tirsdag, desember 30, 2008

Thåström første artist som er klar til Parkenfestivalen 2009

Musikk fra Norge gjør sitt eneste unntak fra å bare skrive om norsk musikk igjennom historien og melder herved overlykkelig at selveste Thåström skal spille på Parkenfestivalen i Bodø 22 eller 23 august 2009. Med andre ord det er ingen unnskyldning for å ikke være der når det skjer.

Hva kan vi så vente oss av 2009?

Tja året starter da opp med re-utgivelse av De sjenerte sin kassettutgivelse med hele syv bonuslåter i form av uutgitte konsertopptak. Hele herligheten kommer på Hit Me Records arkivavdeling Kræsj Records i løpet av januar. De fleste har vel også fått med seg at Raga Rockers skal slippe nytt album i god tid etter at man har skiftet ut årets kalender. Adjagas lover også nytt album rett over nyttår.

I løpet av året kommer forhåpentligvis Thule sitt nye album, det ble i allefall innspilt i løpet av 2008. I det herrens år 08 var også Backstreet Girls i studio og foreviget sitt nye album, som ventes i løpet av våren. Nullskattesnylterne planlegger å utgi en live CD med en bonus DVD i løpet av det kommende året og White Lord Jesus skal komme med en etterlengtet vinylutgave av sitt andre album ”…into that good night”. WLJ dokumentarfilm er det vel lov å håpe på også i løpet av neste år. WLJ skal også bidra til den før nevnte utgivelsen som tar for seg norsk synth musikk på 80-tallet fra Hommage Records. På den er også PLX-15 med og de får ut en slags best of samling på samme selskap i løpet av 2009.

Apropos vinyl lovte Puma oss alle vinyl til jul, men den har ikke materialisert seg ennå. På den skulle det være opptak fra sist sommers turne i lag med Lasse Marhaug. De slår sine musikalske utbrudd tilsammen og gjør en Japanturne i månedskiftet januar/februar forøvrig. Sistnevnte vil nok tradisjonen tro gi ut både album og bidrag på samlere verden over. Synkron ulyd sitt debutalbum skal etter planen slippes 29. januar på deres spilling på Ilios festivalen i Harstad. En tyvlytt avslører at her er det en godbit for samtidsmusikkfolket i vente.

Årets første album står nok jazzmusiker Terje Gewelt for med sitt ”Oslo” som slippes 2. januar. Dusty Cowshit slipper ”Best Of” album i juni 2009 og Skambankt sitt tredje album ”Hardt Rægn” ventes utgitt 26. januar. Som tidligere meldt kommer det flere solide album ut på Tigers label Fysisk format. Progrockerne Gargamel skal gi ut nytt album i Sverige. Adventure vil ikke være noe dårligere og lover å bli ferdige med miksingen av ”Beacon of Light” i løpet av januar med utgivelse nærmere sommeren, og når vi er i Trøndelag kan vi jo nevne at 55 Escape lover album i løpet av våren.
(Ska Patrol live i Bodø, 2006. Foto: Tore Stemland)
Fra Tromsø kommer snart Ska Patrol (http://www.skapatrol.no/) med nytt album, som etter planen slippes i løpet av våren. I februar kommer det Oslobaserte skraglepop orkesteret Amalee (http://www.amaleemusic.com/) med en liten forsmak på hva de kan i et begrenset opplag. Høyst trolig blir dette en trelåters CD single.
Kort sagt så ser 2009 svært lovende ut for norsk musikk, og dette er jo ikke toppen av det berømte isfjellet en gang.

torsdag, desember 25, 2008

Backstreet Girls - Don`t Fake It Too Long (Hit Me Records) LP (anmeldelse)

Backstreet Girls sitt mytebelagte album "Don`t Fake It Too Long", ble innspilt sommeren 1984 med den engelske vokalisten Pat Diamond som utfra vokalprestasjonene nok var et naturlig valg, de sosiale derimot oppdaget de for sent. Lang historie kort ble det vel mye festing og på toppen av alt ble han utvist fra Norge og dukket senere opp som hare krishna. Albumet ble lagt på is og tiden gikk. Hit Me Records skal ha all ære for å ta sjangsen på å utgi ett album som har vært lagret i 14 år. Men som god vin blir den bare bedre med årene, så også med dette albumet.

Musikalsk skyter det i gang så adrenalinet får en kickstart og gir deg ikke fred i rockefoten før du sitter der og nynner til både den ene og den andre låten. Dette er edsvorne menn som kan sitt fag og som sprudler i vei i sin egen mix av AC/DCs standhaftighet til å aldri forlate den hellige låtoppskrift, Steve Jonesaktige gitarsoloer med Chuck Berry som en åndelig gudfar, legg inn noen små doser Ramones, Faces, Damned, Slade + en meget stor del utvilsomt egenprodusert originalitet og du får et album som i norsk standard er så bra at man gråter blod med tanken på hva som kunne ha skjedd hvis dette hadde vært utgitt i 1984.

Musikalsk er det ikke snakk om å forlate den stilen vi alle har lært å kjenne Backstreet Girls, til tross for det sprudler de litt mer enn på mange andre utgivelser. Vokalist Pat Diamond glir inn som den mest naturlige ting, rytmeseksjonen er så stødig at den ville overlevd hvilket som helst jordskjelv i Los Angeles og prikken over ien er Petter Baarlis gitarspill. Den mannen burde fått sitt navn innskrevet i gull på ethvert konsertsted dette bandet har opptrådt. Få om noen norske gitarister uansett sjanger kan sitt håndverk så bra som han. Baarli har denne unike måten å spille på som tilsynelatende høres så enkelt ut, men like fullt med så mye innlevelse og ikke minst med så mange små preferanser til Berry, Richard, brødrene Young osv osv at man til stadighet blir overrasket av hans vitalitet og gnist.

Backstreet Girls har funnet sitt ståsted og er klippefast i sin tiltro til det, således er det lett å sammenligne dem med band som AC/DC og Ramones, men i likhet med de nevnte viser BG en imponerende evne til å levere varene album etter album. Noen ganger leverer de album som er OK andre ganger leverer de album som blir legendariske. ”Don`t Fake It Too Long” har fått legendestatus før de fleste hadde hørt det, således er det en stor risiko med å utgi det for man kan bli skuffet etter at forhåpningene var skrudd vel høyt opp. Det er derfor med en utsøkt glede å fortelle at dette albumet er faktisk legendemateriale. Det slår deg midt i rockefoten og gir deg ikke fred før du har spilt det både to og tre ganger på rad. En ren nytelse som setter Backstreet Girls opp som det mest undervurderte rockbandet i norgeshistorien. Kort oppsummert kan man på godt norsk si at this is what rock`n`roll is all about, så fikk du den ikke til jul har du ikke noe valg, kjøp. Enhver vinylsamler med respekt for seg selv har denne i samlingen før utgangen av året, alle andre bør bruke 2009 til å ta seg sammen and think you little about.

tirsdag, desember 23, 2008

Det har lenge vært klart at Hove festivalen har slitt i en alvorlig økonomisk motbakke. Nå melder Fedrelandsvennen at festivalen er slått konkurs. Likefullt forsetter bookingen i håp om nye investorer vil komme inn i 13 time å redde festivalen. Billetter som er kjøpt til neste års arr hos Billettservice kan høyst sannsynlig bli refundert i løpet av januar, for de som ikke tror på et liv etter konkursen.

Hypertonias juljubileum


Hypertonia feirer at det nå er gått 20 år siden selskapet ga ut "X-mas Tunes vol.1" med å legge den ut til gratis nedlasting til glede for gamle og nye lyttere. Mangler du alternativer til NRKs evindelige avspillinger av Glade jul med Sissel så er løsningen bare en nedlasting unna. Du finner muligheten her.

fredag, desember 19, 2008

Nytt Goldies

Like sikkert som jula kommer årets siste utgave av Goldies bare litt forsinket men desto bedre, så kan man jo lese det i stedet for nyopptrykte historier i de tradisjonelle julebladene. I #11 er det spesielt gledelig å anmerke at det er så mye norsk. Av de fire hovedoppslagene er tre norske, nærmere bestemt Kåre Haugen (ex Beatnicks), The Indikation og Peter Berry And The Shake Set. I tillegg får man svenske The Shakers på kjøpet. Som alltid masse info om hva som har skjed på Ebay, QXL etc og platemesser. Kort sagt en selvfølgelighet for enhver platesamler.

DJ Juryen lufter samlingen sin i julen

Og vi sakser lett fra Juryens MySpace; "DJ Anders "Juryen" Moe spiller sjeldne kassetter og andre ting fra sin egen unike samling, partymusikk for et nytt årtusen: gammelpønk, krautrock, postrock, VK, psych, garage, synth, The Stooges og annen partymusikk som ikke burde være altfor tungt fordøyelig ... og hvis folk ikke vil danse, lover DJ-en å gjøre det selv."

Den neste storslagne muligheten til å møte en av hovedstadens mest særegne og bizarre DJer blir på Son of Mu i Oslo 27. desember. Det starter kl 20:00 hvor Juryen selv vil dele ut gaver i god stil til de ti første som drister seg inn i lokalet.
(foto: Linn Stemland)

torsdag, desember 18, 2008

Fysisk Format utgivelser

Platebutikken Tigers eget plateselskap Fysisk format blir ett år i februar 2009. Inntil da skal de på tampen av sitt første år gi ut en rekke plater. Først ute er Death Is Not Glamorous som i morgen 19. desember har releasepartyRevolver i Oslo for sitt nye album "Soft Clicks", som egentlig har vært for salg i noen dager allerede.

Neste ute i utgivelsesplanen til Fysisk format er Next Life som gir ut sitt album "The Lost Age" rett over nyttår, nærmere bestemt 5. januar 2009. Platen blir for sikkerhetsskyld feiret med releaseparty på Tigers romjulsblotGarage i Oslo 29. desember 2008. Tett etterpå kommer Snöras albumene "Heart of Weakness" og "Plague Waters" som en dobbel vinyl LP den 19. januar. Litt senere ute i 2009 kommer på toppen av dette Kaospilot sitt nye album "Shadows"

Trubaduraften vol. 5


XRK i Bodø arrangerer Trubaduraften vol. 5 på Gimle 27. desember og med det kan vi trygt si at romjulen er vel alle rockeres høystund nr 1. Da møtes man på konsert og hører på hjemvendte heltinner og helter. I år i Bodø er det Cold Mailman som vender hjem og gjør en etterlengtet opptreden, der også Are Simonsen skal opptre. Sistnevte ga nylig ut sitt tredje soloalbum som heter "tredje utgivelse". I tillegg kommer Nagel fra Saltdalen og 14 år gamle Randi Skjerstad fra Nystad.

onsdag, desember 17, 2008

Pink Dirt – Du skal få et riff i mårra! Live 1980 + 2007 (Dirt Records) CD-R 2008

Denne utgivelsen består av tre later som ble gjort live på Venstres hus i Oslo i 1980 og seks låter som ble gjort på en reunionkonsert på nå nedlagte Maiden i Oslo 27 år senere. Felles for disse er at Pink Dirts alter ego Atle Skift synger på begge og at man får B-siden på deres debut singel ”Hooker” i to radikalt forskjellige situasjoner. Utenom at de innehar samme bandnavn og noen låter er vel dette strengt tatt to forskjellige band med noenlunde samme utgangspunkt. Når det er sagt så høres dette ut som om det var samme gjenget som sto på scenen….igjen.

Det er like fullt litt bedre musikere i 2007 utgaven av bandet noe som gir seg utslag i en Baarliaktig solo på ”Hooker” og en vokaljobbing som er litt mindre pubertal. Til tross for det kunne dette vært ett opptak fra 1979 når det kommer til utførelse og lydkvalitet. Det er rått, brutalt på en pønka måte og henger akkurat nok sammen til at de kommer seg så vidt igjennom låta (”pønken e`kke død”). Sjarmerende mer enn en musikalsk opplevelse, men likefullt en selvfølgelighet for gammalpønkens venner.

Kjøpes fra diverse distroer eller direkte fra Altin Distribusjon

Bjerga/Iversen – (Go with the Flow) Like a Twig on the Shoulders of a Mighty Stream (TIB Prod m.fl) CD (anmeldelse)

For en kort stund siden kunne Musikk Fra Norge melde at Bjerga/Iversen rundet 50 utgivelser og i den forbindelse skulle gi ut et samlealbum. Nå foreligger det og med 12 spor hentet fra diverse utgivelser (derav ett som ikke er utgitt før) som til fulle viser bredden i duoens musikalske univers. Platen er utgitt av selskapene Ambolthue Records, Carbon Records, Gold Soundz, Phantom Limb Recordings og TIB Prod i lag og fås kjøpt fra bl.a. her.

Platen åpner med ”There`s Always A Little Light That Shines (edit)” som med sine stemninger kan vise til Brian Eno i hans mest ambiente stunder, samtidig som dette er mer lagt opp mot en mørk uværsnatt der man sitter og venter på stormen, mer enn noe annet. Dette tilsnittet av mørke er noe som går igjen i Bjerga og Iversens komposisjoner og gjør dem naturlig nok unik på lik linje som f.eks. Biosphere. Likefullt er duoen mer villig til å dypdykke ned i musikken sin å gjøre den mindre kommersielt tilgjengelig enn Eno og Biosphere.

Der noen låter er ambient i sitt uttrykk høres andre ut som en blanding av soundtracket til Eraserhead og tidlige demoer fra Suicide. Duoen er ofte blitt kategorisert som drone musikk, men det blir ikke dekkende. Til det inneholder lydbildet for mange avvikende detaljer som driver lytteren videre inn i en til tider unike komposisjoner basert like mye på arven fra Arne Nordheim som på Tangerine Dream på 70-tallet til Lasse Marhaug og noe av det Mike Batt gjorde på ”Six Days In Berlin”. Spennvidden er så stor og originaliteten i verkene så sterk at alle som vil mene noe om norsk samtidsmusikk må ha hørt og gjort seg opp en mening om denne duoen.

Som enkelte andre har ikke de fått den oppmerksomheten de fortjener av sin samtid men vil definitivt bli stående igjen som en av de store i ettertiden. Inntil da bør du ha kjøpt og lyttet innstendig på kanskje det mest spennende samlealbumet på denne siden av millenniet. Samlingen er med andre ord en ypperlig døråpning inn i Bjerga/Iversens musikalske univers men også en ypperlig inngangsport til de som har lyst til å finne ut hva eksperimentell musikk med basis i støy høres ut som, for dette er ikke krevende høre på som NON, Jazkamer og Merzbow i sine mest brutale øyeblikk. Denne platen er simpelthen vakker som en mørk natt bare brutt av nordlyset og følelsen av at noe holder på å trenge seg inn i livet ditt.

tirsdag, desember 16, 2008

Blues Basement – 7 (Arctic Records) CD (anmeldelse)

Blues Basement har gjort en liten genistrek med sitt album ”7”. Hvorfor? Jo de har sluppet seg mer løs enn på de forrige albumene sine, de har blitt en ørliten dose mer rocka (uten at de har forlatt bluesen), Stensviks gitar får briljere mer enn normalt og de har forsøkt seg på noe så spennende som eksperimentering. Riktig nok bare en låt hvor de eksperimenterer, men bevares i en sjanger som blues holder det i bøtter og spann.

At de på toppen av dette har to habile vokalister ethvert bluesband i Norges land kan missunne dem er jo ingen bakdel. Kjell Andreassen har den hese whiskeyrøsten som oser av bluestradisjon mens Peter Glanfield har en lysere stemme som bryter opp i lydbildet og gjør at man blir aldri lei av vokaljobbingen på Blues Basements album.

At bandet har skrevet alle låtene selv, produsert og spilt inn platen selv i eget studio og står som utgiver også tyder på at dette er folk som vet hva de vil og ikke lar noe stå i veien for akkurat det. Man kan si at resultatet av satsingen i studio har latt vente på seg da deres tidligere album har en tendens til å variere i kvalitet, men nå har de funnet formelen og levert et meget godt og solid album som alle blues elskere må ha og de fleste rockere bør sjekke ut.

Andre linker av interesse; #1 #2 #3 #4 #5

mandag, desember 15, 2008

Alternativ julekalender


Vil benytte annledningen til å anbefale den fantastiske Alternative julekalender. Takk til Kjelli for tipset.

søndag, desember 14, 2008

Kaare og partiet – EP (Dirt Records) CD-R 2008 (anmeldelse)

En av de virkelige kultklassikerne fra pønkens spede barndom i Norge er nå gjenutgitt i remastret form som en seks spors CD-R EP på Dirt records. Et meget prisverdig tiltak for de som ikke har råd til å bruke 500 kroner og oppover for vinylutgaven. Like fullt er det et minus at låttitlene ikke er oppført på omslaget til tross for at det står på labelen at det gjør det!

Om lyden er så mye bedre enn på vinylen er jeg ikke skråsikker på men innspillingen var gjort i hastverk (høres i allefall sånn ut) og da er det vel minimalt man kan gjøre for å fjerne ulyder. På den annen side er noe av tidsåndens lydbilde ivaretatt på en utmerket måte. Dette er ikke stadionrock men rå ubehøvlet pønk fra de tusen øvingslokaler.

Låtene starter med noe så uvanlig som en instrumental før både nazister og samfunnet for øvrig får sine pass behørig påskrevet i datidens nihilistiske ånd. Dette er ingen utgivelse for folk flest, men først og fremst for dem som er frelst på øvingslokalelyd, småruskete takter og tekster av megafontypen. Til alle dem er dette årets julegave, til alle dere andre, kjøp noe annet.

Kjøpes fra diverse distroer eller direkte fra Altin Distribusjon

torsdag, desember 11, 2008

Ny praktutgave av Money Will Ruin Everything

Rune grammofon relanserer boken "Money Will Ruin Everything" den 15. desember. Akkurat tidsnok til at du kan få den inn under juletreet. Som sist er det snakk om en bok med illustrasjoner og tekst tilknyttet artistene på labelen. Siden sist er boken blitt utvidet med ny og flere illustrasjoner og ikke minst en dobbel CD følger med hvor så forskjellige artister som In The Country, Maja Ratkje, Susanna And The Magical Orchestra og Nils Økland for å nevne noen få. Med andre ord et pliktkjøp for fans og venner av Rune grammofon.

onsdag, desember 10, 2008

Mari Boine blir professor på Nesna

En av de fremste musikerne innen sekkebetegnelsen World Music, Mari Boine, er nå tilbudt en professor-II stilling ved Høgskolen i Nesna. Der vil hun etter all sansynlighet inneha en 10% stilling i to år framover meldte Helgelands blad 8. des. 2008.

Platesamleren #103 ute nå

Litt sent meddeles det herved at norges fremste platesamlerfanzine, Platesamleren, nå er ute med sitt nr 103. Dette nr er hovedsaklig viet det amerikanske garasjerock bandet Electric Prunes og deres meget samlervennlige katalog. Det er også et dypdykk i Paul Jones sine utgivelser og del 32 i serien om Beatles i Norge er der gså. I tillegg masse småting som krydrer tilværesen for platesamlere i vårt langstrakte land.

tirsdag, desember 09, 2008

Iskald Europaturne 2009

Nytt NXP album

"Et utvalg av bevegelser" er tittelen på NXPs nye dobbel CD-R album som blir utgitt i dag. Albumet består av fire lengre låter inkludert NXP & Juryens opptreden på årets NØDUTGANG festival. Det blir utgitt av Requiem Productions og kan selvsagt kjøpes igjennom selskapets web.

torsdag, desember 04, 2008

Rock Mot (bak)Rus

Festivalen Rock mot Rus går mot tidenes bakrus etter at Andenes kommunestyre ser for seg å legge ned to av fire ungdomsklubber som arrangerer festivalen og i tillegg skal den halve stillingen som var en hel for få år siden, høvles ned til en 30% stilling. Resultatet er høyst sansynlig en nedleggelse av hele festivalen.

For å markere sin motstand til nedleggelse har lokale artister tatt saken i egne hender å arrangerer en støttekonsert førstkommende lørdag på torget på Andenes. De som stiller opp er; Surfers Lingo (Svolvær) Moddi (Senja/Oslo) Box Of Mothers (Tromsø) Geir Laupstad (Andenes) Erratum (Andenes) TK `81 (Dverberg) Marius Bowitz spiller Jimi Hendrix (Åse) The Dead Tiger (Andenes) Lars Petersen (Andenes) og Acid Garden (Sortland). Er man i nærheten bør man vite sin besøkelsestid å vise at kultur er ikke en salderingspost. Kan man ikke møte opp så kan man skrive under på denne underskiftslisten.

Her er noen mediaoppslag som utdyper saken; #1 #2 #3

onsdag, desember 03, 2008

Norsk støy feirer Andy Wilson

Andy Wilson fra bl.a. Sunseastar, som ga ut ett av fjorårets mest spennende album (inkluderte fieldrecordings fra bl.a. Saltstraumen), har bursdag. Du vet den dagen i året når nok ett år tilbakelegges og man blir feiret. I Wilson sitt tilfelle så skal det markeres over to dager på The Others, 6-8 Manor Rd, in Stoke Newington i løpet av 23 og 24 januar 2009. Den siste av disse to dagene spiller Ronny Wærnes i lag med Ectogram og Traummaschine.