mandag, januar 07, 2013

Pathos – Drømmeseglar (album anm.)

På tampen av fjoråret fikk Bodøduoen Pathos ut sitt debutalbum «Drømmeseglar». Her har de tonesatt 12 utvalgte dikt av den nordnorske forfatteren Helge Stangnes. Ett rolig og vakkert album som passer utmerket i disse nyttårstider.
 
Det første som slår en er at dette er åpent i lydbildet, på grensen til minimalistisk på enkelte låter. Her skjules ingenting. I sentrum for musikken finner man Paro Nina Lyngmo sin klokkeklare vokal (mezzosopran). Den er på mange måter selve signaturen til duoen. I bakgrunnen finner man hjernen bak musikken og arrangementene; Thomas Sivertsen. Sistnevnte er en ringrev i Bodøs rockemiljø siden han dukket opp der på 1970-tallet en gang. Men aldri har vel han vært lengre vekk fra sine rockerøtter enn dette.

Vi snakker her definitivt om en revitalisering av den forlengst avdøde visebølgen. Ja det finnes ennå visesangere og takk for det, men bølgen har forlengst strandet. Her tas opp igjen en tradisjon med tildels klassisk inspirasjon i arrangeringen og ikke minst i vokalarbeidet. Dette får tankene til en artist som Tone Ringen. Denne blandingen er ikke mye utprøvd her i landet, men her kommer duoen med ett forsøk som det virkelig bærer håp om at de fortsetter med.

Tekstene er som skrevet hentet fra dikt av Helge Stangnes og erindrer om tider som har vært og håp som kanskje brast. Ikke noe frem fra glemselen, men heller lettere betraktninger som absolutt kan ha sitt og si også i dagens hektiske samfunn hvor gårsdagen gjerne er glemt før sola har fått gått ned. Dette albumet vil bli husket langt inn i det nye året og forhåpentligvis fornyer duoen lytterne med ett nytt album om ikke alt for lenge.