torsdag, juli 10, 2014

Div. artister - The Temptation Tapes Volume II (album anm.)

Hvorfor ble ikke dette utgitt på 1980-tallet? Det er det store spørsmålet man sitter igjen med etter å ha hørt igjennom denne samlingen noen ganger. Dette albumet består av diverse mer eller mindre (de fleste mer) synth baserte pop perler fra det litt mindre glade 80-tallet. De som kjøpte Vol. 1 for fire år siden kan puste lettet ut, Vol 2 er her (endelig). De som ennå ikke har investert i Vol 1, burde vite sin besøkelsestid og kjøpe begge platene!!

Synth bølgene på 80-tallet var svært grov basert i enten overhappy synthpop eller litt melankolsk minimal synth, gjerne med utspring i goth og/eller new romantics bølgene. Denne samlingen viser helt klart at det skjedde mye spennende her til lands i den langt mer interessante og kreative siste beskrevne bølgen.

Felles for alle bidragene på dette albumet er Tor Dybdahl. Han har også satt sammen denne samlingen i lag med Øystein Moe (som sto bak Maskindans samleren mm). Kanskje de to fremste kjennerne på denne subsjangeren i Norge. Dybdahl har stått for det meste på nesten alle låtene noe som gjør at samlealbumet høres ut som et album, mer enn nok en samler. Det gjør samlingen så mye mer lyttervennlig og helhetlig enn 98% av de mange samlerene som kommer ut.

Som før nevnt, er alt dette 80-talls innspillinger og bærer selvsagt preg av det. Når det er sagt så holder mye av dette overraskende høy kvalitet også i 2014. En låt som «Tradegy» av Clockwork Orange kunne fort gjort det stort i dagens klubbverden. Hadde den kommet ut på singel med «Caroline´s Mad» på B-siden midt på 80-tallet kunne den ha vært der oppe i lag med Visage, Ultravox og dets like. Så knall er de to låtene. De skiller seg ut som albumets sterkeste låter, men det er mange flere små perler som venter på dine ører. En og annen låt har nok mer historisk interesse, men skjemmer på ingen måte ut helhetsinntrykket. Dette er et svært så fint historisk dokument. 

Albumet er utgitt i kun 300 ex på 180 grams vinyl, så her er det bare å få bestilt før opplaget er revet vekk. Med LPen følger ett 4 siders A5 hefte med utførlig informasjon om hvem som gjør hva på hver låt + div DL informasjon mm. På CD utgaven får man 4 bonuslåtedirekte fra utgiver
r, blant annet Clockwork Orange sin udødelige klassiker «Sensation Boys» i original tapping fra 1985. Sånn sett bør nok alle ha både vinyl og CD utgaven. Kjøp begge