mandag, september 20, 2021

Polardegos - Fortiden i våre hender (album anm.)

Polardegos er et pønka band med folk fra Tungtvann, Darkside of the Force, Biru Baby, Felony Force og Fence. Men i presseskrivet til albumet påstår de at «Polardegos er ikke et band. Eller?». Dem om det her er de ett band, uten fnugg av tvil. 24. September kommer debutalbumet «Fortiden i våre hender», etter at samplepunkerne har sluppet et lite knippe singler på et intetanende norsk folk siden natt til 1. mai i år. Så er ventetiden verdt det? Definitivt.

Neste spørsmål: Hvordan høres dette ut? Vel de lager sin høyst personlige form for punk, men med hiphopens metodikk og teknikk. De baserer seg på samples fra den norske punkhistorien og en rekke andre kilder, programmeringer og god, gammeldags... scratching. Den manglende tilhørigheten til pønken gir uttrykket en befriende tilnærming og er noe så sjeldent som nybrottspønk. Man hører inspirasjon/ bakgrunn i rap/hip hop i låtoppbyggingene, men dette er og blir pønk med stor Ø. Er du av de som har hata sjangeren burde du lytte til denne platen, i hvertfall om du liker rock, da vil du falle for dette. Elsker du pønk er dette pliktkjøp #1 dette året.

Mer storkjefta lyrikk skal du lete lengre enn langt etter. Ramsalt nordnorsk bainnskap på norsk, med innslag av samisk og spansk har du definitivt ikke hørt før. Her sparkes det i alle retninger, spesielt hata de nazier og at flyktninger drukner på vei til Festung Europa i stedet for å bli behandlet med respekt, men ellers ligger smilet på lur bak ramsalte betraktninger. Rytmene som underbygger tekstene er gjenbruk av god gammel norsk pønk fra Svartedauen til Life But How To Live It? Dette er ikke remixing, dette er partering på høyt nivå og spydd ut igjen på en svært så forfriskende måte. Må vel også nevnes at ingen av låtene er tre minutter (eller mer) lang i god gammeldags pønkeånd, og plata er kjemisk fri for hippietendenser som gitarsoloer! Rett og slett råflått rårock for folk flest. 

Bandet frontes av Jørgen Nordeng (ex-Joddski) og Biru Baby-vokalist Hánná Rein. I tillegg utfylles lyden av Salvador Sanchez, Henrik T. Seip og Rune Mareliussen. De har allerede gjort en del konserter, bl.a. på årets Karlsøyfestivalen. På releasedagen 24 september, gjør de en liten konsert + signering av vinylen til de som ønsker det på Big Dipper i Oslo (er ute på strømmetjenester samme dag). I nærmeste framtid gjør de også to konserter i lag med Brutal kuk; 25. September Salt, Oslo og 16. Oktober Verkstedhallen, Trondheim. De slapp i august i år en splittvinyl singel med nevnte Brutal kuk som het «Helt nazi», og tidligere har de gitt ut «Polio» på 7-tommer i mai. Polardegos er også med på vinyl samleplatene «Real Punk Rock Is Not On The Radio vol 8» med låta «Anti-Deppressiva» og på «Punk i Norge 2021» med låten «Polardegos». De to sistnevnte låtene er kun på disse to samle LPene og Polio singelen inkluderte også låter som er ellers uutgitt.

Stop the press; Lørdag 25 september kl 16:00 blir det ett times intervju på RadiOrakel med Jørgen Nordeng, der albumet til Polardegos blir forklart og det serveres lydklipp fra plata. FM 99,3 for de som er i Oslo området og live streaming her for absolutt alt og alle uansett hvor de er (der det er internett dekning)