mandag, oktober 08, 2018

MoE Marhaug – Capsaicin (album anm.)


I dag (8. oktober) kommer albumet Capsaicin fra trioen MoE og solostøy artist Lasse Marhaug ut. Vi snakker her om fire verk der to deler er innspilt live og to deler i studio. Der ett studio og ett live opptak er gjort i Bodø og det samme for Oslo. Hvilke som er gjort hvor er vanskelig å si, med mindre de står i rekkefølgen de er tatt opp i på omslaget.

Uansett så snakker vi her om fire deler som er satt sammen på en måte som skaper en helhet. At disse er tatt opp på fire forskjellige anledninger er smått utrolig da de passer sammen som hånd i hanske. En slags støysymfoni kan man nok kalle dette for. For støyete er dette. Dvs de ca seks første minuttene er ved første lytt kun en ensom bass som leker strengeleken. Ensomt og vart. En slags minimalisme i denne sammenhengen og absolutt ikke det man hadde av forventning men som passer utmerket. Ved mer intensiv lytting vil man høre at det meget lavt i mixen forgår mer støyende ting, noe som kommer opp og fyller lydbildet og gjør det komplett fra ca seks minutter og utover.

Fra åpningen og nesten til siste slutt blir man ført inn i en malstrøm av støy slik man kan forvente av disse to. MoE med sin noise tilnærming og inni der en rytmikk som kan forføre alle som åpner ørene og lar seg overbevise, dette kombinert med Marhaugs wall of noise slik bare han kan når han er i det hjørnet. Dette sklir over i en rytmikk som roer ørene og høyttalerne mot slutten av utdrag 2, og starten av utdrag 3. Mer rytmisk støy som er meditativt på en annen måte enn den mer wall of noise stemningen. Dette er mer som lyden av rolige bølger som brytes mot berg en solskinnsdag ved fabrikken. Den ultimate urbane solskinnsdagen omsatt i lyd.

På utdrag 3 bygges veggen opp sakte men sikkert mens de mer rytmiske dønningene slukes rått. Inne i veggen av lyd kan man høre rytmikk, instrumenter, lydkilder som smeltes med og mot sin vilje inn i veggens kriker og kroker. Det hele satt sammen så vakkert som bare støy kan være. Samtidig så lite tilgjengelig for alle som ikke er åpne for denne sjangeren som det er mulig. Inni her kommer det også en desperat vokal som virkelig får fram skrekkfilmstemninger. Dette er rett og slett helt fantastisk. For et album! 78 minutter av perfeksjon.

Utgis på CD av Conrad Sound i Norge og Substrata i Mexico, mens kassettutgaven må du bestille fra Utech Records i USA. Digital utgave lastes ned fra MoEs bandcamp. Der kan man også ta en forhåndslytt hvis man ennå er i tvil om dette er easy listening for the hard of hearing. Husk maximum volume only.