onsdag, januar 16, 2013

Holy Toy - Psychic Overdrive (album anm.)

Endelig er Holy Toy tilbake, og enda bedre, de kommer med nye ideer og fremfører de med en pondus enhver kan misunne dem. Dette er friskt, frekt og fengende for de som liker en utfordring i øregangen.

Albumet kommer på vinyl på fredag (og CD følger med) og de har releasekonsert på Parkteatret i Oslo først 15 februar. Deretter vil duoen Andrej Nebb & Lars Pedersen gjør utvalgte konserter. Får virkelig håpe de kommer i nærheten av deg, dette fortjener alle å få ta del i.

Man er selvsagt svært skeptisk til band/prosjekter som ikke har gjort noe særlig på ca 25 år og så kommer tilbake med fullt album med bare ny musikk. I 9 av 10 tilfeller betyr det at en eller flere er blakk og vil tjene penger på bandnavnet. Nå er det sikkert ikke mye penger å tjene på Holy Toy navnet, men likefullt, skepsisen var til å ta og føle på. Åpningslåten er i hovedsak Nebb i kor versjon og stort sett det og selvsagt på polsk. Det var ikke det verden trengte.

Heldigvis fra låt 2 (av 12) smeller de til og pøser ut av sitt overflødighetshorn og viser hvor skapet skal stå. Her kombineres mye av de mer eksperimentelle sidene til Pedersens When prosjekt med melodier og rytmikk man kan si er en forlenging til ting fra Warsawa og Pact of Fact albumene. Ihvertfall i fragmentert betydning, for dette er i hovedsak mye hardere både i lyd og fremførelse. Faktisk bandets hardeste album, uten at man kan kalle det hverken støy eller metal. Men likefullt stemningene og melodilinjene har visse arvelinjer bakover til de to nevnte albumene.

Fengende flott er nok det nærmeste man kan stemple albumet som. Her lånes det og ikke minst settes sjangere opp mot hverandre med en presisjon og frisket som man ikke har hørt på lenge. Dette albumet vil definitivt føre Holy Toy tilbake til sin status fra velmaktsdagene på 1980-tallet, for dette er nyskapende og gjenkjennbart på samme tid. En uslåelig kombinasjon.

Vokalen er i hovedsak på polsk og veksler mellom tekster av William Blake, Czeslaw Milosz og Nebb selv. Så hva tekstene går ut på skal være usagt. Men det er noe med Nebbs vokal som får en språkdøv nordmann til å nynne med i denne polske lyrikken og føle at dette treffer innertier. Selv låter med engelske tittler synges på polsk.

Duoen har selv produsert albumet og skal ha ære for den siden også, for lyden er klokkeklar selv i sine mest lydrike øyeblikk. Inni der kan man lett høre hva som skjer. En slik klokkeklar lyd med ett slikt uvanlig lydkildebibliotek er sterkt gjort og er ikke alle produsenter som klarer å gjøre etter dem. Covret er også i god gammel stil og er laget av Nebb (GunnhildChristensen har stått for innercover). I det hele tatt, dette albumet har alt og er bare nødt til å bli en klassiker. Kjøp, kjøp, kjøp.