torsdag, desember 31, 2009

Knut Erik Øverjord – Æ bor i Lofoten. Vågan pop og rock historie 1965-2009 (Feskslog Records) bok anmeldelse

Nå er den kommet, den vakreste boken om pop og rock i Norge noensinne. Boken heter ”Æ bor i Lofoten” og er satt sammen og i hovedsak skrevet av grafikeren Knut Erik Øverjord. Dette er som det står på baksiden av boken ”En bok i ord og bilder”. Før på grafisk utforming også så kommer man enda ett skritt nærmere sannheten. Denne boken kan og bør oppleves på to måter. Først som en visuell oase der man blir sugd inn i Vågans musikkhistorie, deretter setter man seg ned og leser hver bidige side.

Boken er så vakkert illustrert at det til tider nesten blir forstyrrende i forhold til innholdet, men heldigvis bare nesten. Her avisutklipp, foto og tekst inkorporert i hver side slik at man får en sterkere tilnærming til hva hvert band og artist har stått for, og i de ferskere tilfellene ennå står for. Her får man hippieband og flammeslukende pønk side om side med Troilltampen festivalen og Kari Bremnes. I det hele tatt nok et bidrag til pensum i norsk pop og rocks historie. Det er nesten synd at man ikke har presset opp ett opplag av CD utgivelsen ”Æ bor i Lofoten” og lagt ved boken da det ville ha vært perfekt. Til gjenngjeld er det nok av henvisninger til websider der man kan lytte til (og i de fleste tilfellene laste ned) låter. Eller skal vi si soundtracket til boken?

Årets siste rockebok i Norge (utgitt 22. desember i et opplag av 500 nummererte eksemplarer) er definitivt årets vakreste bok for pop og rock folket her på berget, og like viktig som alle de andre bøkene.

mandag, desember 28, 2009

Terje Nilsen - Hardt og fort. Rock og pop i Trondheim i 1970- og 80-årene (Tapir forlag) bok anmeldelse

Først og fremst gratulerer til Trondheim for at dere har fått en slik fin bok om deres pop og rock i 1970- og 80-årene. For dette er et praktverk som svært mange vil ha meget stor glede av, også langt utenfor bartehovedstaden.

Forfatteren er ingen ringere enn tidligere redaktør i Backstage og nå en av de som driver Rockheim. Så hva er det mellom permene? Først er ca halve boken fylt av korte og informative biografier over artister og band. Dernest kommer det en seksjon etter satt opp etter tema som f.eks. Den progressive visebølgen, Pønk i Trondheim og stamtrær. Helt til slutt et navneregister, og da er man etter over 340 sider i A4 format i mål.

Biografiene er i all hovedsak illustrert med foto eller i det minste en logo for utøver. Hvem som har vært innom bandet og kort oppsummert hva artisten/bandet har utrettet. Har denne gjort noe før og/eller etter tidsperspektivet som boken forholder seg til er også det tatt med. Det gjør boken meget tidsaktuell selv for de som ikke er alt for opptatt av gårsdagens helter. Respektive utøvers utgivelser er satt opp i en diskografi som er plassert lenger bak i boken. Dette er ikke uvanlig i dag (gjort også på boken om Bergens pop og rock som kom nylig), men kan nok føre til litt ekstra blaing i boken.

Delen som heter ”Begivenheter og andre høydepunkter” og utgjør resten av boken inneholder mange høydepunkter for den musikkinteresserte leser. Her får man små dypdykk inn i hva som skjedde på forskjellige fronter og bauer i Trondheims mangslukne musikkliv, enten det gjelder plateselskaper, bookingbyråer, spalter i aviser, kassettselskaper, festivaler og andre mer eller mindre nødvendigheter for at musikklivet skal ha grobunn for å få fram nye talenter side om side med gamle. Under tittelen ”Den progressive visebølgen” får man ytterligere biografier, men her av artister tilknyttet den nevnte sjangeren. De som fortvilt lettet etter Rotmo eller Vømmøl i biografidelen, kan her puste lettet ut. De er der men altså flyttet hit. Akkurat denne delen kunne med hell ha vært inkludert på biografidelen da det i stor grad kun er artist biografier her og lite om selve bevegelsen. Da er kapitlene om alt fra Frekkis platene, via idealistene og festivalene desto mer interessante. Tar vi med en meget bra oppsummering om pønken og en rekke stamtrær som berører flere av byens sentrale band og bevegelser, burde denne delen være godt beskrevet. Resten får du ved å lese bokverket.

Det mest alvorlige å utsette på boken er nok at det mangler artikler på artister som A Place to Prey, Lister og Plasma (og noen få andre mer obskure artister/band). Ikke hørt om dem? Det har nok ikke så mange, så for majoriteten av bokens lesere vil ikke det ha noen betydning. For oss som var levende opptatt av kassettbølgen og ennå er det, blir det et lite skår i gleden. Noen få mangler i diskografi delen også, men hvordan skal man kunne vite om alt? Ingen er gud og selv artister vet ikke alltid hva de har gitt ut. Som sagt, dette er småpirk fra spesielt interesserte, boken kan trygt anbefales som pensum for alle som vil vite noe mer om Trondheims fantastiske musikkliv på 1970 og 80-tallet.

søndag, desember 27, 2009

Kollwitz snart ute med debut albumet sitt "Like Iron I Rust"

Det tidligere Bodø bandet, og nå forlengst Oslo baserte, Kollwitz har endelig blitt ferdig med sitt debutalbum. I følge deres MySpace er albumet ferdig mastret (av ingen ringere enn Dave Collins) og skal ut i løpet av februar eller mars på Fysisk format. Nå gjenstår det å bli ferdig med covret. På det skal Johannes Høie så for det kunstneriske, mens Knut Erik Øverjord skal stå for lay out og grafisk utforming.

For de som ikke er alt for familiær med bandet, her er kortversjonen av bandets historie så langt;

Kollwitz ble startet sommeren 2006 som Käthe Kollwitz i Bodø, av medlemmer fra band som Hjertesorg, Beyond the Fences, Oceanism og The Spectacle. De fant raskt fram til et sakte, tungt og dystert blandet med rolig, fint og svevende som skulle bli deres varemerke. Etter mange års tro tjeneste i Bodø, pakket de sekken og flyttet til Oslo. Her har de spilt på steder som Garage, under Inferno KlubbBlå, på Kafé Fiasco og Chateau Neuf. I tilleg har de spilt både på Bodø HardCore Festival og på Parkenfestivalen i Bodø, Blabla festivalen på Sortland og en spilling i Trondheim har de også rukket.

Utolmodig? Det er vi vel alle. I mellomtiden kan man laste ned to låter fra bandets NRK Urørt profil (der den ene kommer på deres nye abum, uten at det demper forventningene en millimeter). Mer om bandet finner du her; #1 #2 #3 #4 #5

lørdag, desember 26, 2009

Quiritatio oppløst

Sortlands (og mot slutten Oslo) bandet Quiritatio er oppløst. Etter en rekke turneer i inn og utland hardette hardcorebandet med sin unike tilnærming til sjangeren klart å skaffe seg en rekke fans. Likefullt har bandet det siste året ikke lykkes med å få en platekontrakt for å få utgitt sitt siste album "As The Dead March, Birds Will Fall From Heaven". Lille julaften 2009 kom beskjeden om at bandet var oppløst og to dager senere lå det ute til gratis nedlasting her (med bandets velsignelse). Mye av grunnen til bandets oppløsning er i følge deres MySpace, at to av deres siste vokalister har fått barn og tatt konsekvensen av dette og prioritert sitt barn fremfor bandet. En voksen avgjørelse, men desverre betyr det at Quiritatio er historie.

mandag, desember 14, 2009

Ny Joddski mixtape, gratis til deg...

Følg linken og last ned et nytt mixtape album fra Joddski.Dette blir (antagelig) siste innlegg før over i nyåret, så last ned å nyt julematen og fyrverkeriet uka derpå.

PS. Husk Marit Larsen og Kråkesølv i lag med KORKStore studio på NRK 1 (TV) i kveld. Mens du venter kan du laste ned Kråkesølv sin versjon av Hjem til jul (som er dagens luke i Alternativ julekalender).

fredag, desember 04, 2009

Eskatol sitt album Blodørn ute nå.

I ly av helgen fikk Eskatol ut sitt nye album "Blodørn", som befester bandet som ett av de friskere pustene innen hardcore pønk sjangeren. I følge presseskrivet er dette intet mindre enn;

"En feiring av destruksjon og undergang og en hyllest til krigens nådeløse moral. Mens generalene nyter triumfmarsjen, blir poesien skrevet med blod og søle av de som ble igjen på slagmarken: "Dine dager på jorden er lånte og vi kommer og tar de du har igjen for aldri igjen skal vi være dine svake ydmyke slaver for du ser døde mennesker som har kommet for å ta deg med på en siste reise som du har gitt så alt for mange". Gjennom 14 spor med skarpladde norsksprålige tekster fremført av to frådende vokalister refses makthaverene, finansverdenen og det bestående så grundig og krakilsk at man nesten kan forrykkes til å tenke selv i våre behaglige tvangstrøyer. Musikalsk har bandet gravd seg dypere inn i metall landskapet, med mer nyansert riffing, distinkt tromming og et hensynsløst forførende driv.".....hvis ikke det får deg til å kjøpe platen spontant og uten tvil så vet ikke vi hva som må til.

Elin Kåven - Jikŋon Musihkka-Frozen music kommer 8. des

8. desember kommer endelig Elin Kåven sitt debutalbum "Jikŋon Musihkka-Frozen music". Med sin samiske bakgrunn i bunnen for sine musikalske komposisjoner leverer hun popmusikk utenfor de vanlige løypene, noe som gjør hennes musikk lyttervennlig og interessangt for et publikum som til vanlig ikke hører på pop. Det fikk publikum erfare med hennes EP "Lahka" (2005).

Albumet er produsert av Ole Jørn Myklebust (Mari Boine Band mm) som borger for at hennes meditative musikk med drag mot det mystiske og med influenser av tradisjonell samisk joik. Kåven synger egenskrevne tekster på samisk, mens musikken spenner mellom new folk, pop, world og jazz. Live integreres dansen hennes naturlig i sceneopptreden og åpner en ytterligere dimensjon ved hennes musikk.

Hun har opptrådt på ulike scener i Norge. På Påskefestivalen i Kautokeino 2008 vant hun sangdelen i Sami Grand Prix med låten "Áibbas jaska". Dette førte henne samme høst til Liet Lavlut musikkfestival for Europas minoritesspråk i Luleå Sverige der hun kom på andre plass

Frivillighetsprisen 2009 til Samfundet i Trondheim

Vi gratulerer Samfundet i Trondheim med frivillighetsprisen 2009 som de fikk overrakt av kulturminister Anniken Huitfeldt. Juryen har lagt vekt på at Samfundet er en betydelig aktør som "utdanner" frivillige hvert år. Til enhver tid er det 1300 frivillige som går i "skole" på Samfundet. Samfundet jobber for å skaffe studentene gode konsertopplevelser og debattmøter, og drifter kafe- og restauranter til studentvennlige priser.

onsdag, desember 02, 2009

tirsdag, desember 01, 2009

BIT20 Ensemble 20 år

I annledning at BIT 20 Ensamble er blitt 20 år skal de ha en jubileumskonsert, der det hele startet. Stedet er USF Verftet, Røkeriet 16-21, Bergen og konserten finner sted lørdag 5. desember kl. 16.00.

På disse 20 årene har ensamblet turnert verden over og vært en ambassadør for ny norsk og nordisk musikk, vunnet priser og spilt inn 25 plater.