tirsdag, november 22, 2011

Jan M. Iversen - Modern Day Silence (album anm.)


Iversen er en av de artistene innen eksperimentell musikk i retning av støy og ambient noise som er mest aktive de senere årene. Han spiller i utallige konstellasjoner i tillegg til soloprosjektet sitt.

På albumet "Modern Day Silence" er det i all hovedsak soloprosjektet det handler om, og da i en slags oppsummering. Syv komposisjoner på en CD som følger med i ett 24 siders hefte i fargetrykk. Rent visuelt er dette lekkert. Farger som virkelig bygger opp under stemningene som er på platen, samtidig som teksten gir informasjon og bygger videre på myter.  

Hvis man ikke er familiær med ambient noise eller Jan M. Iversens musikalske univers er dette rette starten. Her utfolder han seg i flere retninger og viser spennvidden i hans musikk. Her er også remix, noe han er blitt brukt til av stadig flere artister. Listen over remixartister er imponerende og bygger seg stadig lengre.

Hvordan skal man beskrive musikken? Det er vanskelig all den tid dette albumet må sees på som ett samlealbum, en introduksjon om man vil. I så måte fungerer dette optimalt. Musikken på albumet er varierende, men hele tiden innenfor en rød tråd som spinner seg av gårde i eksperimentering rundt mer eller mindre støytemaer som tidvis kan få tankene til ambient kraut fra 1970-tallet, andre ganger til minimalistisk synth musikk fra nyere tider.

I det hele er det bare å gratulere med ett meget fint og representativt utvalg komposisjoner som viser Iversen fra flere sider, samtidig som helheten bevares. For spesielt interesserte kan det nevnes at de 10 første eksemplarene kom med signert foto og at kassett utgaven (begrenset til 25 eksemplarer) har tildels andre komposisjoner/mixer enn denne CD utgaven (finnes også som DL, med samme låt/mix som CD utgaven).

Her er tittelsporet. En komposisjon man virkelig kan drømme seg bort i;