lørdag, november 17, 2012

Lyttekunst av Tom Løberg Hovinbøle (bok anm.)

Marhaug Forlag er for oss musikkinterresserte langt over gjennomsnittet, ett av de mest spennende forlagene i Norge. Nå har forlaget gitt ut boken «Lyttekunst». Dette er den første boken om norsk fri-improvisert musikk.

Boken inneholder tilsammen 15 samtaler (intervjuer om du vil) med norske improv-musikere. Navn som John Hegre, PaalNilssen-Love og Hild Sofie Tafjord er noen av de musikerne som åpner seg opp og deler av sine tanker og erfaringer. Før intervjuene har Tom Løberg Hovinbøle ett lengre forord der han problematiserer og prøver å konkretisere hva fri improvisasjons musikk innebærer. Ett prisverdig tiltak som nok mange som ikke er familiær med sjangeren vil ha stor nytte av.

Boken i seg selv burde leses av musikere spesielt. Dette er en bok rettet mot nettopp de som har en spesiell utøvertrang utover det å planke svensktopper eller prøve å finne den nye hit-formelen. Dette er ærlig berettinger om hvordan å tilnærme seg sjangeren, sitt instrument, lyd generelt og ikke minst å få formidlet ett musikalsk uttrykk.

Her kommer man inn under huden på musikerne på en helt annen måte enn man gjør i en sjelden gjesteopptreden i lokalavisen. Her er musikerens ord viktigst av alt og man er fritatt fra journalister uten kunnskap om emnet, da bokens forfatter avslører fort dyp kunnskap i emnet, noe som smitter over på intervjuobjektene og tilfører intervjuene en ekstra dimensjon.

Boken anbefales herved på det sterkeste for alle som vil vite mer om improvisasjonsmusikk i Norge. En mikrosjanger her i landet, men med noen av verdens fremste utøvere. Her er noen av dem samlet på litt over 160 sider.