søndag, juni 21, 2009

Alternativer til PirateBay og platebransjen

I en jungel av muligheter for å få ut din musikk så ser det foreløpig ut til at MySpace, Pirate Bay og YouTube er vinnerne. Men det kan og vil nok skifte fort. Det er selvsagt mange fordeler og bakdeler med både den ene og den andre måten enten man velger å legge musikken sin ut på blogg eller Last FM, eller sender den som vedlegg med mail til venner og bekjente. Man kan la være å ha opphavsrett og man kan begrense opphavsretten. I det hele tatt vi snakker her om en jungel av lover og rettigheter, muligheter og fallgruver. Dessverre vil ikke denne saken gi deg svaret. Denne saken skal ikke handle om Creative Commons eller TONO, denne skal handle om Gogoyoko. Aldri hørt om det? Ikke så rart det har nesten ingen nordmenn gjort.

Her er en kort presentasjon.

Gogoyoko blir åpnet for full drift i august i år, og er nå ute i BETA versjon (BETA = foreløpig utgave, test utgave). Planen er kort fortalt at dette skal være en portal hvor du kjøper musikken direkte fra musikerne. Inntektene går 100% tilbake til artistene i motsetning til på de aller fleste andre nettportalene for musikksalg. Det blir også mulighet for streaming som f.eks. på Spotify og lignende.

Så hvordan kan så Gogoyoko overleve? De skal leve på inntekter fra reklame. Noe av reklame inntektene skal komme artistene til gode som betaling for streaming slik at selv dette vil gi penger i kassen for de som velger å stå utenfor plateselskapenes slavekontrakter og krav om nye utgivelser. Kort sagt nesten for godt til å være sant.

Hittil har Gogoyoko fått noen oppslag i svensk media men ikke noe i Norge (så vidt jeg vet). Det er på tide at også norske musikere sjekker dette ut. Gogoyoko er da så absolutt et fullverdig og bedre alternativ enn PirateBay og dette er 100% lovlig, så lovlig at t.o.m. NOPA bør kunne finne dette fornuftig og at fildelingslojale partier som Rødt kan bruke slike løsninger for sin framtidige politikk på området.

Et norsk alternativ er under utvikling med omtrent samme forretningside som Gogoyoko med Pink Dirt leder Atle Skift i spissen. De håper å ha ute en beta utgave i løpet av juli. Musikk fra Norge kommer tilbake med mer når den kommer opp.Andre linker av interesse; #1 #2 #3 #4 #5 #6 #7 #8