tirsdag, oktober 24, 2017

Brørby / Clausen – Mannen faller (album anm.)

Anders Brørby har en sterk og lang katalog bak seg. En katalog som viser hans utvikling fram mot Mannen faller, hans siste album. Det går en rød tråd igjennom hans utgivelser som blir oppsummert og fullført etter noen års pause, med et tema-album som er en utrolig vakker lytteopplevelse. Med seg på albumet har han fått med seg Rune Clausen (Strawberry King og Positive Vandalism) på både komposisjon og produksjonssiden. Like fullt oppfattes dette som et Brørby album.

Mannen faller har de arbeidet med i to år og resultatet er meget solid. Her settes lydene sammen til collager som igjen åpenbarer seg som fortellinger både med og mest uten ord. Man oppdager stadig nye ting for hver avspilling og komposisjonene gror. Ikke ulikt noe av det Brørby har gjort før.

Det første som slår en når man hører på albumet er lyden. Den er åpen, innbydende og utrolig varierende i uttrykket. Lydlandskaper er fellesnevner, enten det er lyden av dyreliv eller steinras som blir gjenskapt. Alt er bygd opp som en fortelling om norsk natur, med dets farer og utfordringer, men også stunder av ro og harmoni, sånn som i låten La floden komme.

Selv om det meste er instrumental brytes dette opp med at skuespiller Linn Skåber forteller om Norges ugler. Man skvetter nesten til av at mennesker er til stedet i disse naturbildene. Mørket er alltid på lur så også i fortellingene om uglene som i folketroen ikke alltid er det mest ønskede vesen.

Albumet må høres av alle og svært mange vil nok synes det er for mørkt, dystert og viser et bilde av en natur som er deprimerende. Vel naturen er sånn også. Det er den siden av naturen som blir så sterkt og frodig framstilt her. Det er rett og slett et mesterlig album hvor Brørby bruker av sin store verktøykasse. Resultatet er et album som burde få Spellemannsprisen i åpen klasse, for å kategorisk sette albumet i samtidsmusikk, eller noe annet vil være å frata albumet dets rikdom.

Dette kan fort være årets album!! Du får det digitalt, på kassett i 77 eksemplarer og i et opplag av 99 eksemplarer på CD. Har du et åpent sinn er dette albumet midt i blinken for deg, men folk må være oppmerksom på at helheten er dyster, men samtidig svært vakker. Akkurat som siste låten der Brørby (?) synger innbydende «Når skal vi dø?». Hva du enn gjør, så gjør deg selv en tjeneste, la ørene dine få høre dette. Det fortjener du.