søndag, mai 27, 2018

Likholmen - Lillelivet (album anm.)

Bak dette konseptet; Likholmen finner vi relativt etablerte navn som Erling Ramskjell (aka Æ mm), Ingeborg Oktober, Kåre Ramskjell (Nagel mm), Hallstein Sandvin (produsent, Hide Unas mm) og kunstneren Martin Losvik som står for det visuelle uttrykket til orkesteret. De debuterte før jul i 2014 og har siden spilt bl.a. på Trænafestivalen, Festspillene i NordNorge og både i Danmark og på Grønland!! Alt til stormende jubel og kritiker ros. Nå kommer albumet "Lillelivet" ut på nytt. Det kom opprinnelig ut i 2015 (9/10 digitalt og 16/10 med fullskala videoproduksjon på en USB pinne i metalboks.). Nå foreligger det endelig på flunkende flott vinyl med tekstark til hver tekst illustrert sik bare Losvik kan. Alt i et nydelig omslag og det er begrenset til kun 150 nummererte eksemplarer.

Siden innholdet er det samme som når vi anmelde albumet i 2015, trykker vi den teksten (lett omredigert) på nytt igjen her.

Det er en svært lavmælt plate Likholmen debutererte med. Vokalen er det bærende elementet med i hovedsak gitar og pumpeorgel som utfyller lydbildet. Melodiøs moderne NordNorsk visesang som tar med seg sine røtter med stolthet og samtidig ser fremover mot ett nytt publikum. Når det er sagt så vil nok visefolket elske dette albumet da det tar opp i seg røtter fra en lang visetradisjon, men samtidig vil nok spesielt ett yngre publikum finne dette albumet forfriskende og være ett alternativ eller supplement til indiebølgen.

To ting som klart trer frem her er at 1) melodiene er knallsterke og 2) tekstene ligger åpent som en holme ytterst i havgapet. Det gjør at begge deler må ha kvaliteter over seg som gjør at de tåler å bli etterprøvd i langt større grad enn det som pop og indie låter blir. Her er det ingenting å gjemme seg bak. Det er bare å konkludere med at det klarer de svært så overbevisende.

De omtaler sin musikk som lyden av utkant-Nord-Norge, noe som er meget betegnende, for dette er nakent, ærlig og lar seg ikke stoppe av noen. Tekstene er ramsalte i sin ærlighet om det å stå han av enten det er kjærligheten, hverdagen eller naturen som tar en sjekk på om du klarer å ta en dag til. Til tross for en kanskje litt dyster vinkling her og der skinner sola bakom skyene hele tiden. Vanskelig å sette fingeren på hva det er som slipper håpet fram i låtene, men på ett eller annet magisk vis er det håp her.

Dette er en meget solid produksjon fra A til Å og nei, dette er ikke ett Æ album. Dette er ett album Æ er med på, og som er like mye ett Ingeborg Oktober produkt som de andre tre sitt. Her er det kollektivet som har seiret og gitt verden nok en grunn til å leve. La deg forføre du også, det fortjener du.

Nå snart tre år senere kan man trygt føye på at dette albumet lever og leverer så sterkt og engasjerende at det allerede må klassifiseres som en ukjent perle blant mange klassikere i den norske musikkproduksjonen. Dette er et album du må la slippe inn i deg og kjenne at det bidrar til å åpne større forståelse for livet i sin alminnelighet. Boks utgaven er nok forlengst utsolgt, men LP utgaven (som er et utrolig vakker skue for både øyne og ører) er nok ennå mulig å oppdrive. Mager trøst for de som ikke får tak i fysiske utgaver er at den ennå finnes på strømmetjenester.