onsdag, desember 17, 2008

Bjerga/Iversen – (Go with the Flow) Like a Twig on the Shoulders of a Mighty Stream (TIB Prod m.fl) CD (anmeldelse)

For en kort stund siden kunne Musikk Fra Norge melde at Bjerga/Iversen rundet 50 utgivelser og i den forbindelse skulle gi ut et samlealbum. Nå foreligger det og med 12 spor hentet fra diverse utgivelser (derav ett som ikke er utgitt før) som til fulle viser bredden i duoens musikalske univers. Platen er utgitt av selskapene Ambolthue Records, Carbon Records, Gold Soundz, Phantom Limb Recordings og TIB Prod i lag og fås kjøpt fra bl.a. her.

Platen åpner med ”There`s Always A Little Light That Shines (edit)” som med sine stemninger kan vise til Brian Eno i hans mest ambiente stunder, samtidig som dette er mer lagt opp mot en mørk uværsnatt der man sitter og venter på stormen, mer enn noe annet. Dette tilsnittet av mørke er noe som går igjen i Bjerga og Iversens komposisjoner og gjør dem naturlig nok unik på lik linje som f.eks. Biosphere. Likefullt er duoen mer villig til å dypdykke ned i musikken sin å gjøre den mindre kommersielt tilgjengelig enn Eno og Biosphere.

Der noen låter er ambient i sitt uttrykk høres andre ut som en blanding av soundtracket til Eraserhead og tidlige demoer fra Suicide. Duoen er ofte blitt kategorisert som drone musikk, men det blir ikke dekkende. Til det inneholder lydbildet for mange avvikende detaljer som driver lytteren videre inn i en til tider unike komposisjoner basert like mye på arven fra Arne Nordheim som på Tangerine Dream på 70-tallet til Lasse Marhaug og noe av det Mike Batt gjorde på ”Six Days In Berlin”. Spennvidden er så stor og originaliteten i verkene så sterk at alle som vil mene noe om norsk samtidsmusikk må ha hørt og gjort seg opp en mening om denne duoen.

Som enkelte andre har ikke de fått den oppmerksomheten de fortjener av sin samtid men vil definitivt bli stående igjen som en av de store i ettertiden. Inntil da bør du ha kjøpt og lyttet innstendig på kanskje det mest spennende samlealbumet på denne siden av millenniet. Samlingen er med andre ord en ypperlig døråpning inn i Bjerga/Iversens musikalske univers men også en ypperlig inngangsport til de som har lyst til å finne ut hva eksperimentell musikk med basis i støy høres ut som, for dette er ikke krevende høre på som NON, Jazkamer og Merzbow i sine mest brutale øyeblikk. Denne platen er simpelthen vakker som en mørk natt bare brutt av nordlyset og følelsen av at noe holder på å trenge seg inn i livet ditt.