lørdag, mai 26, 2018

Adrian Cox & 'Lys Assia' - Drøm Rart, Lille Venn (Utdrag Fra Dagbok 2014-2017) (album anm.)


Endelig er både Adrian Cox og det lettere usynlige orkestret 'Lys Assia' tilbake. Og det med en slags dagbok fra hva de har syslet med i perioden 2014 til 2017. Tre år som har vært produktive tydeligvis.

Vi snakker her om instrumentalmusikk, fremført og komponert for elektroniske instrumenter og da i all hovedsak synther. Her er 30 låter for de som bare strømmer albumet og ett hemmelig bonus spor på enden av side B på kassettutgaven (kom ut i 31 nummererte eksemplarer + noen få som var merket promo). Vi snakker her om tildels miniatyrlåter da den korteste klokker inn på 21 sekunder (!) og den «lengste» på 1 minutt og 40 sekunder. Det er snaut med tid til å fordype seg i låtene, noe albumet bærer sterkt preg av, men det må vel være sånn i en verden der folk flest hopper seg igjennom hverdagen uten å fullføre å høre musikk på over 2 minutter?

Muligens er tanken å tilfredsstille ett publikum uten tålmodighet? I såfall har de truffet innerblinken. Uansett trenger nok de fleste noen gjennomlyttinger for å venne seg til premissene albumet setter. Når det er unnagjort kan man fordype seg i og la seg rive med i vakre, vare og suggererende lydlandskap som er så alt for korte. Muligens kunne man ha fått nok med lengre låter men disse miniatyrlåtene får repeatknappen til å jobbe overtid. Dette er så nydelig til tider at det gjør vondt å gå til neste låt uten å ha avspilt forrige en 10-12 ganger først.

Med så korte låter sier det seg selv at dette oppfattes i første omgang som fragmenter, men etter noen lyttinger glir låtene neste i hverandre og utgjør et slags konsept album. Et lags progalbum gjort med små utklipp, nesten som et DADA verk. En collage av bruddstykker som i en helhet blir en vakker reise i stemninger, rytmik og lyder. Dette er rett og slett en fryd for øret som bør inntas av alle som er opptatt av musikk litt utenfor allfarvei, men helt innafor rekkevidde for folk flest.

Albumet anbefales hermed for alle og enhver.