mandag, mai 06, 2019

Rune Clausen - Tones jul (album anm.)


Dette er et lytte album fra Rune Clausens hode og hånd. Et sånt album du slukker lyset til, setter på deg headphones og lar deg flyte avgårde i skjøre, vakre lydlandskaper. Det er rytmiske trekk her og der men i hovedsak er dette en slags ambient med innslag av field recordings. Et album man lett blir glad i og som fører til mindfulness for de fleste.

Det svinger virkelig fra låt til låt her. Farlig nært et samlealbum ved første lytt. Etterhvert kommer den berømte røde tråden mer fram. Dette er en musikalsk framstilling av livet i skogene. Ikke en sånn visesanger plate, men en plate bygd opp av lydkulisser. Platen åpner da med fuglekvitter som man kan høre i skogen, eller i nærmeste park. Denne platen er definitivt ingen walk in the park, da den krever sin lytter. Samtidig må det sies at dette albumet er en perfekt start for de som ikke er bevandret i slike landskap, og da snakker man ikke om öpna landskap. Lydlandskaper på sitt vakreste, fra krattskog og mørke dalstrøk.

Albumet heter «Tones jul» men julestemningen er nok falt ut på veien. Da dette er mer en julefilmversjon av The Blair Witch Project, hvis det noensinne blir en realitet. Stemninger som bygger seg opp og etterlater en stemning som er litt ekkel, men samtidig besnærende vakkert. Man får en underlig trygghetsfølelse av deja vu av å høre lyder man har hørt før, men aldri satt sammen på denne måten.

Låten «Det sorte sovekammer» kan minne litt om White Lord Jesus. Mørk dyster, electronisk og med en doomaktig flerrende gitar som sakte skjærer igjennom og får virkelig mørket til å synke inn hos lytteren. «Sølje» minner mer en blanding av Biosphere og noe Karsten Brustad har tenkt å komponere i nærmeste framtid. Som sagt er uttrykkende varierende, men alltid vakre, skjøre og nydelig produsert.

Dette er et album alle musikkinteresserte bør skaffe seg øyeblikkelig, og alle andre som trenger musikk til yoga eller annen mindfulness aktivitet. Dette er ambient, eksperimentelt og ikke minst smittende vakkert. En perfekt oppfølger til "Mannen faller". 

Kun 40 eksemplarer på CD! Men unlimited på Bandcamp (heldigvis).