mandag, juni 08, 2020

Likholmen – «Evigferd» (album anm.)

Likholmen er endelig tilbake med albumet «Evigferd» 11. juni, som blir deres tredje utgivelse. De ga ut albumet «Lillelivet» i 2015 og EP-en «Blindskär» i 2016. «Evigferd» kommer på dobbelvinyl som også inneholder bandets 2016-EP. Stjernelaget består av Stefan Sundström, Ingeborg Oktober, Erling (tidligere kjent som Æ), KåreRiibe Ramskjell, Martin Losvik og Hallstein Sandvin. De har en helt særegen sound som er mystisk og mørk men samtidig skjør og vakker. De er god på dynamikk og kontraster, uten å sprike for mye. Det er gjerne et dypt mørke som ligger i grunn med noen veldig lyse og lette elementer på toppen, som er både behagelig og creepy. En annen interessant kontrast er Stefan Sundströms røffhet, a la Tom Waits, mot Ingeborg Oktobers pene klare stemme. I tillegg kommer Erlings stemme som har den kvaliteten at man virkelig ønsker å følge med på tekstene som fremføres med dyp innlevelse. 

De er meget opptatt av helheten med også billedlig estetikk. Det er verdt å merke seg at Martin Losvik, som står for det visuelle, er oppført som en fast del av bandet – noe som er ganske uvanlig. De skal slippe video til alle låtene på albumet i løpet av året. Første video «Sprukne Klokke» publiserte de på Facebook 1. mai. Videoen til låten "Kraken" kommer samme dag som albumet – 11. juni – og er lagt til Stefan Sundströms 60-årsdag. Her er det den velrennomerte svensken som står for vokalen. Denne er av de mer rocka låtene, med også noen industrielle momenter.

Albumet åpner med en orgel-intro på låta «Huska Du?», som gir en tradisjonell feel. Låta er minimalistisk og melankolsk, med Ingeborg Oktober som vokalist. Den minner om Ingeborgs solo-låt «Feskarkjerringvals», men dette er seigere. Låt nummer 2, «Sprukne Klokke» starter derimot med noen sterke slag – som minner om hjerteslag. Denne er mørkere og mer rytmisk. Det er interessant hvordan gitaren her stopper superbrått hver gang etter den har spilt en del av riffet, som skaper kontrast til resten av lydbildet som er flytende og klanglig. Gitaren har også en noe støyete sound.  Det er som nevnt allerede sluppet video til denne låta, og det er lett å forstå at de valgte akkurat denne som den første smakebiten – den er veldig sterk. Videoen speiler det tosidige med mørke og en vakker skjørhet.Gjennom albumet er det ca. halvt om halvt med låter som kan beskrives som minimalistiske viser, og mer rytmiske, rocka låter. Dette fungerer godt, og variasjonen gjør at interessen holdes oppe. Det er mange høydepunkter på albumet, og mange detaljer man kunne nevnt. F.eks. benytter de stadig koring, som komplementerer hovedvokalisten. Blant annet i låten «Havets Kvarn» kan man merke seg hvordan koringen virkelig løfter låta. En annen spesielt sterk låt er «Fri oss», som har et fengende refreng og interessante tekstlige virkemidler. Her er også alle de tre vokalistene med, hvor Stefan synger på verset mens Erling og Ingeborg synger på refrenget.

«Evigferd» er en reise. Noen ganger er den lun og tankefull, og gir rom for å dvele ved melankoli eller ta en pause. Andre ganger er det som den ruster opp til en kamp. Tekstene er poetiske, uten å bli pretensiøse. Uttrykket virker ekte, både tekstlig og musikalsk. En ting er sikkert – den får deg til å tenke, enten det er på det personlige plan eller om samfunnet. Lydbildet de skaper er komplekst uten at det føles som det er det. Det er mange ulike momenter samtidig som alt er sammenhengende. F.eks. er det både tradisjonelle folk-elementer, i tillegg til det mer moderne med synth og industrielle lyder. Det er mørkt og håpefullt, rytmisk og seigt, vakkert og skremmende. Dette albumet bør virkelig alle gi en sjanse.

~ Nora