fredag, juli 11, 2014

Div. artister – Trondhjæmm råråkk No One! (EP anm.) og NO! (fanzine anm.)

Årets sommer står tydeligvis i retrotegnet. Nylig kom en Oslo synth samler, her foreligger Trondheim underground samler og snart kommer en første generasjons NordNorsk pønk samler. Alt på vinyl. Livet er herlig av og til.

Denne seks spors 10" EPen på grønn vinyl (300 ex) inneholder 3 punk klassikere og 3 alternative klassiker, alle fra Trondheim med utgangspunkt i bartebyens undergrounds miljø fra sent 70 tall og godt innpå 80-tallet. At byens musikkmiljø sto som Norges svar på Manchester viser denne samleren til det fulle.

Platen åpner med den eksperimentelle duoen Mess Age, med en låt fra deres kultklassiker utgivelse «Action Pack» MC. Svinger faktisk svært så godt nå 30 år senere. Viser hva som skjedde her hjemme i postpunkens dragsug etter tidlig Cabaret Voltaire og dets like. Deretter går det rett over i Wannskrækk med en hittil uutgitt låt som heter «Kald». Kanskje ikke deres beste øyeblikk, men dette er jo Wannskrækk så da er denne en selvfølge i enhver platesamling med respekt for seg selv. Side 1 avsluttes med Liliedugg klassikeren «Six Minute War» som første gang ble utgitt på deres selvtitulerte LP fra 1983. Låten står som en hjørnesten i Norsk rock den dag i dag.

Side 2 åpner med indierockerne i Turtle Race. Et band som har svært ufortjent har falt mellom alle stoler. Her viser de hva de er god for i sitt ess. En lettfattelig låt som gror med noen avspillinger. Deretter kommer supergruppa Helter Skelter med låten «Big Spenders» som tidligere var utgitt på 7002 Riff samleren. En kompakt og sterk alternativ rock låt som viser potensiale i dette bandet. Sjølmord avslutter ballet med en klassiker i live tapping fra Club 7 i Oslo i 1980. Dette er Raga Rockers lenge før Raga ble startet, bare litt mer skitten og litt mer street kred. Sjølmord er nok det tøffeste US punk inspirerte band fra Norge noensinne.

Alt i alt en svært så bunnsolid samling låter som utgis for å markere at pønkzinen Nye Oppstøt har reist seg fra asken og gjenoppstått som NO! Den skal komme ut to ganger i året (sommer/vinter) og første nummer er nå klart. Vi snakker vel egentlig om en bok i coffetable størrelse mer enn en fanzine, men skitt au. Innholdet er umiskjennelig zineaktig.

Av det som er fokusert på så kan man nevne intervjuer med Wannskrækk og Liliedugg, samt forfatteren Knut Braa. Utdrag fra Christoffer Nielsens kommende seriealbum. Vinylens comeback. Om den kommende Jokke & Valentinerne boken «Gutta». Tegneserie osv osv. Kort fortalt er NO! #1 en must for enhver som er opptatt av hva som skjer utenfor Akersgatens mediaverden (og det er der det skjer). Fordelt på 132 sider får man ett hyggelig og oppdatert gufs av både Nye oppstøt og mye av det Folk & røvere hadde som varemerke.

I ett svært begrenset opplag i 60 ex kommer EPen og NO! #1 i en boks i lag med kalender, opptrykk av Nye oppstøt i bokform mm. Er man så uheldig å gå glipp av den er både platen og fanzinen pliktkjøp for enhver som vil holde seg orientert på hva som skjer. Dette oser av kvalitet. Kan ikke få fullrost dette nok, og gleder meg allerede til neste EP som skal stå i hardcorens tegn. I mellomtiden skal platen spilles atskillig ganger og hver setning i NO! leses. Dette trengte Norge rett og slett.