torsdag, juli 31, 2008

Dead End kids programmet


Mer om saken her; #1 #2 #3

onsdag, juli 30, 2008

Maja Ratkje og Nordland MusikkFest Uke 2008

På mange måter står årets Nordland MusikkFest Uke (NMFU) i Maja Ratkjes navn. Hun er årets festivalkomponist, hun deltar med forskjellige sammensetninger på flere konserter og hun får urframført et bestillingsverk. Det er ikke mange komponister og utøvere som får oppleve en slik oppmerksomhet i sin karriere. Men så er også Ratkje en av de mest spennende komponistene i Norge. Hun er f.eks. eneste Skandinaviske utøver/komponist på John Zorn sin label Tzadik og hun er ett av de ledende navnene i den norske industrimusikk bølgen, samtidig som hun har en fot inn i jazzen. Hun er også medarrangør av improvisasjonsmusikk festivalen All Ears. En av de mer omtale konsertene Ratkje skal gjøre er SPUNK sin "Reir" konsert. Mer om den konserten her.

Nå er årets NMFU langt mer enn bare Ratkje. Årets festival har til sammen 12 urframføringer! Flere kunstutstillinger og ikke minst mye musikk, bl.a. konserter med Transjoik, Kroumata Percussion Ensemble og Lisa Dillan tolker Elvis(!!). Alt dette og mere til finner du i festivalens program.

Det blir også en velfortjent hyllest til Bodøs store sønn Vebjørn Tandberg (1904–1978) i form av en fremførelse av John Cage sitt verk "Imaginary Landscape 4". Det skal fremføres med flere profilerte musikere med dirigent; Geir Johnson (direktør for ULTIMA Oslo Contemporary Music Festival). Kort sagt en festival med et sterkt spekter av rettninger og inntrykk.

Real Ones lanseres i UK

Bergens bandet Real Ones sitt album fra 2005 "Home With The Girls In The Morning" som tidligere har vært tilgjengelig i Norge, Belgia og Holland skal nå ut på nytt. Tre år etter første lanseringsrunde skal Breaking Records gi ut albumet på det Britiske markedet. Mer om Real Ones her.

tirsdag, juli 15, 2008

Robert Ommundsen – Nakenlys (en anmeldelse).

For mange er Ommundsen bedre kjent som BRT fra band og prosjekter som The Headcleaners og Famlende forsøk for å nevne noen få. BRT er også soloartist. Nå har han endelig kommet ut med diktsamlingen ”Nakenlys” på bokforlaget Publica. Det har ikke blitt så mange diktsamlinger siden debutsamlingen ”Hei” på eget forlag i 73 (og ikke 71 som det står på baksiden av bokomslaget), desto mer gledelig at det endelig kommer en ny publikasjon. Siden tidlig på 70 tallet har han vært aktiv som skribent i diverse fanziner, ikke minst i Deije shits. Han har skrevet og framført tekster for en rekke sammenhenger, der han som oftest akkompagneres av musikk. Sist på årets Nødutgang festival i Bodø.

”Nakenlys” er en surrealistisk reise i en postmodernistisk verden der til dels abstrakte ordkollasjer beskriver livet rundt oss med en rikhet som mange andre forfattere ikke klarer å produsere. På samme tid er dette åpenhjertige dypdykk i tro, håp og kjærlighet. Dette er en oppsiktsvekkende positiv diktsamling om hvordan å takle livets bølgedaler der de er dypest. Boken er på mange måter en innføring i å se over bølgetoppene på veien videre mot lysere tider. En samling av positiv energi som man kan trenge når mørketiden stenger håpet, eller som Ommundsen ordlegger det; ”takk til tom waits/for tårer i julematen” (fra diktet ”Takk”)

Mange kunne nok ønsket seg mer av hans forfatterskap som tekstforfatter, det får heller bli en annen gang, for her får man et glimt inn i Robert Ommundsens poesi. Den som flere kjenner til etter å ha lest hans dikt på VG sine litteratur sider på nettet eller som dikt i fanziner og andre undergrunnspublikasjoner igjennom 35 år med penn og papir som fast følgesvenn. Uansett en diktsamling mange ville kunne ha glede av å lese.

Andre linker av interesse; #1 #2 #3 #4 #5 #6 #7

søndag, juli 13, 2008

Nytt fra Ambolthue Records


En av de mest aktive støy/noise lablene i Norge er Ambolthue Records. Etter en rekke CD-R, kassett og online utgivelser kommer labelen nå med sin første vinyl utgivelse i disse dager, riktignok som en joint adventure med Synesthetic Records. Phonoloid er en duo av Petter Flaten Eilertsen og Lasse Marhaug som leverer de sin første utgivelse i form av 7" vinyl singelen "Phonoloid". Platen kommer i et opplag av 204 eksemplarer og koster 60,- kr og kan kjøpes fra Looop. A siden fra denne 7" er også å finne på samleren "Muxtape". Ambolthue lover forøvrig mer vinyl utover høsten.

Andre linker av interesse; #1 #2 #3

onsdag, juli 09, 2008

Riddu Riddu – storm på kysten


Så er den syttende Riddu Riddu festivalen i gang i Kåfjord fra i dag 9. juli tom 13. juli. Denne festivalen er den største kilden til sjøsamisk bevissthet og stolthet. I år vil den få besøk av Kulturminister Trond Giske, som dermed er første statsråd som besøker festivalen. Besøket har nok sammenheng med at Riddu Riddu har søkt om knutepunktstatus.

Det som det knytter seg mest interesse til, utenom artistene på festivalen, er like fullt boken om festivalen som blir utgitt i dag. Den har fått tittelen ”Storm på kysten” og er ført i pennen av den tidligere festivalsjefen Lene Hansen, som har vært med siden starten for 17 år siden. Boken bygger på hennes hovedoppgave i pedagogikk ved program for samisk forskning.

Boken viser den sjøsamiske oppvåkning, og forteller om utviklingen av festivalen, om kunstnere, artister og de medvirkende bak prosjektet, og kke minst om de som har deltatt i denne unik festivalen. Alle som har jobbet med festival vet at det ligger utrolig mye dugnadsarbeid bak en slik festival, så det er derfor svært positivt at Hansen har valgt å vektlegge denne delen i sin bok. Boken er rikt illustrert med bilder og plakater.

Boken kan bestilles direkte for 350,- kr på følgende måter; Bestill på e-post: riddu@riddu.no, eller på sms: 90 77 52 19 eller pr post til: Riddu, Boks 237, 9144 Samuelsberg

Andre linker av interesse; #1 #2 #3 #4

mandag, juli 07, 2008

Svart metal utstilling (og snart synth)


Ringve museum i Trondheim har for tiden en utstilling som skal få urolige foreldre og deres avkomme til å møtes i samme rom for å oppleve det samme, nemlig True Norwegian Black Metal. Eller for å gjøre dette enkelt, slik blir det presentert på Ringves egen www;

"På 1990-tallet ble den mottatt med forakt av de uinnvidde. Media koblet musikksjangeren til kirkebranner og voldshandlinger. Men i de senere årene har noe skjedd! Musikkulturen er blitt stueren, på tross av sine ekstreme uttrykk. Flere Black Metal-band har fått spellemannspris. Og norsk svart metall selger stort i andre land...

Bli kjent med en annerledes musikksjanger som er svært viktig for mange unge. En guttekultur som fortsatt provoserer.
"

Den som kan vente kan glede seg til 2. november for da skal Ringve i samarbeid med de andre nordiske musikkmuseene arrangerer “Synthens dag” med konserter, foredrag, omvisninger og mye mer.

Dead End Kids - en utstilling og utgivelse

Det litt kryptiske forlaget Feil forlag skal presentere sitt nyeste kulturprodukt på Nordland kultursenter i Bodø 15 august kl 19:00. Navnet er Dead End Kids og tanken er å ta unge kunstnere som har emigrert fra landsdelen og presentere de på nytt på hjemmebane. Som nevnt er forlaget kryptisk og vil helst ikke ut med akkurat hva utgivelsen er men den kommer vistnok som en boks med flere objekter. Boksen har håndtrykket forside og kommer i 300 nummererte eksemplarer. Utgivelsen blir lansert med kunstutstilling, konsert og danseforestilling. Mer om saken finner man bl.a. her og på Facebook. Oppdatert program finner du her.

Eliksir - Earthly Things (en anmeldelse)

Vokalist og låtsnekkreren Eliksir (Elin Synnøve Bråthen) startet sitt solo prosjekt mot slutten av 2003. Siden da har hun ikke sett seg tilbake men traktet etter nye musikalske inspirasjonskilder i inn og utland. Det har ført til at musikken er en tidvis unik blanding av pop, rock, jazz og verdensmusikk. Helt fra starten har hun hatt et backingband som har bestått av en grunnstamme på tre personer; Hilmar Kristoffersen (tangenter), Glenn Phillip Nilsen (bass) og Trygve Tambs-lyche (slaginstrumenter). I tillegg til denne grunnstammen har det vært og er det en rekke musikere. En av de som setter sterkest signatur er uten tvil Øystein Sevåg, med sin ambient tilnærming til rytmisk musikk.

I 2004 ble Sevåg involvert i Eliksir som producer og har siden den gang vært bak spakene. Første langspiller ble "Earthly Things" som kom ut i Norge i april i fjor. Nå er det albumet aktuelt igjen men da for det store utlandet. I løpet av sommer og høst skal albumet slippes i flere Europeiske og Asiatiske land. Gjør oppmerksom på (mest for samlere) at årets utgave kommer med delvis ny booklet der flere av bildene er byttet ut. For mer informasjon om utenlandslanseringen sjekk ut Eliksirs www og/eller MySpace.

Med sin mix av popjazz og verdensrock blander Eliksir en smakfull trylledrikk av et album som trenger sin lytter, samtidig som den kan brukes som billyd. Den fungerer faktisk på begge arenaer, noe få plater klarer fullt ut. Så hva er det man får servert? Tja, å bås sette Eliksir er nok like lett som å bli verdens beste i baklengsbudskap. Det merkelige er at låtene har hvert sitt gruntema som i utgangspunktet får en skarve anmelder til å tenke på mixtaper og samleplater, men i motsetning til tilfeldig sammensatte låter er dette et velkomponert og strukturert produkt som antagelig er det nærmeste man kommer av å mixe Sidsel Endresen med Clannad mens man tilfører mixen litt Ryphdalsk jazzrock og forventer at Ofra Hasa skal dukke opp i stuen din. Forvirret? Ikke vær det, bare la deg avslappe og lytte noen ganger til ”Earthly Things” så vil du forstå at det må bare være sånn. En nesten for pen plate til at man kan kalle den musikk utenfor VG listen, men dessverre er den nok ikke påtenkt P3s mest spilte-liste i nærmeste framtid. Synd for platen har sine gullkorn. La ss bare håpe at verden der ute vil ta imot denne lekkerbisken av en plate, enn blaserte Nordmenn har klart på det årets som har gått siden den kom ut første gang.

fredag, juli 04, 2008

Ut av vår hule


Alle byer med respekt for seg selv har minst en festival å vise til. Nå har Fauske flere men den første som kommer i følge kalenderen er Ut av vår hule. Det er første gangen den blir arrangert i år og ut fra hva de har fått inn av artister er det klart at de har valgt bort de dyre nasjonale artistene til fordel for en rekke lokale artister fra hele Salten området. Svært prisverdig booking politikk med andre ord. Av artistene kan nevnes HumdinGer, Christer Borg, Arvid Nilsen And The Deputees, Gangrene, Laura og Dink.

I tillegg blir det forskjellige kunstutstillinger, moderne circus og mye annet. Med andre ord en festival som har tenkt utradisjonelt. Beliggenheten i et åpent steinbrudd bekrefter bare den tanken.

OPPDATERING 10. juli 2008;

Bodø-bandet "HumdinGer" skulle etter planen spilt på "Ut av vår hule"-festivalen på Fauske i kveld, men har dessverre vært nødt til å melde avbud grunnet problemer med utstyr som skulle vært på plass. Pga for liten plass på scenen får ikke HumdinGer ta med utstyr de tidligere er blitt lovet å kunne bruke, samt at "Ut av vår hule"-komiteen ikke har lykkes å skaffe til veie annet nødvendig utstyr for å kunne gjennomføre konserten. Både bandet og arrangøren beklager dette på det sterkeste, men håper på å samarbeide igjen ved fremtidige anledninger.
Lars Nicolaysen på vegne av HumdinGer

onsdag, juli 02, 2008

Karlsøy prestegaard – Dyret 666 (en anmeldelse)


Smart Patrol har gjort det som burde vært utført for mange mange år siden, nemlig å gjøre kanskje den viktigste Nordnorske utgivelsen tilgjengelig for allmennheten.

”Dyret 666” kom ut opprinnelig i det herrens år 1982. Siden den kom ut har den vært en selvfølgelighet i enhver platesamling med respekt for seg selv enten det gjaldt punk eller prog. Her ligger da også noe av forklaringen på det unike med dette albumet. Det klarer å smelte sammen opprørsmusikken fra 70 tallet med punken som skyllet inn over Norge fra 78 fram til nåtid. Der de nevnte enten ikke turte å ta tyren ved hornene eller ikke klarte å ordlegge seg så krast som Stein Olsen, så kom Karlsøy prestegaard og sprengte stengsler og viste vei mot en ny utopi av kjærlighet, likestilling, fred og håp. Ting som både hippier og pønkere kunne nikke anerkjennende til, men som ingen til da hadde klart å ordlegge og tonesette på slik overbevisende måte.

Så hvordan står da disse 33 revolusjonene pr minutt seg over 25 år senere og da i digitalisert og remastret versjon? Den treffer like sterkt som den gang da. Hvorfor? Først og fremst fordi tekstene dessverre er like aktuelle i dag som da, enten det gjelder Israel eller kvinnemisshandling. Temaer som få tør å ta i med ildtang og som Karlsøy prestegaard får framført med største selvfølgelighet. I tillegg kommer musikken som er reinbarka rock med rytmiske finurligheter og nydelige arrangeringer som har tålt tidens tann utrolig godt. At dette musikalske kollektivet langt ut i havgapet oppe i Troms skulle levere ett så legendarisk album var en a-bombe da, og det er ikke mindre overraskende at dette albumet klarer å få fram rockefoten like mye i dag. Til musikere, lytt og lær. Til alle andre bare lytt. De som ikke kjøper dette albumet er diskvalifisert til å kalle seg pønker, rocker, hippie etc. Sånn er det bare.

Som bonus er singelen ”Barn av lyset” tatt med. Om det kan det sies mye men uansett et dristig valg da det er svært mange som mener det er bandets svakeste øyeblikk. De om det for de to låtene er så absolutt verdt ett gjenhør, men det finnes bedre demo innspillinger som burde vært brukt i stedet for eller i tillegg til disse to låtene. Uansett, så er denne re-utgivelsen manna fra himmelen for oss som elsker god musikk uansett sjanger. Abstinensen etter mer fører fingeren mot repeatknappen….igjen. Denne platen er en ren nytelse i opprørsmusikk på lik linje med KSMB, Savage Rose og Ebba grön. En selvfølgelighet med andre ord.

Tore Stemland

Andre linker av interesse på Karlsøy prestegaard; #1 #2 #3 #4 #5 #6 #7 #8 #9 #10 #11

Linker av interesse på Smart Patrol; #1 #2 #3 #4 #5

tirsdag, juli 01, 2008

Nye publikasjoner

I den senere tid har det dumpet ned en rekke nye publikasjoner som omtaler norsk musikk og i et tilfelle mer inkluderer musikk enn omtaler norsk musikk. Hey ho lets go.

Goldies er tilbake etter en litt lang pause siden forrige nr, men nå er nr 9 ute. Inneholder ”alt” om Oslobandet The Hangmen som i sin tur sa nei til platekontrakt. Ellers er det Hootenanny Singers diskografi utenfor Sverige, auksjonsnytt, ny ressing av Cool Cats i Belgia, leserbrev osv. Alt i skikkelig fanzinestandard. Et magasin for og av platesamlere. Kontaktes ved å maile wholsen(dot)goldies(alfakrøll)hotmail(dot)com

Det er også Platesamleren som kom med nr 101. Her er det proff layout, fargetrykk og betydelig større sideantall. Som Goldies er dette et magasin for og av platesamlere. I dette nr får vi dypdykk på utgivelsene til The Move og The Herd, i tillegg så fortsetter serien om Beatles utgivelser i Norge (del 29!!!), Apple singler del 2, bok og vinyl anmeldelser, leserbrev, auksjonsnytt etc. Kort sagt en selvfølge for alle platesamlere å ha i sin bokhylle.

En litt tynnere utgave av Tarkus, enn det vi har vært vant til, men ikke mindre interessant av den grunn. Proff layout og fargetrykk på omslagsarket vitner om at dette er utgitt av folk som vet hva de holder på med. I siste nr (# 45) kan man lese om Mike Rutherford, Ping, Cardiacs, Spirit, Moonjune Records, obskuriteter, ett tonn plateanmeldelser og litt smånytt innimellom. Kort sagt det som du trenger å vite om hva som skjer i proggverden.

Hos Narvesen kan man nå få med seg siste nr av City Slangzine (har vel stått i hyllene i godt over en måned) og fra 1 juli papir utgaven av Puls. Førstnevnte tar opp tråden fra sine dager som zine og skriver med glød og innlevelse om pønk i både Norge og i verdens største land; utlandet. Heldigvis mest norsk der Thomas Seltzer blir intervjuet, man får vite alt og litt ekstra om Feilfødt og nok en artikkel om Silver. Dette er definitivt bladet for de som vil holde seg oppdatert på pønken. Det kunne kanskje vært flere litt mindre artikkler evt nyhetsaktig spalte for å fange opp litt mer av det som skjer på feltet. Puls derimot kommer i en tynn utgave der Michael Krohn benekter at han er en pønker og Sex Pistols konserten i Brixton nylig blir analysert. I tillegg Madrugada, litt hip hop og plateanmeldelser. Smakfull layout og ok innhold. Sistnevnte skjemmes av at (ellers så hyggelige) skribent Arild Rønsen skal framheve hva han mener om ting og tang og det er det vel ærlig talt få som vil vite noe mer om.

Fanzinen Happy Face #2 har virkelig tatt Rønsen tråden til det maksimale. Her er det kun personlige beretninger om alt fra hybeltilværelse i Narvik til matoppskrifter. Grunnen til at jeg tar den med her er at det følger med en tre låters CD-R. Mest interessant for de utenom vennekretsen er nok Bodøs kultpønkere Don`t Eat The Donkey som bidrar med ”Towers of Gold” og Glorious Day med ”The Bartender”. Ellers finner man bidrag mest for vennekretsen med Sindre & Emil. Zinen koster 40,- kr og kan bestilles fra nikjoe3(alfakrøll)hotmail(dot)com

Manna rører på seg

Bodøs eneste skikkelige Manna,reggae band, rører på seg igjen. Denne gangen drar de til Silkeborg 08 reggae festival i Danmark og på vei dit spiller de på Øya festivalen den 6 august med en dub session som inkluderer Bjørn Torske. Repertouaret vil nok inkludere låter fra deres nylig utgitte dub mini LP.

Mer info om Manna kan man bl.a. finne på denne tråden på Bodø HardCore Forum.

Nytt White Lord Jesus album 11 august

white lord jesus
24 år etter debutalbumet "Amen" kom ut skal endelig oppfølgeren komme. Det nye albumet heter "...into that good night" og skal utgis 11 august på Kong Tiki Records. På duoens egen www kan man nå laste ned første smakebit (vederlagsfritt) i form av låten "Strange Daze", hvor Rebekka Karijord kan høres på vokal i lag med Tristan Christ, med Tognazzi bak spakene som musiker og produsent. I sannhetens navn skal det nevnes at det kom et remix album i 2005 som het kun "White Lord Jesus", men det besto av "Amen" + to nye låter så det regnes ikke som oppfølgeren til debuten.

Det nye albumet er 60 minutter langt og inkluderer en ny versjon av "Song for a Dark Girl" som inkluderer Haddy N`jie på vokal. Andre gjester på "...into that good night" er Arve Henriksen (Supersilent), Martin Horntveth (Jaga Jazzist og The National Bank), Bård Torstensen (Clawfinger), Maja Ratkje og Prague Philharmonic Orcestra. Albumet er produsert av Tognazzi og Trond Bjerknæs.

Komplett låtliste ser slik ut; Strange Daze, Enigma, Song About Love, Litterchurch, Vinegar & Sun, Redhead, Song for a Dark Girl, Black Horned Saint, Crotalis Horridus, Rat Attacks!, Frankie Teardrop (Suicide cover), The Ballad of Hollis Brown (Bob Dylan cover) og Good Night.

Det er opprettet egen Facebook på bandet og selvsagt også en MySpace. På den sistnevnte kan man høre deres versjon av Prince låten "Darling Nikki" som nylig kom ut på CD boks hyllesten til artisten som nå vistnok heter Prince igjen (eller hur?).

Bored Teenagers - subkulturelle bilder, en utstilling

Svart framtid på turne i Tyskland, 1983 (Foto; Trygve Mathiesen.)

Bored Teenagers i Galleri Tonne er en utstilling av subkulturelle bilder i fra tidsrommet 1979-83 av Trygve Mathiesen. Utstillingen blir å se fra 23 august til 7 september i år. En event er opprettet på Facebook.

For de av dere som ikke er innmeldt på Facebook så tar man seg den frihet å klippe ut følgende tekst;

Trygve Mathiesen stiller ut et utvalg av overeksponerte og ute-av-fokus-fotos fra sin td som fanzineredaktør i Bored Teenagers, 79-Kriser, Sider Du Ikke Ser i Daglys og Zink, tatt med Kodak Instamatic 135X-kamera på slutten av 70- og begynnelsen av 80-tallet. Disse omfatter Buzzcocks backstage på Club 7 i '79, Hærverk i Stockholm i '79, Petter Barlie i Slips fra 80, drita punkere kjører kollektivt, Einstürzenden Neubauten Oslo-debut på KA i Lakkegata i '83 og masse mer som knapt tåler dagslys.


I tillegg stiller Sigmund da Silva Lien og Ragnhild Svenningsen ut malerier basert på upubliserte amatørfotos fra Sex Pistols' berømte konsert på Pingvin Club i Oslo sommeren 1977.


På åpningen kl 1400 lørdag 23. august skal Oslobandet This Sect spille. De har latt seg inspirere av den gode gamle punken og postpunken og pakket det inn i sin egen input av tanker og toner. Et band som virkelig kan sette prikken over ien. Kryss av i kalenderen og møt opp.