onsdag, mars 31, 2010

Lasso på Elm Street i Oslo i kveld

Lasso har eksistert som gruppe i rundt 8 år og har slentret ambisjonsløst avgårde uten sideblikk til trender og populære strømninger. Samtlige medlemmer har lang og grundig erfaring fra andre orkestre og svært forskjellige stilarter. En kunne tro at mangfoldet ville medføre musikalsk schizofreni og et sprikende uttrykk, men dengang ei. Country & Eastern har blitt brukt som merkelapp men den er ikke på langt nær dekkende. Sammen har de en felles plattform innen Amerikansk og Europeisk musikk og går heller ikke av veien for impulser fra Afrika.

Lasso består av en kjerne på 5 medlemmer, so er; Lars Paalgard (ex Dr.Salasso & Kryptoantroposofene) Petter Pogo (Senjahopen, Valentourettes, St. Thomas, Jokke & Valentinerne etc.) Justin Newall (SS Bondevik, Dr.Fong, Palace of Pleasure) Bjarne Larsen (Salvatore, International & Coffee, Masselys) og Anne Bang-Steinsvik (ex Burnt Sienna, Crawdaddy Simone)

De varmer forøvrig opp dansegulvet før Nashville største kvinnlige roots/rock rebel Stacie Collins entrer podiet.

tirsdag, mars 30, 2010

Sivert Høyem til Parken 2010

Fersk spellemanns- vinner og klar for Parkenfest- ivalen 2010. Sivert Høyem er nok mer populær enn noen gang. En eventyrlig karriere som virkelig tok av med Madrugada og som ikke ser ut til å stoppe som solo artist heller. Høyem har tidligere spilt på Parkenfestivalen med Madrugada, men kommer nå med eget repertoar.

I tillegg er det franske metalbandet Gojira klar for Parken.
(Foto; Morten Andersen)

søndag, mars 28, 2010

Gratis påskekos fra Torstein Wjiik

For alle som liker påsken med noe ekstra så bør man så absolutt sjekke ut Torstein Wjiik sin Påskekos. Den er til gratis nedlasting t.o.m. 4. april 2010. For hver høytid kommer Wjiik ut med en utgivelse i annledning høytiden, så også påsken. Last ned og la deg forføre av Wjiiks musikalske påskekos.

lørdag, mars 27, 2010

NØDUTGANG 2010s første navn

NØDUTGANG 2010 går av stabelen i Bodø i tidsrommet 21-24 oktober og her kommer de tre første navnene;

Bendik er egentlig Silje Halstensen. Hun spiller på alt fra orgler til gitarer, og bruker mange typer maskiner, for å skape en deilig harmoni. At Bendik prøver å være noe helt for seg selv, er ikke til å legge skjul på. Med sine eksperimentelle instrumenteringer, dyttet inn i et slags popfilter, får du det som kan kalles klangpop.

DEL er en norsk drone-space-freak-psykedelisk-støy-out-rock-band dannet i 1996. Tanken bak bandet var å ha et band som ville tvangsmessig forfølge målet om å nå den perfekte drone. Instrumenteringen var basert på en kjerne av trommer, perkusjon, gitarer og elektronikk, men med årene bandet har inkorporert feltinnspillinger, cello, theremin, kontrabass, orgel og egentlig hva som helst de mener passer inn i sin lydverden. En av deres nyere live utgivelser er beskrevet som ”... viltvoksende, oktan-drevet sleip noiserock og det er ikke rom for luft ..."Som en del av feiringen av at dette er den 5. NØDUTGANG festival har Faust blitt innvitert tilbake til Bodø. De har endret noe på besetningen siden forrige spilling i Bodø, og fremstår i dag som enda mer eksperimenterende og improviserende og samspilt, samtidig som de rocker fletta av de fleste. De er nå Jean-Hervé Peron, Zappi Diermaier, James Johnston og Geraldine Swayne. Under den første NØDUTGANG i 2006 intok Faust Sinus som ingen har gjort det før. De knuste TV-monitorer, spilte på sementblander, med vinkelsliper, drill, sveis og strykejern(!), i tillegg til å spille beinhard avantgarde-rock, sanger og improvisasjonsmusikk i løpet av de to timene de underholdt publikum. Tilslutt røykla de hele Sinus, slik at lokalet måtte evakueres.

Peron i Faust er en av hovedorganisatorene bak den tyske avant garde festivalen Schiphorst. Nå har NØDUTGANG og Schiphorst ingått en kunstnerisk utvekslingsavtale som medfører at Bodø artistene Blaakraft og Lisa Dillan skal representere Norge og Bodø på årets festival. NØDUTGANG setter som kriterie at artister har opptrådt på NØDUTGANG, og har en lokal tilhørighet. Samarbeidet er i startgropen, og begge festivalene ønsker å videreutvikle dette i den nære fremtid. Dette er dessuten en mulighet for NØDUTGANG til å synliggjøre seg i Schiporst, både ved å være til stede, promotere seg selv og norske artister, og en mulighet til å se og booke artister til fremtidige NØDUTGANG festivaler. Dillan opptrådte på NØDUTGANG i 2007 sammen med Rolf Lennart Stensø, og Blaakraft rocket festivalen i 2008.

Bendik foto; Anita Jordanger. Faust foto; Linn Stemland. NØDUTGANG logo av Harald Olaussen.

fredag, mars 26, 2010

Konserter i helga

Det beste i livet er gratis, sies det. En sjangse til å sjekke det utsagnet får man når Gouranga har gratis konsert i Bodøs eneste platebar 26. mars kl 17:00. I godt selskap med blant andre Ingeborg Selnes og Kaja Bremnes ble Gouranga av nettstedet Musikknyheter.no nylig spådd til å bli et band man burde se opp for i inneværende år. De signerer sin debut EP, før de russler opp til Sinus og har releasekonsert i løpet av kvelden (dørene åpner 20:00), hvor Inculcado skal varme opp.

DU spiler på Blå i morgen. Med sin egenartede kombinasjon av pop og vilje til å strekke begrepet in i en mer eksperimentell rettning, lager de definitivt musikk bortenfor VG listen.

Kollwitz og Mørkt Kapittel spiler på Fru Lundgreen i Trondheim i kveld.

Truls og Buddy lader opp til skrudde mixer, klassikere og alt du går glipp av på andre plasser. Inngangspenger er det bare å glemme, topp-notch musikk hele veien og gratis også! Stedet er Kafe Kafka i Bodø i dag (26. mars) og i morgen.

The YumYums spiller i morgen kveld på Black box i Halden. Der får de pes av Gøteborgbandene The Dynamite og Trubbel. "Too Good To Be True" fra The Yum Yums siste album "Whatever Rhymes With Baby" vil snart dukke opp i den amerikanske regissøren Eduardo Pontis film "Coming And Going". Låten kom også på 7. plass på "Little Steven's Underground Garage" kåring av "Coolest Song Of The Year" i fjor. 2010 tegner til å bli et svært så begivenhetsrikt år for The Yum Yums. I mai vil deres siste album "Whatever Rhymes With Baby" endelig slippes i Norge, med den turnévirksomhet det fører med seg. Til høsten vil The Yum Yums også for første gang turnére Japan.

For de som ikke har fått det med seg så er Nekropolis sin releasekonsert på Revolver, Oslo 26. mars avlyst fra arrangørens side. Se mer om det her (scroll til nedre del av anmeldelsen der har bandet en pressemelding om konsertavlysningen).

AlligatorX brukte 2009 til å spille inn sitt debut abum. I kveld spiler de på Ferdinand, Nesodden fra kl. 22:00.

torsdag, mars 25, 2010

Ny NXP video

Lisa Dillan urfremfører nytt verk

Lisa Dillan er tilbake i fødebyen og fremfører ett nytt verk som er skrevet og komponert av Lene Grenager, på bestilling fra Bodø Sinfonietta. Verket har fått tittelen "Steal - stole - stolen". Verket vil bli fremført i kveld (25. mars, konsertstart 19:30) i Bodø kulturhus, hvor komponisten vil dele noen av sine tanker og ideer rundt tilblivelsen av verket med publikum.

I tillegg vil Bodø sinfonietta fremføre Sjostakovitsj sin 9. symfoni i et helt nytt arrangement for sinfonietta av Johannes Leonard Rusten.

Har man ikke annledning til å få med seg dette har Dillan lunsjkonsert i kulturhuset på fredag kl. 12:00.

Dillan kommer ut med sitt andre soloalbum, ”Arousal”, som har releasekonsert i Stockholm på Högkvarteret fredag 16 april kl. 20.30. Albumet vil ha med en bonus DVD hvor seks av hennes kortfilmer er foreviget. På releasepartyet vil dillan ha solo opptreden og duo opptredener i lag med hhv Anna-Maria Sörberg og Sofia Jernberg.

lørdag, mars 13, 2010

Dumdum Boys tilbake på Parken

Dumdum Boys har ikke spilt i Bodø siden de spilte på Parkenfestivalen det første året denne gikk av stabelen, i 2006. Nå kommer de tilbake på festivalens 5 års jubileum.

Siden første festival har Parken (blandt venner) vokst seg solid og ikke så mye større enn siden starten. Det er som kjent bedre å gå sakte å lære av sine feil, enn å ta syvmilsteg for å oppdage at man har sprunget ifra lærdommen. Parken har ikke gjort store feil og har føttene godt plantet i Bodøpublikummets sjel.

DDB er nok like populært i Bodø som festivalen og alle som fikk med sef forrige konsert de gjorde i Bodø stiler nok opp nå igjen. Bandet er av de såkalte fire store fra 1980-tallet, og kom ut av restene etter pønkbandet Wannskrækk. De platedebuterte i 1986 med "Sorgenfri" singelen. Siden da har de knapt sett seg tilbake og gitt ut en rekke album, singler, DVDer etc. Bandet har vært grosist på VGliste plasseinger og noen Spillemennspriser har det også blitt. Med andre ord er det bare å se fram mot årets festival med store forventninger. (Foto Geir Mogen)

torsdag, mars 11, 2010

Noe å glede seg til

I nærmeste framtid kommer disse platene til en platebutikk med respekt for sine kunder;
22 mars kommer Løver & Tigre sin "Grr" på CD, og inkluderer Live at Høvikodden som bonus. Samme dag kommer White Tiger Prepade med sitt album "Mystic Force in the Gatekeepers Question" og Håvard Lund sitt album "My Sister Said". Begge som CD.

6 april kommer Årabrot med albumet "Brother Seed" på LP, mens Kråkesølv sitt album "Trådnøsting" endelig kommer på LP etter to oplag på CD.

12 april kommer endelig Lisa Dillan med sitt oppfølgingsalbum med tittelen "Arousal".

26 april er datoen for Next Life sitt album "Resurrection" (CD) og uken etter (3 mai) kommer Haust med "Haust Powers of Horror" (LP/CD).

Torstein Wjiik - Wjiik Let Angreben Af Influenza (CD anmeldelse)

Det kommer mange støy/industri relaterte utgivelser, litt for mange. Desverre er en del nokkså grei og derfor vil aldri blit spilt om att en vakker dag. Wjiik har spydd ut plater siden 2005 og noen har desverre vært av nevnte kategori, men ikke "Wjiik Let Angreben Af Influenza". Her snakker vi om klassiker potensiale.

Wjiik har her laget ett tema album innen eksperimentel sound recordings og støymusikk, som går på sykdom. I dette tilfellet er sykdommen influensa og ut fra musikken må det være svin inne i bildet, for dette er sterk kost. Her hostes det blod, angstskrikende støykaskader angriper lytteren og selv en avslappende trikketur får en følelse av å være tatt fra en skrekkfilm fra øverste hylle. Lydlandskapene Wjiik fremskaffer er klokkeklare i uttrykket, men samtidig er det så mye underlagsmateriale i lyden at dette tåler mange avspillinger.

Fremføringene er satt sammen slik at man fra platens start på badet med brekkninger blir ført med utøveren igjennom sykdomens stadier i forskjellige faser. Måten dette er gjort på viser at Wjiik har lært av sine grei nok utgivelser og gir virkelig sjangeren en opptur. Skal man man ta ett første forsiktig dypdykk i sjangeren er denne og Lasse Marhaug sitt album "Alive" en perfekt start. "Wjiik Let Angreben Af Influenza" er en soleklar vinner i åpen klasse på den kommende Spellemannsprisen. Husk å kjøp nå for CDen er bare presset i 220 eksemplarer.

tirsdag, mars 09, 2010

Håvard Rem - Innfødte skrik (bok anmeldelse)

Med boken "Innfødte skrik" har forfatter Håvard Rem prøvd å skrive boken om Black Metal, eller svartmetall som han omtaler den, sin historie i Norge. Han har også noen avstikkere for å vise hvilken innvirkning denne musikkformen har utenfor Norges grenser.

At en forfatter som Rem interesserer seg for Black Metal i den grad at han bruker tid på å dokumentere musikksjangeren kan jo i utgangspunktet tyde på at vi her snakker om nok en sjanger som er på full fart ut av obskurriteten og inn i hverdagslivet. Når band med utgangspunkt i Black Metal er med i melodi grand prix, er på toppen av VG-listen og nå at det settes opp ett Black Metal inspireret teaterstykke i Bergen, ja da er nok undergrunnen forlatt for alvor. Når slikt skjer kommer også det mange som er nysgjerrig på det nye fenomenet og noen av de sistnevnte vil deretter prøve å dokumentere dette miljøet.

Rem prøver å dokumentere miljøet, og klarer det delvis. Men det skinner litt vel mye igjennom at han ikke er en del av miljøet, noe som selvsagt er positivt hvis man skal prøve å se objektivt på det. Likefullt er det en del myter som ikke blir sett nærmere på, andre blir bare nevnt og ikke gjort noe med. Det skaper en følelse av at her burde det ha vært gjort mer research. Andre steder går forfatteren mer grundig til verks, noe som er bra. Skal man få fram Black Metal i lyset, så trengs det også å gå grunndig til verks, for noen av disse folkene har vel bortimot norgesrekord i mytebygging og skrytelister så lange som årtusener.

Rems bok starter med et intervju med Alfen i Tromsø bandet 666. Dette er positivt, da den forrige store boken om norsk Black Metal, "Lords of Chaos" tabbet seg ut på dette punktet. Den boken startet med Mayhem, som kom etterpå. Etter det bør man heller lese "Lords of Chaos", og når den er slutt komme tilbake til "Innfødte skrik" og lese fra side 198 "Odin blir harry" i Rem sin bok. Hvorfor? Jo fordi Chaos boken er mer grunndig i sin analyse og går mye dypere inn i materien. Rem tar lettere på det og har avstikkere til punken på 80-tallet etc som egentlig ikke har noe med Black Metal å gjøre. Nok om det, fra side 198 og ut er Rem sin bok mye mer oppdatert på hva som har skjedd de siste årene, enn Chaos boken. Ikke så rart da Chaos boken kom ut i 1998.

Her forteller Rem om "alt" det som har skjedd i de senere årene, noe som er for mange et nederlag, atter andre en seier i form av å bli akkseptert som musikere. Noen av tingene Rem skriver blir litt Willy B. aktig (antall band pr innbygger i fylker og byer) mens andre ting står på egne ben. Det største utsettelsen man har på boken er at det tas snarveier som ikke holder for å komme fram til resultater som ikke er beviselige. F.eks på s. 147 sier en Haugen "...også i 1992 da Greven dyrket Djevelen.". Det sitatet blir brukt som bevis for at Greven IKKE var interessert i Odin eller odinisme i 1992. Det sitatet sier ingen ting om Odin og odinisme og kan følgelig ikke brukes som noe slags indisie eller bevis. Det er desverre noen få sånne snarveier som fører til konklusjoner som ikke holder mål.

Boken sett under ett er pensum for alle som vil holde seg oppdatert på hva som skjer i Black Metal kretser i Norge, men husk å lese "Lords of Chaos" også.

mandag, mars 08, 2010

JAZKAMER 2010 Monthly CD-series

Alle har kanskje ikke fått det med seg, men Jazkamer (eller Jazzkammer om man vil) har i år satt seg fore å gi ut ett album for hver måned. De 12 albumene kan man abonnere på og gikk man glipp av de tre første, fortvil ikke. Ved å betale inn 156 US $ til følgende PayPal konto; mail@lassemarhaug.no vil man få tilsendt de tre første i en sending. Forøvrig inkluderer prisen porto og etter dagens kurs vil det si at hvert album koster ca 76 kr pr eksemplar (inkl porto).

Albumene utgis av Pica Disk og hittil har disse kommet;
Januar: SOLITARY NAIL
Februar: MUSICA NON GRATA
Mars: THE MONROE DOCTRINE
I blant de kommende albumene loves det at det endelig skal komme mer fra line upens som gjorde "Metal Music Machine".

Alle CDene kommer i digipack og cover art er utført av internasjonale kunstnere som Savage Pencil, Martín Escalante, Jose de Diego, Justin Bartlett, Yasutoshi Yoshida og andre. Pica Disk opplyser at abonnements ordningen gjelder så lenge de kan levere alle 12 albumene. Her er det bare å åpne kontoen med andre ord.

Dan Kristofferson - It's Cold Tonight (CD anmeldelse)

En plate skapt for vinteren med sin litt kjølige tilnærming til musikk i grenselandet mellom rock og visesang med en roots feeling. Med en vokal som kan minne om en blanding av Finn Coren og Paal Flaata burde alt ligge til rette for en hyggelig helaften av et album.

Hyggelig er albumet til Dan Kristofferson så absolutt, men det er ett tveegget sverd å håndtere, da dette blir mer hyggelig FM musikk enn en stor lytteropplevelse. Missforstå ikke, musikken er utført på en teknisk nydelig måte, arrangementene følger opp uten å provosere ett eneste individ i universet og vokalen legger seg som en glasur bare en profesjonell konditor kunne gjort etter. Her ligger platens klare drawback. Dette blir rett og slett for flinkt, glatt og kommersielt. Det mangler noen litt dristigere grep på arrangementene først og fremst, noen musikalske mothaker som gjør at lytteren blir pirret av noe udefinerbart avhengighetskapende til låtene.

Det er synd at det ender slik for Kristofferson er uten tvil dyktig vokalist, komponist og multi instrumentalist. Det skal bli spennende å høre neste album hvis han tørr å ta noen sjanser. I mellomtiden kan man lytte til ”It's Cold Tonight” som et lovende album fra en lovende artist med framtiden foran seg, heldigvis.