tirsdag, juni 23, 2009

Barneopera på tur

Noe så sjelden som en barneopera ble satt opp i fojaeen i operaen i Oslo med premiere 4. juni. Forestillingen "Korall koral" ble en så stor suksess at nå er det satt opp nye forestillinger i tidsrommet 10-16. august. Deretter er forestillingen på en gedigen norgesturne i bortimot hele september og oktober i regi av Riksteatret.

Operaen skal få lytteren til å tenke på havet og hva som finnes der av former, lyder og farger. Selv om forestillingen er beregnet for barn mellom 0 og 3 år er den også laget med tanke på de voksne som er med barna. Musikken og instrumentene er komponert og konstruert av en av de fremste samtidskomponistene i Norge, Maja Ratkje. Etter forestillingen er det fritt fram for barn i alle aldre til å spille på instrumentene.

mandag, juni 22, 2009

Midnattsrocken i Lakselv, 9-12 juli

Så er det på igjen med nok en festival i Lakselv. Hvis vi skreller vekk avdankede metal (og liksom metal) band som nok var store på 70 og 80-tallet finner man masse interessant norsk oppadgående musikk her.

Denne bloggens favoritt metalband; Slogstorm spiller og da må det en sak om festivalen. For de som ikke vet hvem Slogstorm er så bør de snarest laste ned det som ligger på deres web og lese hvert eneste ord.

Andre band av interesse er jentebandet Cyaneed som snever innom pønk og får mer meriterte band til å høres dvaske ut. Bergtatt er av disse bandene som gir håp for folkrocken lenge etter at Folque og Gåte er pensjonerte. Metaljoik bandet Intrigue burde alle få oppleve, likeledes bør alle få med seg Joddski. Rapperen som fant tilbake til sine rocka røtter. Riktig koselig blir det med reunionkonsert med Finnmarks første death metal band Euthanasia. I tillegg kommer en masse andre artister for enhver mer eller mindre rocka smak. Alt i alt en festival man bør komme seg på hvis man har muligheten.

(takk til Mads Munkvold for korrektur :-))

søndag, juni 21, 2009

Alternativer til PirateBay og platebransjen

I en jungel av muligheter for å få ut din musikk så ser det foreløpig ut til at MySpace, Pirate Bay og YouTube er vinnerne. Men det kan og vil nok skifte fort. Det er selvsagt mange fordeler og bakdeler med både den ene og den andre måten enten man velger å legge musikken sin ut på blogg eller Last FM, eller sender den som vedlegg med mail til venner og bekjente. Man kan la være å ha opphavsrett og man kan begrense opphavsretten. I det hele tatt vi snakker her om en jungel av lover og rettigheter, muligheter og fallgruver. Dessverre vil ikke denne saken gi deg svaret. Denne saken skal ikke handle om Creative Commons eller TONO, denne skal handle om Gogoyoko. Aldri hørt om det? Ikke så rart det har nesten ingen nordmenn gjort.

Her er en kort presentasjon.

Gogoyoko blir åpnet for full drift i august i år, og er nå ute i BETA versjon (BETA = foreløpig utgave, test utgave). Planen er kort fortalt at dette skal være en portal hvor du kjøper musikken direkte fra musikerne. Inntektene går 100% tilbake til artistene i motsetning til på de aller fleste andre nettportalene for musikksalg. Det blir også mulighet for streaming som f.eks. på Spotify og lignende.

Så hvordan kan så Gogoyoko overleve? De skal leve på inntekter fra reklame. Noe av reklame inntektene skal komme artistene til gode som betaling for streaming slik at selv dette vil gi penger i kassen for de som velger å stå utenfor plateselskapenes slavekontrakter og krav om nye utgivelser. Kort sagt nesten for godt til å være sant.

Hittil har Gogoyoko fått noen oppslag i svensk media men ikke noe i Norge (så vidt jeg vet). Det er på tide at også norske musikere sjekker dette ut. Gogoyoko er da så absolutt et fullverdig og bedre alternativ enn PirateBay og dette er 100% lovlig, så lovlig at t.o.m. NOPA bør kunne finne dette fornuftig og at fildelingslojale partier som Rødt kan bruke slike løsninger for sin framtidige politikk på området.

Et norsk alternativ er under utvikling med omtrent samme forretningside som Gogoyoko med Pink Dirt leder Atle Skift i spissen. De håper å ha ute en beta utgave i løpet av juli. Musikk fra Norge kommer tilbake med mer når den kommer opp.Andre linker av interesse; #1 #2 #3 #4 #5 #6 #7 #8

lørdag, juni 20, 2009

VanityVanished med EP og turne

Et av de bedre norske postpunkbandene (les ny veiv anno 2009) i dag heter Vanity Vanished og er i sommer aktuell med en liten Englandsturne som blir avsluttet med noen konserter i hjemlandet. Hele turen avsluttes på Slottsfjellsfestivalen 18. juli.

Slik ser turneen ut foreløpig. For oppdatert liste sjekk deres MySpace;
29 jun 2009 Funhouse, Oslo
02 jul 2009 The Shed, Leicester
04 jul 2009 The Drawingroom, London
09 jul 2009 The Old Angel In, Nottingham
10 jul 2009 The Electric Church @ The Pilgrim, Liverpool!, Northwest
11 jul 2009 The Bridge House, London
14 jul 2009 Samfundet, Trondheim
18 jul 2009 Slottsfjellfestivalen, Tønsberg

For tre år siden ble bandet startet på stedet Dikemark (ikke på sykehuset) i Asker. Siden da har de jobbet hardt og målrettet mot deres debut EP, som toppes av nevnte turne og festivaljobb. Med andre ord de må ha gjort noe rett på deres vei mot en framtid innen musikken. Skal du på ferie i sommer til England sjekk dem ut.

EPen deres åpner med låten ”Contemporary Relations”. Et fyrverkeri av en låt med en opplagt vokalist som virkelig tar tak i lytteren og lar fantasien fly mot en pur ung Patti Smith med Chrissie Hynde som forbilde og blir backet av en spillekåt utgave av The Damned med mer enn en touch av både Lush og The Donnas. En herlig mix av ny og gammel ny veiv med andre ord. Opptråkkete stier blir blankpolerte og fremstår i nytt lys med denne gjengen. Det er som man forynges og får lyst til å feste til morgenkvisten igjen. Denne platen må bli en obligatorisk nachtspiel klassiker. Herved anbefalt. (Bandfoto av Tonje Thilesen)

Andre linker av interesse; #1 #2 #3

Ny Karlsøy prestegaard låt

På en samler for Protestfestivalen vil Karlsøy prestegaard i følge Dagbladet ha med en ny låt. Platelansering og Kick-Off for festivalen blir 28. august på CD/Caledonien i Kristiansand og 1. september på Gamla i Oslo.

fredag, juni 19, 2009

Årets Jazzcamp i Beiarn - 28.7. til 01.08

Det er ennå noen dager igjen til årets jazzcamp i Beiarn, men den blir både variert og inkluderer en del musikalske perler som nok mange vil ha med seg.

Årets hovedkonsert blir Halvdan Sivertsen med Jan Gunnar Hoff som varmer opp for danske Savage Rose. Husbandet ledes som vanlig av Jan Gunnar Hoff som også er jazzcampens musikalske ansvarlig. Med seg i bandet har han Spellemannsprisvinnerne Petter Wettre på saksofon og Hans Mathisen på gitar.

Andre som skal medvirke på campen er bl.a. vokalisten Torun Eriksen, Per Mathisen (bass), Ernst Wiggo Sandbakk (trommer, perkusjon og Norges ledende slagverkspedagog) og Paolo Vinaccia (trommer, perkusjon).

Videre presenteres trompeteren og multi-instrumentalist Mathias Eick på jazzcampen. Han ble kåret som verdens jazztalent i 2006 og ble tildelt årets prestisjetunge bylarmpris. Årets gjesteartist er Jarle Bernhoft, mest kjent som vokalist i bandet Span, men som nå er i ferd med å gjøre en solokarriere. Han vil medvirke på flere av konsertene.

En Varde i Kina

Varde sitt album “Folk” er gjenutgitt i Kina med paperback cover med kinesiske tegn som høyst sannsynlig forteller om bandet. Nå har Varde fått oversendt 100 eksemplarer som de selger til fans og andre interesserte. Mer info her.

torsdag, juni 18, 2009

Skinheads i Norge - et bok prosjekt

Thomas Eiene har satt seg som mål å skrive den definitive historien til skinheads i Norge. Fra begynnelsen rundt 1979 fram til i dag! Men til det trenger han hjelp. MYE hjelp! Alle slags historier, fakta, bilder, utklipp, kopier, anekdoter, konsertoversikter; kort sagt alt mulig som angår skinheads i Norge. For å gi han dette kan du enten sende en mail eller ringe/SMS hit; 91772259 eller legg inn på Facebook gruppen. Man kan også legge inn sine opplysninger på tråden på 800 grader forumet.

Nå har vel aldri skinheads bevegelsen hatt så mange tilhengre her nord men noen finnes det jo så med respekt å melde, her må også NordNorge være representert. Send inn hva dere måtte ha å komme med.

onsdag, juni 17, 2009

Ny Jon Wesseltoft utgivelse

Så er tredje soloutgivelse fra Jon Wesseltoft ute. Denne gang er det en kassettutgivelse med tittelen "Singing Cobra Ecstasy" og er utgitt på Ambolthue Records underavdelingen Tape Rape. De som er familiær med det selskapet vet at her er det ikke noe kjære mor. Vi snakker støymusikk for og av kjennere. I dette tilfellet er det snakk om gitar basert harsh noise-/drone-støff, fordelt over 36 minutter framført på baritone gitar og elektronikk som er innspilt på max nivå.

Dette blir kanskje Norges siste kassettutgivelse, hvem vet. Uansett herligheten er utgitt i 100 eksemplarer og er i salg nå. Så får man blåse trommehinnene rene i løpet av sommeren med en av de mest ekstreme utgivelsene i Norge på denne siden av badesesongen. Wesseltoft er også aktiv i band som Maranata og Thorns.

tirsdag, juni 16, 2009

Konserter 19. juni

Dubreggaemixmaxorkestret Nopia er tilbake for fullt og spiller en av sine utvalgte nedslagskonserter på Nomaden i Oslo. Nopia er for anledningen utvidet med Hagenissen og AGO for snodig og epilepsifremkallende video fjuting (??!!). Rune Lindbæk overtar spakene fra midnatt og utover til skjenkebevilgningen sier stopp. En aften for historiebøkene med andre ord.

Manna tyvstarter parken sesongen med å være headliner på en støttekonsert for dyrs rettigheter i Rensåsparken i Bodø. Oppvarmere er Uridelli og Kråkesølv. Sistnevnte og Manna skal begge opptre på årets Parkenfestival senere i sommer i samme park. Så her er det rett og slett en snikpremiere for de som vil støtte dyrs rettigheter, vil bli bedre kjent med musikken eller skate, for det kommer flere av Norges og Sveriges hotteste skatere for å vise tricks.Grindcore aften på Elm Street i Oslo for de som vil rense hodet til de to norske orkestrene Eskatol og Forræderi. Har du ennå ikke fått nok når de to er ferdige så kommer Østerriske Fist A Ferret og avslutter aftenen.Hvis du heller vil ha litt mer pønka musikalske uttrykk så er nok Moss Pønkråkk festival plassen for deg. Navnene finner du på plakaten over her.

mandag, juni 15, 2009

The Machines legger ut ny video hver uke

En liten beskjed fra Oslo duoen The Machines; "Som en liten sommergave til deg og alle våre venner og fans vil vi legge ut en ny låt med The MachinesFacebooksiden vår. Dette er polerte demoer til vårt nye album og du finner låten nederst i VIDEOSEKSJONEN på siden." Første video er "Heaven sent seventeen".

I Love Wynona – A Beautiful Noise (CD anmeldelse)

Trønderne er seg selv lik. Her skrytes Bergensere opp i skyene som allerede er overbefolket av luftslott fra hovedstaden og så hører vi nesten ingenting om det som skjer i Trondheim og omegn. Hvis noen skulle være i tvil så er sistnevnte geografiske region stedet for alle som liker norsk musikk med ikke kommersiell bunnlinje og musikalske krumspring for å uttrykke det lille ekstra. Sånn har det vært siden 70-tallet og sånn er det ennå.

Siste tilskudd på stammen av relative nye ukjente, men like fullt morgendagens store helter er I love Wynona. Et ikke for kommersielt bandnavn på et orkester som nok i 60% av spilletiden må kalles shoegaze så til de grader at det nesten tipper over i visepop, for så å røske tak i lytteren på en særdeles lekker og smygende måte med støysekvenser som rytmisk blir gjentatt eller med en gitar som bryter det speilblanke lydbildet og serverer nyregrus så overbevisende at man får lyst på intravenøs nyresteinsknusing. Noe for deg? Ikke la deg skremme, dette er uvirkelig vakkert på en snål og jordnær måte som få vil elske, men de som gjør det vil for alltid være blodfans.

Dette er ikke catchy rytmer og stønnepop for P3 lyttere, eller overintellektualisert muzak fra Ultimas bakgård. Ei heller er dette rock eller pop som man forbinder de ordene til vanlig. Sjangerblanding på høyt nivå som får tankene til å framtvinge avlytting av Swans, Virgin Prunes og lignende men dette er ikke like intenst og lekkert frastøtende, dette er mer en Rocky Erickson i sitt lønnkammer alene med sine tanker og et band av unge ypplinger som bruker historien rått til siste bloddråpe på sin høyst homeopatiske væremåte. Dette er tidvis guddommelig på en snikende måte som får deg under huden på deg selv.

Terapimusikk for lykkelige paranoide?

Lydbildet er nakent som åpne brudd, det syder og koker på en måte man føler mer enn man ser. En energi ligger der klar til utbrudd som en ukontrollerbar vulkan. Vakker, tilnærmende og samtidig like farlig som fritt fall fra 10 000 fot. Å lytte på albumet ”A Beatiful Noise” er en musikalsk ekstremsport for alle som vil styre unna speed metal og John Cage. En lyttervennlig og avdempet plate som gror og ikke lar deg være i fred før du helt avslappet gir opp all motstand og lar de vakre tonene gjøre deg til et nytt og bedre menneske.

søndag, juni 14, 2009

Electrique Norwegique - Støy I Byen

Ikke før har man fått annonsert at det er Støy på landet igjen, før Ambolthue Records gir ut et nytt album med Electrique Norwegique. Og hva er så tittelen på deres album? Jo "Støy I Byen" og de har tatt tittelen som et ordspill på førstnevnte festival. Albumet kom ut i Ambolthue sin gratis serie av nedlastbare utgivelser så her er det ingen unnskyldning for ikke å laste ned og spille høyt.

Linn Halvorsrød – Drowning Horse EP (anmeldelse)

For å si det først som sist, det står ingenting på platen om hvilken hastighet den skal avspilles på. Jeg prøvde først på 45 rpm som en singel vanligvis skal avspilles på, men fant opplevelsen unødvendig stressende i forhold til Linn Halvorsrøds live opptreden så denne anmeldelsen er basert på 33 1/3 rpm.

De to titlene ”Death of Everything” og Death of Magic” vitner ikke om en lystig reise i et musikalsk landskap en plass i fantasien. Omslaget vitner heller ikke om at dette er noe for personer med selvmordstanker eller fobi mot depresjonstendenser. Platen er så dyster at Joy Division høres ut som Trond Viggo Torgersen etter litt lytting på denne 7”eren. Samtidig har den lag på lag med støy som til sammen etterlater en erfaren dommedagsdykker i en heller oppløftende stemningsleie. Dette er like vakkert som Rembrants obduksjonsmaleri og like fullt dystert som bare Jackson Pollock kan klare det.

Musikken er to tvillingskjebner av noen lydmalerier som er malt med mange lag, hvor svart og dyp brunfarge er brukt hyppig. I lyd gir dette seg utslag i bilstøy, atonale rytmer fra maskinindustrien, sveiseflammenes ubønnhørlige knitring blandes med feedback og andre noiseorienterte lydkilder i en kakofoni som er behersket, lavmælt og mørk. Svært mørk. Djevelsk mørk.

Det er som å befinne seg i slutten på The Blair Witch Project bare med et soundtrack som virkelig gjør filmen skummel. Dette er noe av det mest geniale som er utført på støyfronten på svært lenge. I Norge trolig noe av det beste og må jeg sammenligne med noe så vil jeg trekke trådene tilbake til Merzbow på slutten av 80-tallet. Det er slik konsentrert og kontrollert støy som får støyfoten til å rykke spastisk. En kultklassiker du bør invistere i nå, for med hundre nummererte eksemplarer er denne dømt til å bli utsolgt før du får sagt støyende vakkert.

Andre linker av interesse; #1 #2 #3 #4 #5

fredag, juni 12, 2009

Støy på landet 2009

Klikk på bildet for en større og mer lesbar utgave (for de fleste av oss). Mer om Støy på landet finner du her; #1 #2 #3 #4 #5 #6 #7 #8 #9