torsdag, desember 31, 2009

Knut Erik Øverjord – Æ bor i Lofoten. Vågan pop og rock historie 1965-2009 (Feskslog Records) bok anmeldelse

Nå er den kommet, den vakreste boken om pop og rock i Norge noensinne. Boken heter ”Æ bor i Lofoten” og er satt sammen og i hovedsak skrevet av grafikeren Knut Erik Øverjord. Dette er som det står på baksiden av boken ”En bok i ord og bilder”. Før på grafisk utforming også så kommer man enda ett skritt nærmere sannheten. Denne boken kan og bør oppleves på to måter. Først som en visuell oase der man blir sugd inn i Vågans musikkhistorie, deretter setter man seg ned og leser hver bidige side.

Boken er så vakkert illustrert at det til tider nesten blir forstyrrende i forhold til innholdet, men heldigvis bare nesten. Her avisutklipp, foto og tekst inkorporert i hver side slik at man får en sterkere tilnærming til hva hvert band og artist har stått for, og i de ferskere tilfellene ennå står for. Her får man hippieband og flammeslukende pønk side om side med Troilltampen festivalen og Kari Bremnes. I det hele tatt nok et bidrag til pensum i norsk pop og rocks historie. Det er nesten synd at man ikke har presset opp ett opplag av CD utgivelsen ”Æ bor i Lofoten” og lagt ved boken da det ville ha vært perfekt. Til gjenngjeld er det nok av henvisninger til websider der man kan lytte til (og i de fleste tilfellene laste ned) låter. Eller skal vi si soundtracket til boken?

Årets siste rockebok i Norge (utgitt 22. desember i et opplag av 500 nummererte eksemplarer) er definitivt årets vakreste bok for pop og rock folket her på berget, og like viktig som alle de andre bøkene.