onsdag, mars 30, 2011

Trygve Mathiesen - Sid`s Norwegian Romance (bok anmeldelse)

Nå er boken om Sex Pistols andre konsert ute i bokform. Den første var i Oslo og kom ut i bokform i fjor høst, nå ca ett halvt år senere er altså Trondheim også beæret med egen bok. "Sid`s Norwegian Romance. Sex Pistols Exiled to Trondheim 1977" er den hele og fulle tittel.

For de som har lest Trygve Mathiesens bok om Oslo konserten vet hva de har i vente når man åpner denne boken. Noe av kritikken til Oslo boken var lite fokus på ringvirkningene, det har han tydeligvis vært enig i og har nå inkludert også den delen av "konserten" i Trondheimsboken. Boken er bygd opp og bæres fram av intervjuene i all hovedsak. I tillegg til avisutklipp, billetter og drøssevis av tidligere upubliserte fotos. Derfor er også denne boken pliktkjøp for alle som er opptatt av Sex Pistols og pønken i Norge.

Boken er i all hovedsak overlatt til sitatklipp fra intervjuer fra de som beviselig var der. Det gir boken en ærlighet som mange historiske bøker av denne sorten sårt hadde trengt. Dette er førstehåndsopplysninger av ypperste underholdningskvalitet i all sin selvmotsigelse. Mathiesen er i sitt ess når han velger ut sitater og på den måten lar intervjuobjektene forteller historien.

Her får man historien fra de ramler ut av bandbussen og sjekker inn på Trondheims mest slitne hotel, til de forlater byen etter å ha blitt kastet ut av diverse restauranter, nedsølt i spytt på scenen og knullet seg vei igjennom natten. Alt du ikke viste du ville vite og litt til er med her. Ingen make-over, bare rå ærlighet på godt og vondt.

Tilsammen blir dette som å ha vært der dengang da, selv om man i ærlighetens navn må innrømme at man var mange mil derfra. Man lever seg raskt inn i materien og kan formelig føle stemningen. Boken er på lettlest engelsk, så de fleste burde ikke ha noen problemer med å lese boken fra perm til perm. I det hele tatt burde du bestille den nå, mens den ennå er på lager.