tirsdag, november 08, 2011

Christer Borg - Christeriania (album anm)


Viserocker Christer Borg er tilbake med nytt album. Fauskeværingen leverer nok ett album som er i hans ånd og stemning, men denne gangen mer rebelsk enn noensinne.  

Med seg har han som vanlig HallsteinSandvin (Æ, Hide unas mm) så lyden er upåklagelig produsert. Skulle ikke tro mesteparten av dette er tatt opp i ei hytte. Dette låter svært så profft å fint ut. Instrumentene er i perfekt samspill og vokalen er akkurat passe høy, samtidig som vokalen glir fint inn i lydbildet. Arrangementene må også fremheves slik de fremhever låtene og gir de ett ekstra puff.

Platen åpner med den Green Day aktige "Morten Harket" som handler om popstjernen. Deretter glir det over i en låt med latin amerikanske rytmer og pønka gitarer her og der. Slik leker Borg seg igjennom platen og skjeler til alt fra visesang og jazz til pønk og eksotiske rytmer fra varmere strøk. Det er tydelig at Borg har samlet opp erfaringene fra tidligere og brukt dette til å rette opp at alle feil fra i går. For slik som albumet fremstår her kan dette albumet fort fri til nye lyttere, og definitivt holde på de som allerede er familiære med Borgs musikalske univers.

Tekstene er selvsagt i fokus når det er en visesanger som trår til, selv om dette i meste går i rocka takter. I en låt som "Vi dro tel Leipzig" får han virkelig dratt fram sitt forteller talent. En hverdagsskildring av ungdom på hurratur i Tyskland, en tur som nok mange kan kjenn seg igjen i uansett hvor man dro. I det hele tatt er det mange hverdagsskildringer her som appellerer til folk flest. På det viset er platen mer folkelig enn man får inntrykk av.

Platen er variert i ord og ikke minst musikalske kromspring. Det er også platens styrke. Dette er en plate som gror for hver lytt og glir inn i selskap med alle de andre fantastiske utgivelsene som har kommet i år. Platen burde være en selvfølge for alle som liker både Kråkesølv og Æ. Ingen tvil om at dette er Christer Borgs beste album til nå, og det fortjener at du tar en lytt.