søndag, mars 22, 2009

Maskinanlegg vs. Solveig Kjelsrup (anmeldelse)

Så er endelig remixsamleren "Maskinanlegg vs. Solveig Kjelsrup" blitt utgitt. Og når den nå først foreligger er den utgitt på ikke mindre enn 10
forskjellige selskaper i Norge, USA, Kina, England og Nederland.

Solveigs Lied inneholder 14 versjoner av én låt, opprinnelig en parodi på konseptuell musikk, en samtale om samtidsmusikk med Maja Ratkjes alter ego, Solveig Kjelstrup, som er blitt lastet ned over 2000 ganger fra Ratkjes hjemmeside. De tretten remixene er gjort av Helene Rickhard, pk101, Center of the universe, Evol, °op_bitchshift, Daniel Jerome, Barabass, Nekro-XP, Tombe en combat!, Torstein Wjiik, NCHT, Iversen og Pål Asle Pettersen. I tillegg er det rykter om at det finnes en bootlegversjon av utgivelsen, der Fitts for fight har en mix. Plata er mastret av Lasse Marhaug.

Musikalsk er dette alt fra minimal synth til cut-up noise via forskjellige eksperimentelle rettninger. Man skulle tro med så stor variasjon i de musikalske uttrykkene at dette ville bli en sånn samler der man ripper noen få låter og lar platen bli stående urørt i platesamlingen. Utrolig men sant, så fungerer denne samleren og føles helhetlig. Mye fordi alle har tatt utgangspunkt i den vokalbaserte "samtalen" mellom Bjørn Hatterud (Maskinanlegg) og Maja Ratkje (Solveig Kjelsrup). Dialogen deres går igjen i alle remixene i svært forskjellig utforming.

Felles for alle remixene er også at alle har lagt inn sitt musikalske uttrykk. Vennekretsen til Hr. Hatterud driver på med mye rart men på hvert sitt felt vet disse så absolutt hva de holder på med og ikke minst når de blir satt opp mot hverandre som her får man virkelig fram den musikalske personligheten til bidragsyterne. Det er kort sagt bare å gratulere og anbefale samlingen på det varmeste for alle som liker alt fra synth til støy.

Maskinanlegg har også i disse dager gitt ut støydrone platen FAG på Humbug. Fra den er det lagt ut en video med utdrag fra musikken som kan sees her.