fredag, mars 23, 2018

Yuen Chee Wai & Lasse Marhaug ‎– In Praise Of Shadows (album anm.)


Yuen Chee Wai er en musiker, designer, kurator mm som er bosatt i Singapore. På dette albumet har han funnet sin likepartner i musiker, designer, kurator mm Lasse Marhaug. I april 2006 møttes de i platebutikken FluxUs i Singapore. Innspillingen fra dette møtet ble liggende i arkivene til utøverne. 10 år senere møttes de i januar 2016 i Marhaugs The Best Studio In Oslo, hvor de gjorde en ny innspilling.

De to opptakene ble i utgangspunktet ikke gjort for å mixes i lag, men Marhaug fant ut at han ville prøve å legge de på hverandre. Resultatet ble så vellykket at begge mente dette måtte gis ut. Den dronete 2006 innspillingen som strekker seg som en perfekt bunn, er her kombinert med den mer fragmenterte og støyende 2016 innspillingen, og “In Praise of Shadows” var et faktum.

Noen ganger fungerer slike fusjoner, og noen ganger skapes stor kunst. Dette er uten tvil stor kunst. Mange forbinder Marhaug med en vegg av støy, noe som også han kan bringe til torgs. Men denne gang har han i lag med Wai, valgt å vise sin mer neddempet side ved sitt musikalske univers. I lag med Wei har de satt opp den nydeligste tapeten, om enn dyster, til ditt indre rom. Det er skjørt som det tynneste glass, men samtidig sterkt og emosjonelt. Klanger får spille seg opp mot hverandre i et mørkt univers der lys kan spores i enden av tunnelen. Omslaget illustrerer innholdet perfekt. Dette er dystert og mørkt, som en dårlig opplyst bunkers. Som på omslaget som i musikken øynes det stråler av håp.

I de fleste tilfeller lages soundtracket for å illustrere filmen. Her er det omvendt. Her er musikken som det må lages en dyster sci fi film til. Enhver filmmaker med litt guts burde bryne seg på dette utgangspunktet. Vi andre får fordype oss og skape våre egne filmer i hodet, mellom to ører som i dette tilfellet er inngangsporter til et utrolig vakkert landskap og en døråpner for alle som vil fordype seg i en av Norges mest banebrytende musikere. Her får man den vare, emosjonelle og søkende Marhaug i lag med en av Singapores fremste musikere. Bedre brobyggere mellom to kulturer, land og verdensdeler skal man sannelig lete lenge etter. Dette albumet bør være obligatorisk i enhver musikkelskers samling.

Albumet kom ut på vinyl 1. mars i år på Pica Disk (PICA045) og Ujikaji Records (UJI-010LP) i 300 eksemplarer. I tillegg finnes den som strømming/nedlasting på Bandcamp.