onsdag, juli 30, 2008

Maja Ratkje og Nordland MusikkFest Uke 2008

På mange måter står årets Nordland MusikkFest Uke (NMFU) i Maja Ratkjes navn. Hun er årets festivalkomponist, hun deltar med forskjellige sammensetninger på flere konserter og hun får urframført et bestillingsverk. Det er ikke mange komponister og utøvere som får oppleve en slik oppmerksomhet i sin karriere. Men så er også Ratkje en av de mest spennende komponistene i Norge. Hun er f.eks. eneste Skandinaviske utøver/komponist på John Zorn sin label Tzadik og hun er ett av de ledende navnene i den norske industrimusikk bølgen, samtidig som hun har en fot inn i jazzen. Hun er også medarrangør av improvisasjonsmusikk festivalen All Ears. En av de mer omtale konsertene Ratkje skal gjøre er SPUNK sin "Reir" konsert. Mer om den konserten her.

Nå er årets NMFU langt mer enn bare Ratkje. Årets festival har til sammen 12 urframføringer! Flere kunstutstillinger og ikke minst mye musikk, bl.a. konserter med Transjoik, Kroumata Percussion Ensemble og Lisa Dillan tolker Elvis(!!). Alt dette og mere til finner du i festivalens program.

Det blir også en velfortjent hyllest til Bodøs store sønn Vebjørn Tandberg (1904–1978) i form av en fremførelse av John Cage sitt verk "Imaginary Landscape 4". Det skal fremføres med flere profilerte musikere med dirigent; Geir Johnson (direktør for ULTIMA Oslo Contemporary Music Festival). Kort sagt en festival med et sterkt spekter av rettninger og inntrykk.