tirsdag, november 21, 2017

Anders Buaas – The Witches of Finnmark (album anm.)

Anders Buaas har med "The Witches of Finnmark" gjort et instrumental album som står i rockens tegn. Først litt heavy inspirert, deretter mer prog orientert. Alt inspirert av en bok om hekseprosessene i Finnmark ,”Ved porten til Helvete”, av historiker Rune Blix Hagen. At musikere lar seg inspirere av skrevne ord har skjedd før men at det skal lages en triologi om heksesprosessene i Finnmark i toner må da være første gang?

Dette er som sagt det første av tre album som har dette temaet. Å formidle innholdet i boken i musikk uten vokal er krevende, og det er nok det eneste lille minuset i denne anmeldelsen. Når man ikke har lest boken så er nok musikken ikke nok beskrivende, men det er mulig at selve prosessen vil bli mere framstilt i senere deler av triologien. Man får ikke følelse av å være i et levende helvete (man brant tross alt folk levende på bålet), selv om stemningene helt klart har mørke trekk over seg.

Uansett er dette meget vakker musikk som er velprodusert og som virkelig er lyttervennlig. Hver låt har sitt eget musikalske univers, som til tross for det blir holdt sammen av gitarspillet som går som en rød tråd igjennom hele albumet.

Første låt er lavmælt og litt udefinerbart men etterpå kommer tittellåten til albumet, hvor det kommer tydelig inspirasjon fra da metal ennå het heavy metal. På låt 3 kommer virkelig inspirasjonen fra hans store idol Mike Oldfield fram, kombinert med litt Grieg. Med den låten kommer det også frem et musikalsk stilskifte som bringer tankene mer mot prog og en touch av jazzrocken til Al Di Meola, kombinert med gitarspill inspirert at en artist som Yngve Malmsteen. En tendens som holder seg ut albumet. Selv om det svekkes på siste låt som er en versjon av «Til ungdommen».

På albumet har han fått med seg Are Gogstad (bass) og Rune Erling Pedersen (trommer). Resten står Buaas for. 2. februar 2018 skal han fremføre hele albumet live, og da er de tre nevnte med, samt at Henrik Madsen (perkusjon/synth) og Bjørnar Marthinsen (gitar/synth) fyller ut lydbildet. Event for den hendelsen finner du her.

Alt i alt et meget spennende bekjentskap som burde appellere langt utenfor progkretser og i hvert fall favne enhver med hjerte for rock i alle sine ubegrensete retninger og utfall. Det gledes allerede til å høre neste album som etter planen skal være klart til neste år. Albumet har vært ute på strømmetjenester en stund, og i disse dager kommer den også på CD og vinyl. Sistnevnte har han fått tilskudd fra Larvik Vinylklubb til å utgi.