mandag, juli 07, 2008

Eliksir - Earthly Things (en anmeldelse)

Vokalist og låtsnekkreren Eliksir (Elin Synnøve Bråthen) startet sitt solo prosjekt mot slutten av 2003. Siden da har hun ikke sett seg tilbake men traktet etter nye musikalske inspirasjonskilder i inn og utland. Det har ført til at musikken er en tidvis unik blanding av pop, rock, jazz og verdensmusikk. Helt fra starten har hun hatt et backingband som har bestått av en grunnstamme på tre personer; Hilmar Kristoffersen (tangenter), Glenn Phillip Nilsen (bass) og Trygve Tambs-lyche (slaginstrumenter). I tillegg til denne grunnstammen har det vært og er det en rekke musikere. En av de som setter sterkest signatur er uten tvil Øystein Sevåg, med sin ambient tilnærming til rytmisk musikk.

I 2004 ble Sevåg involvert i Eliksir som producer og har siden den gang vært bak spakene. Første langspiller ble "Earthly Things" som kom ut i Norge i april i fjor. Nå er det albumet aktuelt igjen men da for det store utlandet. I løpet av sommer og høst skal albumet slippes i flere Europeiske og Asiatiske land. Gjør oppmerksom på (mest for samlere) at årets utgave kommer med delvis ny booklet der flere av bildene er byttet ut. For mer informasjon om utenlandslanseringen sjekk ut Eliksirs www og/eller MySpace.

Med sin mix av popjazz og verdensrock blander Eliksir en smakfull trylledrikk av et album som trenger sin lytter, samtidig som den kan brukes som billyd. Den fungerer faktisk på begge arenaer, noe få plater klarer fullt ut. Så hva er det man får servert? Tja, å bås sette Eliksir er nok like lett som å bli verdens beste i baklengsbudskap. Det merkelige er at låtene har hvert sitt gruntema som i utgangspunktet får en skarve anmelder til å tenke på mixtaper og samleplater, men i motsetning til tilfeldig sammensatte låter er dette et velkomponert og strukturert produkt som antagelig er det nærmeste man kommer av å mixe Sidsel Endresen med Clannad mens man tilfører mixen litt Ryphdalsk jazzrock og forventer at Ofra Hasa skal dukke opp i stuen din. Forvirret? Ikke vær det, bare la deg avslappe og lytte noen ganger til ”Earthly Things” så vil du forstå at det må bare være sånn. En nesten for pen plate til at man kan kalle den musikk utenfor VG listen, men dessverre er den nok ikke påtenkt P3s mest spilte-liste i nærmeste framtid. Synd for platen har sine gullkorn. La ss bare håpe at verden der ute vil ta imot denne lekkerbisken av en plate, enn blaserte Nordmenn har klart på det årets som har gått siden den kom ut første gang.