mandag, mai 25, 2020

Dr Space's Alien Planet Trip Vol 4 - Space with Bass (album anm.)


Sett deg godt til rette, ta på headphones. Slukk alt lys og la deg forføre av denne nydelige og skjøre platen som har fått tittelen "Space With Bass". Berlinerskolen opp av dage og navn som Tangerine Dream ikke minst, men også Can i sin mer ambiente øyeblikk skimtes inni her. Dette gjelder først og fremst den 20 minutter korte «Vermis Ex Deus Primero». Alt for kort, så man tar gjerne å spiller den en gang til før man drar videre ut i albumet.

På omslaget nevnes det at hovedinspirasjonene er en rekke tyske krautband. Det høres, men duoen klarer å tilføre sjangeren nytt blod med dette albumet. Der andre (ingen nevnt, ingen glemt) har en tendens til å bli litt kommersielle, lar duoen heller kreativiteten bobble fritt. Allerede fra låt to, «Bemushroomed» kommer eksperimenteringen virkelig fram i lyset. Her blir klanger og lyder mixet opp mot hverandre i ett nydelig samspill. Definitivt ikke musikk for alle, men for de som liker kraut, må dette være en åpenbaring. Her tendenserer de også mot både Arne Nordheim og Jean-Jacques Perrey! Stilrent og vakkert.

Deretter kommer det en mer mantra aktig låt som sakte og gradvis bygger seg rett inn i himmelen. Den drar litt mot ting Conrad Schnitzler gjorde tidlig på 1980-tallet. Som du forstår skifter temaene og uttrykkene seg ganske radikalt fra låt til låt, men merkelig nok uten å miste tråden. Det er en helhet her. Synth og bass på alle låtene er ikke nok, det er noe mer udefinerbart som bærer lytteren fra låt til låt og ikke gir slipp. Selv etter flere lyttinger sitter man forundret tilbake når albumet blir stilt. Etter noen sekunders fordøyelse trykker man på repeat igjen.

Musikalsk har duoen av Dr Space (ScottHeller, leder av Øresund Space Collective) og Hasse Horrigmoe (Tangle Edge) truffet blinken med en solid innertier. Dette er spacerock som varierer fra ambient til suggerende rytmisk konstellasjoner som river lytteren ut i duoens musikalske sfære. Hawkwind feelingen på «BlackCloud» er en klar preferanse til hva disse karene har hørt på og latt seg inspirere av. Andre artister man kan ane i det fjerne er Brian Eno og Neu!. Får legge til at albumet er nydelig produsert, mixet, mastret og innpakket. Alt ligger til rette for en reise i tid og rom og det er akkurat det man får med dette albumet. En bedre flukt fra coronakrisen skal man lete lenge etter.

Plata ble spilt inn i Portugal i fjor sommer og mikset høsten 2019. Overdubs på låt 4,5 og 6 gjort av Heller i løpet av høsten. Den fantes i 100 eksemplarer på farget vinyl (utsolgt nå) og av de 200 på svart vinyl er det yderst få igjen. Alle vinylene inkluderer også en A3 plakat. Selv CD utgaven som også kom i 200 eksemplarer er det nesten ingen igjen, etter at denne ble utgitt 7 mai i år. Digitalt er den ennå tilgjengelig, og takk å pris for det for dette albumet fortjener å være tilgjengelig i lang tid fremover. PS det er en bonuslåt på vinyl som man ikke finner på CD eller Bandcamp utgavene!!