mandag, januar 23, 2012

Travele tider for Maja Ratkje

Maja Ratkje kan se frem mot et travelt og innholdsrikt år.
Hun er festivalkomponist under den annerkjente Huddersfield ContemporaryMusic Festival til høsten. Der var Bent Sørensen deres 'composer in residence' sist, så at nok en Skandinavisk komponist blir valgt er en stor annerkjennelse for vårt hjemlige komponistkorps høye kvalitet i sitt virke. Før det er hun også  festivalkomponist under Båstad kammarmusikfestival i Sverige. 
I mai er hun ansvarlig for en konsertserie under Festspillene i Bergen, som hun har valgt å kalle "Voices That Matter". Ratkje sier om den serien bl.a. følgende "Stemmen i fokus, i saker som betyr noe, samt å ha en stemme, konkret og overført, er hva dette dreier seg rundt. Kommer til å skrive rundt dette etterhvert. Jeg har invitert så ulike folk som David Moss, Fretwork, Karin Sveen, HCGilje, Det Norske Jentekor, Øyvind Torvund, Phil Minton, StineJanvin Motland, Tone Åse, Dave Philips, Elisabeth Holmertz, m.fl. Det meste av programmet ligger allerede på nettsidene til FiB."

SPUNK har to store arbeider på gang for 2012. I november skal de ha laget ferdig en hovedutstilling til Bomuldsfabriken i Arendal. De kommer dit og jobber i flere omganger inntil utstillingen åpner. Det andre er at de lager musikken til en ny danseforestilling av og med Odd JohanFritzøe. Den forestillingen heter "Adventura botanica". Turne og premiere datoer er ikke satt ennå, men vil dukke opp etterhvert på websiden Danseinformasjonen.
I løpet av våren er hun aktuell med bl.a. dette;

-Turne med Ikue Mori i UK i vår.

- Engegård Quartet turnerer med Bjørn Sundquist. Som en del av det programmet fremfører de Ratkjes  “Tale of Lead and Light”. Følgende plasser kan glede seg til den forestillingen; 
26/01/12 Bodø Bodø Kulturhus
27/01/12 Harstad (Kulturhus?)
28/01/12 Narvik Kulturhus
29/01/12 Tromsø Verdensteateret (som en del av Nordlysfestivalen.)  
09/02/12 Kabelvåg Lofotkatedralen. Åpningskonsert for International Chamber Music Festival.  

- Hanne Dieserud og Silje Aker Johnsen fremfører baby operaen Korall Koral i tidsrommet 28/01/12 - 31/01/12 Torshavn Nordisk hus (det ligger på Færøyene)

- POING and Maja S. K. Ratkje
01/02/12 Gent Kunstencentrum Vooruit Belgia

Til slutt, men kanskje ikke minst, så er Ratkje opptatt av at artister viser mot til å stå opp for sine synspunkter. I likhet med bl.a. Kråkesølv og andre har hun engasjert seg i kampen mot oljeborring. Mer om det kan man lese om her.