onsdag, september 22, 2021

Nytt(ige nyheter)

Først er det med sorg å melde at Geir Johnson er død. Noen husker muligens at han spilte i Johnny Banan Band (forløper til The Aller Værste), men er nok mer kjent som tidligere president i Ny musikk og sjef for Ultima festivalen. Han var en ildsjel som vil bli dypt savnet, spesielt i avant garde/samtidsmusikkfeltet i Norge. Mer om hans karriere i denne nekrologen på Ballade.

Vi føyer oss i rekken av gratulanter til Ole Paus og Halvdan Sivertsen. Førstnevnte tirsdag tildelt Edvard-prisen 2021 i kategorien «Tekst» for albumet «Så nær, så nær». Sistnevnte får St. Olavs orden for sin «...fremragende innsats som visekunstner.»

I det siste har det vært ett ras av utgivelser. Her er noen som nok er av interesse for Musikk fra Norges lesere:

Tittellåten til Professor tip top fra Bergen sitt syvende album «Lanes Of Time» er ute på det meste av strømmetjenester 24 september. Albumet kommer først 3 desember i år og utgis av Apollon Records sin prog avdeling. I spissen for bandet er Sam Fossbakk (ex Vendetta, Elektrisk regn mm) som vanlig. 

Fushion instrumentalistene i Pymlico har en ny digital singel ute 1 oktober. Der tar de for seg The Police klassikeren; «Wrapped Around Your Finger» og gir den sitt stempel.

24 september slipper Mokri sin andre singel fra det kommende andre albumet deres «Heart Change». Låten heter «Cycle» og er i krysningspunktet Nils Petter Molvær rundt «Khmer» og Sonic Youth i ett ettertenksomt øyeblikk. Magisk vakkert. Anbefales herved alle lyttere å sjekke den ut. Albumet kommer først 11 november. 

Minner om at det til stadighet kommer nye titler på Norske klassikere på CD

Bodø bys elektronikamiljø i og rundt Draug media, kommer stadig med nye utgivelser. Denne gang heter albumet «TranScience» og er komponert og framført av Schattenjæger (alias David Balmbra). Vakkert, behersket og inviterer lytteren på en indre reise. Sjekk ut, du vil ikke angre.

Førstkommende fredag slipper Fucking North Pole Records andre singel «Et rop om hjelp» fra Slåppy sitt kommende album «Din egen feil». 1. Oktober slipper Lokal politikk 7"eren "Asfaltbarn" på samme selskap.

Mange har sett fram til «Jubaleumsplate- En hyllest til Knutsen & Ludvigsen» som slippes av Apollon Records førstkommende fredag. Denne kommer på CD, digitalt og i to limiterte LP utgaver der en er blå/turkis og rosa og den andre i vanlig sort. Blant bidragsyterne finner vi artister som burde være kjent for faste lesere av MfN; Deathcrush, Arabs In Aspic og Bare Egil Band, samt en del mindre kjente artister. Uansett noe for enhver smak vil vi tro.

«Endre er en positiv anarkist og en urban bygderomantiker som tror på det gode, med et hjerte for alt som er annerledes. En av mange drømmer er å reise rundt med et slags musikkforedrag i bagasjen, som de gamle anarkister.» Albumet heter "Drømmer", og er produsert av Jørn Christensen. Det byr på tekster rundt temaer som frihet, rus, galskap, psykiatri, den spanske borgerkrigen, mystikk, bonderomantikk, teknologi, natur- og dyrevern, papirløse flyktninger og - ikke minst - anarkisme. Tre av låtene er norske adapsjoner av London Calling, Clandestino og The Last Atlant, resten er eget.

Oslo-bandet WORSHIP slapp sitt andre album «This Evolution Broke» 17. september i år. Men releaseparty blir først 2 oktober på Vaterland i Oslo.

1405 er ett nytt band som består av David Børresen (drone) Martin Powell (el-gitar) og Christian Blandhoel (feedbacker). De har allerede gitt ut sitt første album. Sjekk det ut om du er interessert/liker eksperimentel musikk som grenser opp mot støy.

Stian Fjelldal er snart ute med sitt nye album «Hus». Dvs det kommer i januar 2022. 

Anders Beyer fratrer som direktør for Festspillene i Bergen. Styret har ikke lenger tillit til Beyer og har valgt å si opp arbeidsavtalen med ham etter behandling av et varsel.

– Beyer har vært en dyktig kunstnerisk leder for Festspillene, og har ledet oss til program som har engasjert og provosert. Jeg vil derfor takke ham for den innsatsen han har lagt ned gjennom ni år. Vi er naturligvis lei for at Beyers engasjement skulle ende på denne måten, sier Thorhild Widvey, styreleder i Festspillene i Bergen. De 70. Festspillene i Bergen går som planlagt i perioden fra 25. mai til 8. juni 2022.

Nytt fra Spellemannsprisen; De nye kategoriene er Årets Utgivelse og Festmusikk. Årets Utgivelse omfatter et album eller spilleliste som har utmerket seg særskilt i året som har gått. Festmusikk er festpreget musikk som spenner over flere sjangre. Det er ofte innspillinger av artister og band som spiller konserter på små og store lokaler over hele landet. Det som tidligere var Folkemusikk og Tradisjonsmusikk endrer navn til Tradisjonsmusikk og er musikk basert på norsk folkemusikk, samisk musikk og tradisjonsmusikk fra andre land. Den tradisjonelle musikken kan også kombineres med mer moderne elementer.

Kategorien Viser endrer navn til Viser og Visepop for å favne bredere innen visesjangeren. Den innbefatter musikk som bygger på den nordiske visetradisjonen og en mer moderne vise-form. Kategorien Alternativ Pop / Rock er det nye navnet på den som tidligere het Indie / Alternativ, hvor musikken gjerne bryter med tradisjonell pop/rock ved bevisst å være mindre kommersiell og eksperimenterer med elementer som gjør at den ikke følger den klassiske oppbygningen av pop/rock.

Påmeldingen til Spellemannprisen åpner den 4. oktober og vil være åpen til 25. november.