onsdag, januar 30, 2013

The Cut "komplett".

På 1980-tallet ble The Cut regnet som en av de mest spennende bandene som kom ut av new wave bølgen her på berget. Nå snart 30 år etter lever musikken deres i beste velgående.

I trå med den digitale tidsalder er hele deres katalog omgjort til MP3 og lagt ut for salg. Dt vil si at albumet "Silent Movies" fikk de av Universal Music ikke lov til å utgi på nytt, så i stedet satte de sammen albumet av live opptak, så nå heter det "Silent Movies Live 1982".

Flere av utgivelsene inkluderer bonus spor fra studiosessioner som ikke tidligere har vært utgitt, samt singelspor som ikke var på album opprinnelig. I februar 2013 kommer så siste digitale reutgivelse i form av «Four Cuts-Fresh Bleeding». Den vil inneholde to bonuslåter; «I'm sitting in a hole» som er en uutgitt studio låt og en uutgitt live versjon av EPens siste låt «Modern Age». Det eneste som savnes da er videoen og låten "Halls of Silence". Det er å håpe at også den dukker opp snart.Inntil da er ikke samlingen komplett, men svært nær.

mandag, januar 28, 2013

Album samarbeid mellom Ronny Wærnes og Hal McGee

I går (søndag 27 januar) kom det ett nytt album fra Ronny Wærnes. Denne gangen i samarbeid med en av de mest aktive eksperimentalistene fra USA, Hal McGee.

Wærnes hører til i skjæringspunktet mellom støy og eksperimentel musikk og har i den senere tid beveget seg mer og mer vekk fra støyen. Her er han helt klart på vei tilbake samtidig som han viser sin mer eksperimentelle side. McGee er i ett kjent lydlandskap og de utfyller hverandre strålende her. De leker (bokstavelig talt til tider) med lyder og lydkulisser og setter de opp mot hverandre og i sammenheng med hverandre som gjør dette albumet svært så forfriskende til tider.

"Decisive Thoughts by the Intermediate Flare" er sammensatt av mikrokassett opptak som er spleiset i lag av lydkilder fra field recordings og elektronikk til perkusjon og ren støy. Det er nødt til å svinge fra øyeblikk hvor man får pusten tilbake etter å ha tilbakelagt øyeblikk man nesten glemmer å puste. Slike prosjekter har den fordelen at de kan skape gull, men samtidig den fallgruven at de skaper tull. Heldigvis er det meste som skapes her av edlere metaller og vel verdt en lytt.

fredag, januar 25, 2013

torsdag, januar 24, 2013

Ryanbanden – Inn i mengden (mini LP anm)

10" gul vinyl i 250 eksemplarer som kun vil bli på vinyl. Ingen digital streaming eller filsalg. Bare for oss som mener det ikke blir ekte nok hvis det ikke er på vinyl. Og ekte er dette. Ekte Ryanbanden.

Låtene her er i hovedsak mixer fra deres selvtittulerte dobbelalbum som kom i mars 2012, med en norsk og uutgitt versjon av Thåström sin smått legendariske låt «Nårmuren föll» som han inkluderte på sitt album «Skebokvarnsv. 209». Nok om det dette er Ryanbanden i en ny tapping. Litt mer skarp i kantene og tidvis litt sånn demo stemning over låtene.Det kler låtene godt og gir nye stemninger i låtene.

Slike utgivelser bruker å bli satt i båsen, kun for fansen, men ikke denne. Denne bør brukes som en introduksjon til å oppdage deres nydelige dobbeltalbum, for de som ennå ikke har fått det inn i blodet. For de av oss som allerede er frelst, så er dette forfriskende å høre da låtene tilføres nye klanger og nye dimensjoner og gjør lyttingen til en bonus. En svært hyggelig bonus som herved anbefales de av oss som liker musikk som er i grenselandet mellom pop og rock (med trykk på rock) og som har slitesterke melodier som trenger aktiv lytting og dertil fare for avhengighet. Du er herved advart.

Hank i MGP


Turbonegers tidligere frontfigur er nå tilbake etter ett kort opphold som Jesus på scenen, Cornelius Vreeswijk på film og med sitt band Doctor Midnight & The Mercy Cult. Innimellom her kom det også ut en biografi, samt utallige oppslag i alt fra musikkmagasiner til den lett kulørte "hjemme hos" pressen.

Vi snakker selvsagt om Hank alias Hans-Erik Dyvik Husby. Denne gang skal ha stå fram som pop(rock) vokalist i beste MGP stil i beste sendetid på NRK nå førstkommende lørdag. Her skal han fremføre Josefin Winther sin låt "No One", med Winther i koret. Dette vil bli Husbys debut som solosanger uten band eller teatertrupp til å støtte han på scenen. Så får tiden vise om han når finalen i norsk MGP senere på vinteren. Ut fra låtens potensiale burde det være stor mulighet for det. Ikke minst når metal bandet Gromth fikk flest publikumsstemmer sist helg!

tirsdag, januar 22, 2013

Bukta trenger ny sjef!

Lyst til å bli festivalsjef for Bukta festivalen i Tromsø? Robert Dyrnes trapper ned sin aktivitet på Bukta, uten at han av den grunn forsvinner ut av festivalens korridorer. Han vil fortsatt ha ti fingre på booking siden, samt andre oppgaver.

Bukta åpnet sin festival karriere i 2004 og har bare vokst siden da og er i dag Nord-Norges største festival med ca 15000 publikummere. Søknadsfrist er 20 februar 2013.

mandag, januar 21, 2013

onsdag, januar 16, 2013

Holy Toy - Psychic Overdrive (album anm.)

Endelig er Holy Toy tilbake, og enda bedre, de kommer med nye ideer og fremfører de med en pondus enhver kan misunne dem. Dette er friskt, frekt og fengende for de som liker en utfordring i øregangen.

Albumet kommer på vinyl på fredag (og CD følger med) og de har releasekonsert på Parkteatret i Oslo først 15 februar. Deretter vil duoen Andrej Nebb & Lars Pedersen gjør utvalgte konserter. Får virkelig håpe de kommer i nærheten av deg, dette fortjener alle å få ta del i.

Man er selvsagt svært skeptisk til band/prosjekter som ikke har gjort noe særlig på ca 25 år og så kommer tilbake med fullt album med bare ny musikk. I 9 av 10 tilfeller betyr det at en eller flere er blakk og vil tjene penger på bandnavnet. Nå er det sikkert ikke mye penger å tjene på Holy Toy navnet, men likefullt, skepsisen var til å ta og føle på. Åpningslåten er i hovedsak Nebb i kor versjon og stort sett det og selvsagt på polsk. Det var ikke det verden trengte.

Heldigvis fra låt 2 (av 12) smeller de til og pøser ut av sitt overflødighetshorn og viser hvor skapet skal stå. Her kombineres mye av de mer eksperimentelle sidene til Pedersens When prosjekt med melodier og rytmikk man kan si er en forlenging til ting fra Warsawa og Pact of Fact albumene. Ihvertfall i fragmentert betydning, for dette er i hovedsak mye hardere både i lyd og fremførelse. Faktisk bandets hardeste album, uten at man kan kalle det hverken støy eller metal. Men likefullt stemningene og melodilinjene har visse arvelinjer bakover til de to nevnte albumene.

Fengende flott er nok det nærmeste man kan stemple albumet som. Her lånes det og ikke minst settes sjangere opp mot hverandre med en presisjon og frisket som man ikke har hørt på lenge. Dette albumet vil definitivt føre Holy Toy tilbake til sin status fra velmaktsdagene på 1980-tallet, for dette er nyskapende og gjenkjennbart på samme tid. En uslåelig kombinasjon.

Vokalen er i hovedsak på polsk og veksler mellom tekster av William Blake, Czeslaw Milosz og Nebb selv. Så hva tekstene går ut på skal være usagt. Men det er noe med Nebbs vokal som får en språkdøv nordmann til å nynne med i denne polske lyrikken og føle at dette treffer innertier. Selv låter med engelske tittler synges på polsk.

Duoen har selv produsert albumet og skal ha ære for den siden også, for lyden er klokkeklar selv i sine mest lydrike øyeblikk. Inni der kan man lett høre hva som skjer. En slik klokkeklar lyd med ett slikt uvanlig lydkildebibliotek er sterkt gjort og er ikke alle produsenter som klarer å gjøre etter dem. Covret er også i god gammel stil og er laget av Nebb (GunnhildChristensen har stått for innercover). I det hele tatt, dette albumet har alt og er bare nødt til å bli en klassiker. Kjøp, kjøp, kjøp.

tirsdag, januar 08, 2013

Famlende forsøk gjennutgis + nytt album

Nå skal hele (i allefall det aller meste) av legendariske Famlende forsøk gjennutgis. Alt kommer som lyd til nedlasting og strømming diverse plasser utover året.
Nødutgangfestivalen, Bodø, 2008 (foto: Linn Stemland)

Albumene "Return Of Monster Attack" og "One Night I Had A Frightful Dream." vil komme i februar, deretter kommer "Døve munker ut av norsk industri" + "Ars Transmutatoria." og deretter "En overraskende måte hvorpå man kan kaste en person over ende." + "Scrap Material". Tilsist kommer antagelig en sampler med orginallåter fra andre utgivelser. Forhåpentligvis kommer også det splitter nye albumet med bare nytt materiale i løpet av året også. Det har fått tittelen "Washing China" og kommer etter planen på LP i Tyskland og CD i Norge (+ DL/Strømming overalt). Det er Dig Music som står som utgiver.

mandag, januar 07, 2013

Kåre Wilhelm Berntzen R.I.P.

Berntzen var nok mest kjent som gitaristen i Oslobandet Blaupunkt, hvor han trakterte sin gitar på best mulig vis. Gitarlyden var på mange måter det som førte til at bandet klarte å skille seg ut i bølgen av new wave/post punk band som kom for alvor tidligst mulig på 1980-tallet.

Senere spilte han i MMI før han forsvant mer eller mindre ut av musikkscenen. Hans siste utgivelse ble som studiomusiker på en singel fra Jørn Jeezy.

Pathos – Drømmeseglar (album anm.)

På tampen av fjoråret fikk Bodøduoen Pathos ut sitt debutalbum «Drømmeseglar». Her har de tonesatt 12 utvalgte dikt av den nordnorske forfatteren Helge Stangnes. Ett rolig og vakkert album som passer utmerket i disse nyttårstider.
 
Det første som slår en er at dette er åpent i lydbildet, på grensen til minimalistisk på enkelte låter. Her skjules ingenting. I sentrum for musikken finner man Paro Nina Lyngmo sin klokkeklare vokal (mezzosopran). Den er på mange måter selve signaturen til duoen. I bakgrunnen finner man hjernen bak musikken og arrangementene; Thomas Sivertsen. Sistnevnte er en ringrev i Bodøs rockemiljø siden han dukket opp der på 1970-tallet en gang. Men aldri har vel han vært lengre vekk fra sine rockerøtter enn dette.

Vi snakker her definitivt om en revitalisering av den forlengst avdøde visebølgen. Ja det finnes ennå visesangere og takk for det, men bølgen har forlengst strandet. Her tas opp igjen en tradisjon med tildels klassisk inspirasjon i arrangeringen og ikke minst i vokalarbeidet. Dette får tankene til en artist som Tone Ringen. Denne blandingen er ikke mye utprøvd her i landet, men her kommer duoen med ett forsøk som det virkelig bærer håp om at de fortsetter med.

Tekstene er som skrevet hentet fra dikt av Helge Stangnes og erindrer om tider som har vært og håp som kanskje brast. Ikke noe frem fra glemselen, men heller lettere betraktninger som absolutt kan ha sitt og si også i dagens hektiske samfunn hvor gårsdagen gjerne er glemt før sola har fått gått ned. Dette albumet vil bli husket langt inn i det nye året og forhåpentligvis fornyer duoen lytterne med ett nytt album om ikke alt for lenge.