tirsdag, november 13, 2012

I Want The Beatles To Play At My Art Center! (DVD anm.)

Tidligere i høst hadde Henie Onstad kunstsenter en retrospektiv utstilling der de fokuserte på performancer, filmer, lyd og andre former for kortvarige installasjoner i ulike variasjoner, som har vært der igjennom tidene siden oppstarten i 1968. Samtidig ble det utgitt en dobbel LP med lyd, en bok med ord og bilder og en DVD med levende inntrykk bevart for ettertiden.

Det første som møter seeren er to dokumentarer som på ypperlig vis åpner opp sentrets visjoner og målsettninger. Det skal være (og må man kunne slå fast, har blitt) et kunstsenter for alle, fra Jørgen hattemaker til kong Salamon. I utgangspunktet ikke en umulig målsettning, men når man da fokuserer nesten utelukkende på moderne kunstyuttrykk og da gjerne så lite åpenlyse innfallsvinkler at selv kunstkjennere har problemer med å kjenne seg komfortabel, så sier det litt om hvilken formidabel oppgave de satte seg og desto mer imponerende at de har klart det.

Denne DVDen viser etter de to dokumentarene en variert meny av hovedsaklig kunstmusikk fra John Cage til Terje Rypdal, via KILLL til Masselys og Lasse Thoresen. Noe for enhver søkende smak. Denne samlingen er med andre ord ikke noe for folk som vil ha radiomuzak, men for folk som vil dypdykke inn i stemningene og utforske musikken og la den bli en oppdagelsesferd. Enhver som tilhører den siste gruppen har herved fått ett pliktkjøp. Sjelden har man fått så mange unike kunstneriske øyeblikk servert på ett fat. Ja man må nesten advare mot for store doser på en gang. Her kan man trygt ta inn måteholdne porsjoner og la de synke inn før man dypdykker videre.

Opptakene varierer i kvalitet fra typen nybegynner med kamera (som har lagret opptaket litt vel røfft) sånn som på opptaket av Kjartan Slettemarks så berømte puddelperformance til høykvalitetsopptak sånn som på Stian Skagen & Monica Winther sin installasjon "The Inward Rising". Men stort sett er kvaliteten upåklagelig og er den ikke det så er innholdet på opptaket av en slik kvalitet at det forsvarer hvorfor det er inkludert. Dette er tre ganger juleaften på en gang for enhver kunstmusikk interressert person. Du kjøper den her.