tirsdag, april 25, 2023

Nytt(ige nyheter)

Det skjer svært mye i norsk musikkliv for tiden så derfor en kort oppsummering over noen av de viktigste hendelsene som har vært sist uke, denne uken og en liten svingom inn i neste uke også.

Vi starter like godt med det som skal skje. 5. Mai kommer Janne Eraker & den Sørafrikanske vokalisten Juliana Venter ut med singelen «If You Find Yourself Falling, Dive». En sniklytt avslører en eksperimenterende tilnærming til rytmisk musikk, med en utradisjonell vokalbruk. Helt klart verdt en lytt, selv om det ikke er alles type musikk. Ett par lyttinger åpner nye ting i lydbildet og lar musikken gro. Dette er femte singel fra albumet «Movements for Listening». I følge presseskrivet er albumet "...en vill utforsking av lyd, utført av Janne Eraker og venner, med grenseløse musikkverdener, der horisonten utvides og vi beveger oss utenfor alle boksene.». Definitivt noe å sjekke ut med andre ord. De har også en konsert på Kafé Hærverk i Oslo på 21. mai, mens vinyl dobbeltalbumet kommer ut på slippkonserten den 3. november! (Enda ukjent arena, men vi kommer tilbake til det i god tid før den tid.)

Pønken er definitivt ikke død

Siden vi ser fram i tid starter vi med Fashion Victims og deres tredje singel «Never Wanna Go Home». Poppunk står det i presseskrivet og ja det er en nøyaktig beskrivelse. Liker du Green Day vil du elske denne. Er kun digitalt fra 5. Mai. Det opplyses at bandet er om dagen i studio for å spille inn sitt debut album. Singlen kan pre-save her.

Rett etter helga kom The Pink Eye AndGrave Danger med en ny singel. «Deep Breath» følger i dragsuget etter forrige singel i en grønsj belagt oktan pønklåt som sitter som en kule.

Denne uken kom #10 av pønkefanzinen Schnørr ut. Som vanlig med bonus vinyl 7", for de som foretrekker å få den med på kjøpet. Vinylen er det Bankrot som står for denne gangen. Kommer kun i 100 eksemplarer så her er det ingen mulighet til å sitte på gjerdet og kose seg. Her må det handles.

12. Mai kommer Oppkast med en flukende fin femspors EP, med den selvforklarende tittelen "Tomorrow´s Hangover". Låtene (fire hardcore pønk hymner og en reggaelåt) er tekstmessig sentrert rundt emner som festing og mangel på festing, dårlige vennskap, illsint på selvberettigete mennesker og dager da man er totalt nihilistiske. Tekster som de fleste har snust på. Nå er platen om livet til noen av oss rett tundt hjørnet. pre-save link til EPen her.

At det gror i gamle pønkenorge er Bergensbandet Blodknoke ett bevis på. Deres nye singel «Dødipuskompleks» kommer 5. Mai og er bandets første hint om hva den gjengse nordmann kan vente seg når de omsider slipper sitt første studioalbum (senere i år?). For å feire utgivelsen skal bandet spille konsert med Sloss på Enga pub 12. mai. Blodknoke er kjent for sine kaotiske konserter, og har tidligere blitt bannlyst fra å spille på konsertscener for sin bruk av griseblod. Norges mest vulgære band (omtaler de seg selv som) lover med denne et godt år for norsk syndsmusikk. Ingen grunn til å betvile det....

Og litt om alt det andre

MT Hammed kom sist fredag ut med en flunkende ny singel. Er ett band som har eksisterts siden Blitz sin storhetstid på 1980-tallet (!) og lever fortsatt i beste velgående. Stamtreet på dette bandet kan fort være en komplisert affære der det trengs ekspertise fra en slektsforsker for å sette opp. Nok om det. Dagens besetning får det til å svinge så det står etter. Liker man ikke dette leser man feil blogg. Dette er rett og slett knallflott musikk til ethvert lystig lag.

Låta «Tørketid» har gjesteopptreden fra Norges første gangsterrapper; Dr. Erik, som har bidratt med tekst og vokal på låten, som er første smakebit fra MT Hammed sitt kommende debutalbum! Det skal slippes tidlig høsten 2023. Ett album vi definitivt kommer tilbake til. Beatet til MT Hammed er ska og reggae, mens tekstene favner alt fra humor til kjærlighet og politikk. Det synges på norsk, engelsk, italiensk, amharisk og svensk. Se bildet for deres nærmeste konserter.

Egil Storbekkens musikkpris ble opprettet i 2006. Prisen kan gis til personer som har gjort en ekstraordinær innsats innen norsk folkemusikk, og særlig de eldre folkemusikkinstrumentene i norsk folkemusikk og Egil Storbekkens musikk. Prisen er på 25.000,- og et kunstverk og deles ut i Tolga 29. juli i år. Dette er en nasjonal hedersbevisning som kan gis til aktuelle kandidater fra hele landet. Forslag til priskandidater sendes komiteen for ”Egil Storbekkens Musikkpris” innen 1. juni 2023. Komiteen ønsker begrunnede nominasjoner via e-post til j.simenstad (alfakrøll) icloud.com

Going Up North er sørfra, nærmere bestemt Bergen og leverer en sugende rockelåt som heter «Caracalla». Ta en stor klump 60-talls Rolling Stones og drøss lett over med Madrugada og BigBang så vet du hva du får. Velsmakende rock de fleste vil oppdage at rockefoten går, enten man er klar over det eller ikke. Dyster tekst får en si da den handler om den noe brutale romerske keiseren Caracalla, som blant annet drepte sin bror i deres mors armer.

I sin nye bok, viser filosof og forfatter Helge Kaasin at norske svartmetallband har hentet inspirasjon fra et stort spenn av norsk og europeisk kulturhistorie. Norrøn mytologi, nasjonalromantisk kunst og dikting, og 1900-tallets store filosofer. Boken heter «Snø og granskog - språk, ideologi ognasjonalromantisk raseri i norsk svartmetall» og er utgitt av Nasjonalbiblioteket.

Noen ord til slutt om Melt Motif som kommer med sitt andre album, 28. April. Det heter «Particles. Death Objective». Ett fengende flott elektronisk preget album i kryssningspunktet mellom Velvet Belly og Angelo Badalamenti, med Portishead i kulissene. Alt utført presist og imponerende behersket. Her skiltes det med alt fra minimal synth aktige låter til mer teknopregete. Alt med en signatur som ikke er å ta feil av. Dette er håndverk av ypperste klasse. At bandet hadde sin oppstart i 2021, kom med debutalbumet året etter, for deretter følge opp med dette albumet er direkte imponerende. Sjekk ut. 

PS det albumet kommer ut i limited edition utgaver på kassett og vinyl. Sistnevnte i en utgave på hvit vinyl og i en annen på splatter vinyl.