tirsdag, mars 28, 2023

Fredrik Bakkemo – Onward. These Words Still Pray (bok anmeldelse)

De fleste av oss litt over middels interesserte har vel fått med seg Norske Albumklassikere serien (som CD, vinyl og/eller bok). Selve albumene er uhyre viktig å få gjenutgitt og i noen få tilfeller gitt ut for første gang. Mange vil nok være enig i at bokserien er muligens hakket viktigere. Her får man historien(e) mellom to permer, smakfullt satt opp i pocketbokstørrelse og omslag.

I sistnevnte serie finner vi Fredrik Bakkemo sin bok om straight edge bandet Onward fra Oslo, med fokus på deres album «These Words Still Pray» (vel det er vel egentlig snakk om en 12" EP eller muligens et mini album). I god gammel straight edge fanzinestil skriver forfatteren seg inn i handlingen med største selvfølge. Man skal ikke ha lest mange xXx ziner før man kjenner stilen. Fortelleren er nesten like viktig som budskapet, så også her. Det gjør at boken skiller seg fra de fleste bøkene i serien, kanskje utenom den om Life...But How To Live It? sitt selvtitulerte debutalbum.

Bakkemo har gjort en særdeles vellykket jobb med denne boken, som vel er den første boken i Norge som omhandler straight edge miljøet? Vi følger miljøet rundt bandet nesten like mye som bandet. Øvingslokalet er like viktig som konsertene og turneene. Når de gjorde sine første spillejobber og når de framførte låtene på plata for første gang. Alt herlig krydret med sitater og utdrag fra ziner og andre troverdige kilder.

Det som står igjen etter å ha lest boken er dets sterke troverdighet. Man får følelsen av å ha vært en del av miljøet. Man lever seg fort inn i det og kjenner på de omtaltes frustrasjon, glede og ømme muskler av å lempe utstyr osv. En bok som gir et glimt inn i en subkultur under hardcore pønken som i alt for stor grad har gått udokumentert. Nå har Bakkemo lagt første murstein i grunnmuren. Venter i spenning på andre bøker som kan fokusere på andre straight edge miljøer og band i Norge. For dette er en viktig subkultur, som mange kan lære mye av.