tirsdag, desember 19, 2017

Div. artister – KORP og Nye oppstøt #17 (mini album og fanzine anm.)

Samleplaten KORP skulle opprinnelig komme ut tidligere i vår som ett 10" mini album som fulgte med kulturmagazinet Nye Oppstøt. Nå skjedde ikke det av flere grunner, så i stedet for vinyl kommer det nå som CD EP. Så får vi håpe at skjebnen står oss vinylfanatikere bi og at dette kommer på vinyl etterhvert.

For å ta platen først. Dette er en todelt sak der de tre første låtene kommer som Melankoli og de tre siste som Kaos. Forskjellen mellom det som var tenkt som A og B siden er da også som dag og natt. Den melankolske A siden preges av vare, nydelige melodier fremført nesten minimalistisk, noe som gjør at vokalprestasjonene er det bærende elementet. Alle tre fremført live, men heldigvis er opptakene av meget god kvalitet så den jevne lytter vil ikke reflektere over det.

De to første låtene står Kari Rueslåtten for. Begge er fra hennes andre solo album Spindelsinn. De som har hørt det vil snart oppdage at disse versjonene skiller seg fra den produksjonen, men ingen radikal endring. Disse to innspillingene er like magisk og forførende som originalene. De viser med all tydelighet Rueslåttens fantastiske stemmeprakt og hennes innlevelse i materialet. Dette er moderne folkemusikk, slik bare hun klarer å formidle den. Uten tvil er hennes to bidrag mer enn god nok grunn til å investere i denne samleplaten. Med på kjøpet på side A får man også engelske Antimatter med en låt innspilt live i Hellas. En vakker akustisk rocka ballade ikke ulikt Sivert Høyem solo.

Så snur man platen i tankene og hører på Kaos siden. Den brakåpner med Black Metal bandet Djevel fra Oslo. Overgangen føles brutal. Er nok også meningen så da er effekten oppnådd. Etter noen sekunders akklimatisering tramper man villig takten og dras inn i mørket med en vokal som blander seg perfekt inn i den lett metalliske lyden av resten av bandet. Deretter får man to hittil uutgitte låter fra de svenske bandene In Mourning og The Funeral Orchestra. Der In Mourning er melodisk Death Metal går det tyngre for seg når The Funeral Party trør i gang med sin doom metal. Begge leverer låter som står seg fint inn i B sidens oppgave, nemlig å vise hva som forgår innen de mer ekstreme formene for metal i Skandinavia.

Vi må nesten skrive noen ord om Nye Oppstøt #17 som denne platen skulle være vedlagt. 168 sider i 10" format, med 168 sider i fargetrykk og en svært smakfull layout som forsterker leselysten. Norske fanziner i det herrens år 2017 er rett g slett blitt så proffe at hadde man ikke vist bedre hadde man trodd dette var et kommersielt magasin med full redaksjon som dro opp lønnsgjennomsnittet i Norge. Den gang ei.

Innholdet er spredd utover fra musikk og kunst til inngående reportasjer om liv og politikk i Columbia (tar for seg et land i hvert nummer som så blir analysert igjennom flere artikler med forskjellige vinklinger). På musikkfronten finner vi store intervjuer med Biru Baby, Aftermath & Haavard Holm, Snorre Ruch & Thorns og Thomas Ryjord. Større sak på Columbiansk ultra metal og nekrolog for Aage Asphaug. I tillegg tegneserie fra Waldemar Hepstein, ord og kunst fra May Irene Aasen og Guttorm Nordø, feministisk kunst fra Annie Sprinkle og Beth Stevens og en sak om løsrivelse med masse mer. I det hele tatt er det årlige nummeret av Nye oppstøt noe de fleste finner noe å fordype seg i. Det er bare å få lest årets før neste års nummer kommer.