tirsdag, november 08, 2011

Åge. Historien om Norges største rocker. (bok anm)


Forfatter og journalist Ole Jacob Hoel har i boken om Åge Aleksandersen, "Åge. Historien om Norgesstørste rocker." klart nettopp det. Å skape en helhetlig fortelling om mennesket og musikeren Åge. Ingen har klart å bli så kjær som han, siden Jens Book-Jensen og Alf Prøysen.  

Bakgrunnsmaterialet til Hoel baserer seg intervjuer og skrevne kilder fra brev til bøker og avisutklipp. At Åges tanker har fått så klart skinne igjennom hele veien gjør boken både mer leservennlig (lettlest om du vil) og gir innblikk i nye sider av artisten som kanskje ikke kom like godt fram i den forrige biografien om Aleksandersen; "Fremmed fugl - Historienom Åge Aleksandersen" (Jensen, Johan O. (1988)) og selvsagt får man vite om alt det som har skjedd siden den boken kom ut.  

Vi snakker her om det største rock ikonet på norsk jord. At han kom fra en bakgrunn preget av ustabilitet har nok preget hans komponistvirke, men også gjort at Aleksandersen alltid har føttene på jorda og beholdt det jordnære, både når suksessen kom og de dype dalers mørke slukte hans tilværelse. Tidvis er boken brutalt utleverende, men det bør og skal den være for å nå inn innerst i sjelen til leseren. Dette er og blir en utrolig bra komponert og redigert virkelighetsforståelse.

Vi får igjennom boken også en meget god og rikholdig reise i Norsk rocks utvikling fra slutten av 1960-tallet fram til i dag. Selvsagt har ikke Åge Aleksandersen satt store fotavtrykk i alle rockens avskygninger etter punkens inntreden og med den eksplosjonen av stilarter som kom. Men på sitt vis var Aleksandersen og Trønderrocken med på å bane vei for pønken, da den opptok vanskelige spørsmål om krig, fattigdom og mørke sider i livet, før både svart metal og rappen kom og overtok mye av det domenet.

I det hele tatt er boken svært velkommen. Det eneste negative er vel at man kunne kanskje lagt litt mer vekt på musikerkarrieren. Selv om alle vet alt, vet de neppe det. En kort fakta avdeling til slutt med de viktigste prisene, utgivelsene etc hadde gjort seg. På den annen side finnes det vel nok av slike kilder på internett.

Historien om Åge kan derfor leses på mange måter men hovedsaklig på to måter. Først og fremst hvordan mennesket Åge Aleksandersen seilte seg inn i alle musikkelskeres liv, enten de liker eller missliker han og samtidig viser boken hovedtrekk i nyere norsk populærmusikk kultur. Tilsammen gjør det denne boken til ett opplagt valg for julegaver både til seg selv og andre som kunne trengt å få en innføring/oppfriskning i hva livet med, av og for rocken i Norge kan være. Boken burde være pensum for enhver som vil settes seg inn i Norsk rock.

Boken er allerede nominert tilBrageprisen 2011.