torsdag, januar 18, 2018

Norsk råkk – Helgardert (album anm.)

Norsk råkk er nok the next big thing i norsk musikkliv. På sitt nye album «Helgardert» åpner de med en calypso inspirert intro før de selvsikkert og vakkert setter i gang en smektede og litt melankolsk skalåt med blåsere som fanger lytteren umiddelbart. Med den låten er albumet satt.

Dette følges opp med mer uptempo ska slik som man husker så gjerne fra The Aller Værste og The Phantoms (for å nevne noen). På den fjerde bremser de opp og gjør en reggaelåt på svensk(!). Før de så drar opp farta igjen. Sånn fortsetter de å variere med stil, intensitet og uttrykk, men aldri uten at spilleglede og fengende rytmer siler ut av høytalerne. Faktisk er coverversjonen av «Du sklei meg så nært innpå livet» albumets akilleshæl da låten er en klassiker som fortjener en mer radikal omgang enn en tilnærmet planking. For folk som aldri har hørt originalen vil den nok fungere like sterkt som resten av albumet, men hvem over 30 har ikke hørt originalen? Da var den Police aktige reggaelåten «Husker» meget bedre.

Det går i norskspråklige tekster som behandler hverdagsproblemer og litt større spørsmål med den største selvfølgelighet. At The Aller Værste er en lysende stjerne i Norsk rocks platesamlinger kan det ikke herske noen tvil om. Spesielt på tekstsiden er dette tydelig, uten at det blir noe klisjeaktig etteraping. Neida de klarer definitivt ha et personlig preg som sitter fra første lytt og gir albumet en fortjent troverdighet.

Alt i alt har Norsk rock rendyrket sin ska/reggae stil og gitt rocken mer eller mindre på båten. I hvert fall på dette albumet. De om det men etter noen runder så sitter albumet steintungt i øret og selv en person som aldri danser offentlig tar ubehjelpelige noen ska trinn på vei mot kjøledisken mens man halvhøyt mumler «Har aldri noen tid å miste/ender alltid opp i siktet» med et litt for høyt SKARPLADD. Jo dette albumet kommer definitivt til å bli en festlig følgesvenn på etthvert party, for ikke å snakke om i levende live på en scene nært deg.

Denne bør du unne deg. Og i levende live er første sjanse disse: