lørdag, mars 27, 2010

NØDUTGANG 2010s første navn

NØDUTGANG 2010 går av stabelen i Bodø i tidsrommet 21-24 oktober og her kommer de tre første navnene;

Bendik er egentlig Silje Halstensen. Hun spiller på alt fra orgler til gitarer, og bruker mange typer maskiner, for å skape en deilig harmoni. At Bendik prøver å være noe helt for seg selv, er ikke til å legge skjul på. Med sine eksperimentelle instrumenteringer, dyttet inn i et slags popfilter, får du det som kan kalles klangpop.

DEL er en norsk drone-space-freak-psykedelisk-støy-out-rock-band dannet i 1996. Tanken bak bandet var å ha et band som ville tvangsmessig forfølge målet om å nå den perfekte drone. Instrumenteringen var basert på en kjerne av trommer, perkusjon, gitarer og elektronikk, men med årene bandet har inkorporert feltinnspillinger, cello, theremin, kontrabass, orgel og egentlig hva som helst de mener passer inn i sin lydverden. En av deres nyere live utgivelser er beskrevet som ”... viltvoksende, oktan-drevet sleip noiserock og det er ikke rom for luft ..."Som en del av feiringen av at dette er den 5. NØDUTGANG festival har Faust blitt innvitert tilbake til Bodø. De har endret noe på besetningen siden forrige spilling i Bodø, og fremstår i dag som enda mer eksperimenterende og improviserende og samspilt, samtidig som de rocker fletta av de fleste. De er nå Jean-Hervé Peron, Zappi Diermaier, James Johnston og Geraldine Swayne. Under den første NØDUTGANG i 2006 intok Faust Sinus som ingen har gjort det før. De knuste TV-monitorer, spilte på sementblander, med vinkelsliper, drill, sveis og strykejern(!), i tillegg til å spille beinhard avantgarde-rock, sanger og improvisasjonsmusikk i løpet av de to timene de underholdt publikum. Tilslutt røykla de hele Sinus, slik at lokalet måtte evakueres.

Peron i Faust er en av hovedorganisatorene bak den tyske avant garde festivalen Schiphorst. Nå har NØDUTGANG og Schiphorst ingått en kunstnerisk utvekslingsavtale som medfører at Bodø artistene Blaakraft og Lisa Dillan skal representere Norge og Bodø på årets festival. NØDUTGANG setter som kriterie at artister har opptrådt på NØDUTGANG, og har en lokal tilhørighet. Samarbeidet er i startgropen, og begge festivalene ønsker å videreutvikle dette i den nære fremtid. Dette er dessuten en mulighet for NØDUTGANG til å synliggjøre seg i Schiporst, både ved å være til stede, promotere seg selv og norske artister, og en mulighet til å se og booke artister til fremtidige NØDUTGANG festivaler. Dillan opptrådte på NØDUTGANG i 2007 sammen med Rolf Lennart Stensø, og Blaakraft rocket festivalen i 2008.

Bendik foto; Anita Jordanger. Faust foto; Linn Stemland. NØDUTGANG logo av Harald Olaussen.