fredag, september 30, 2022

Årets (og den siste) Nødutgangfestivalen starter i dag

Alle eventyr har sin slutt, også dette. Årets Nødutgangfestival er den siste!

I 2005 satt to personer på fest og fabulerte om å få tyske Faust til Bodø. Så tenkt så gjort. Det vil si det var ingen som var naturlig å spørre om å få de til byen. Det ville selvsagt koste penger og organisering. Så hva gjør man da når en festlig ide skal realiseres? I dette tilfellet startet det med et spørsmål til Faust, man var sikker på skulle bli Nein leider. Svaret var derimot ja bitte. En umiddelbar gledesrus ble raskt til hva faen gjør man nå?

Scenen etter Faust konserten 2006-07-01
Å søke penger til en konsert med et tysk band i Bodø ville være enda mer utopisk enn et ja bitte. Så veien derifra til å starte musikkforening-en Klubb Nødutgang var kort. Det skjedde første uken i desember 2005 og hadde som formål å «....jobbe ut fra avantgardistiske idealer: flytte grenser for hva som er aksepterte normer innenfor kunst og kultur.” i følge det første presseoppslaget (som kom på Ballade, ikke i lokalpressen). Deretter så man på mulighetene for å realisere konserten. Lang historie kort, det måtte bli en festival. Så tenkt så gjort. Det ble bestemt allerede i første styremøte i desember 2005 og artister som Lasse Marhaug, Hide unas og selvsagt nevnte Faust, var allerede klare. Lasse omtaler denne konserten i Bodø som at det var "...som at jeg endelig skulle få spille hjemme", i en kommende bok om hans Alive album (som inkluderer et utdrag fra hans konsert i 2006). Han er fra Steigen og hadde aldri gjort konsert nærmere sine røtter enn dette. 

Ved St. Hans tider 2006 så den første Nødutgangfestivalen dagens lys. Her var det mange lokale artister, blant annet kom Psykisk tortur tilbake igjen etter en pause på over 20 år. Dette med å få lite aktive artister/reunion konserter ble etter hvert en svært sentral tanke. Således skulle Tangle Edge gjøre sin første konsert på over 10 år og Nødutgangfestivalen fikk børstet støvet og sprøytet ny vitalitet inn i Famlende forsøk, for å nevne noen få. Dette med å vise røtter og blande de med nåtidsartister har vært en sentral ide fra dag en. I den ånden viste man dokumenterfilmen Nor Noise første året, som en slags introduksjon til hva man så for seg ville skje framover.

Etter snart 15 festivaler er det mange historier som kunne blitt fortalt. Bare håpe noen tar jobben og lager en bok om denne festivalen som på sin måte har vært med på å bygge opp avant garde miljøet i Norge på siden av de mer etablerte institusjoner. En murstein av mange i et bygg som på langt nær er ferdig bygd. Således er det dypt tragisk at akkurat denne festivalen opphører etter helgens to dager. Ny musikk har endelig etablert seg i byen og Nordland MusikkFest Uke har enkelte avant garde artister, men det blir ikke det samme som denne festivalen som har vært en så stor inspirasjon og springbrett for lokale artister så vell som et møtested for tilreisende og lokale publikum og utøvere.

I ettertid kan man mimre på at man fløy inn KKNull fra Tokyo for en times opptreden og satte han på flyet tilbake til Japan dagen derpå, og fikk Faust til å komme eksklusivt for Bodø i 2006. Likeledes er den eneste konserten GX Jupitter Larsen & The Haters har gjort i Norge, selvsagt på Nødutgangfestivalen (forøvrig deres 100 konsert i Europa!). Dette med å få store navn i sjangerne eksklusivt til festivalen har nok vært en medvirkende årsak til at man har bygd seg opp til den institusjonen festivalen har blitt.

Kort fortalt, i dag starter første dag av den siste Nødutgangfestivalen. Din tilstedeværelse er påkrevd. Dørene åpner 20:00. Bli der da!

De som opptrer i dag er;

Tore Honoré Bøe / Large Unit / Maja Ratkje & Stian Westerhus / Ars Dada / Blaakraft / La Casa Fantom / DJ Uteq

Og i morgen til samme tid;

Faust / Møster! / Negative Øhio / BLANDHOEL / King Lamus / Cikada Duo / Draug Media / DJ Uteq