tirsdag, juli 15, 2008

Robert Ommundsen – Nakenlys (en anmeldelse).

For mange er Ommundsen bedre kjent som BRT fra band og prosjekter som The Headcleaners og Famlende forsøk for å nevne noen få. BRT er også soloartist. Nå har han endelig kommet ut med diktsamlingen ”Nakenlys” på bokforlaget Publica. Det har ikke blitt så mange diktsamlinger siden debutsamlingen ”Hei” på eget forlag i 73 (og ikke 71 som det står på baksiden av bokomslaget), desto mer gledelig at det endelig kommer en ny publikasjon. Siden tidlig på 70 tallet har han vært aktiv som skribent i diverse fanziner, ikke minst i Deije shits. Han har skrevet og framført tekster for en rekke sammenhenger, der han som oftest akkompagneres av musikk. Sist på årets Nødutgang festival i Bodø.

”Nakenlys” er en surrealistisk reise i en postmodernistisk verden der til dels abstrakte ordkollasjer beskriver livet rundt oss med en rikhet som mange andre forfattere ikke klarer å produsere. På samme tid er dette åpenhjertige dypdykk i tro, håp og kjærlighet. Dette er en oppsiktsvekkende positiv diktsamling om hvordan å takle livets bølgedaler der de er dypest. Boken er på mange måter en innføring i å se over bølgetoppene på veien videre mot lysere tider. En samling av positiv energi som man kan trenge når mørketiden stenger håpet, eller som Ommundsen ordlegger det; ”takk til tom waits/for tårer i julematen” (fra diktet ”Takk”)

Mange kunne nok ønsket seg mer av hans forfatterskap som tekstforfatter, det får heller bli en annen gang, for her får man et glimt inn i Robert Ommundsens poesi. Den som flere kjenner til etter å ha lest hans dikt på VG sine litteratur sider på nettet eller som dikt i fanziner og andre undergrunnspublikasjoner igjennom 35 år med penn og papir som fast følgesvenn. Uansett en diktsamling mange ville kunne ha glede av å lese.

Andre linker av interesse; #1 #2 #3 #4 #5 #6 #7