fredag, april 18, 2008

Ny musikk på nye utgivelser

Scorch Trio sitt tredje album "Brolt" (Rune grammofon) kommer både som enkelt CD og som dobbel LP i utbrettcover. For de som ikke kan få nok av ett av Europas fremste improrock orkestre er det verdt å merke seg at vinyl utgaven inneholder 33 minutter ekstra musikk i form av fire låter som bare er å finne på dobbel LP utgaven. Trioen gjorde "Brolt" rett etter at de kom hjem fra en lengre turne i Europa og Japan og dermed opprettholdt noe av livefeelingen på dette albumet. Scorch trio er; Raoul Björkenheim (Gitar), Ingebrigt Håker Flaten (Bass) og Paal Nilssen-Love (Trommer).

Ett av de mest spennende navnene i Norsk jazz i de senere årene er Puma. Nå er de klar med sitt andre album "Discoteque Bitpunching" på det relativt nystartede selskapet Bolage. Her er ett lite utklipp av presseskrivet for den utgivelsen; "Siden debutplata Isolationism kom ut i fjor har bandet turnert en god del, og livejobbingen har virkelig båret frukter. Bandet har rendyrket sitt uttrykk og Discotheque Bitpunching er akkurat slik en skikkelig bra andreplate skal være: skarpere og mer fokusert." 29 april går startskuddet for en omfattende europaturné for Puma, med start i Oslo. (Puma foto av Ann Iren Ødeby)

Den nye platen til Maja S. K. Ratkje er nå endelig ute på John Zorn sin label Tzadik.Dette er faktisk Ratkjes første komponist portrett album, og når det først skulle skje så kunne den nok ikke ha kommet på en bedre label. Hun er ikke bare første Norske komponist på Tzadik, hun er faktisk første fra Skandinavia! Nok en stor fjær i hatten til Ratkje (hvis hun har en hatt å sette den i da.) Tittelen er "River Mouth Echoes" og kan kjøpes online her. Med på plata er gambeensemblet Fretwork, POING, Oslo Sinfonietta, Rolf-Erik Nystrøm og Torben Snekkestad. For de som har muligheten så spiller Ratkje solo på BLÅ onsdag 23. april. Samme sted og samme kveld spiller Origami Galaktika samtidig som de slipper sitt album "Laos Vegas" som CD på Roggbif.

Gitarist Ivar Grydeland og perkusjonist Ingar Zach startet i 2000 plateselskapet SOFA som har utgitt flere musikalske milepæler innen improvisasjonsmusikk. Nå har d`herrer slått seg sammen med franskmannen Xavier Charles (klarinett og munnspill) og nordmannen Christian Wallumrød (piano) i kvartetten Dans Les Arbres. Nå er de klare med sitt selvtittulerte debut album på ECM. Musikken til bandet er akkustisk og 100% improvisert. Likefullt finnes det røtter å trekke ut av deres musikk, og i disse røttene aner man inspirasjon fra både John Cage, AMM såvel til gamelanmusikk og østlig rituell dronemusikk. For de som har muligheten er releasekonsert på Høvikodden Kunstsenter 25. Mai.