torsdag, juni 02, 2016

Årets ULTIMA

For noen dager siden slapp ULTIMA sitt program for året. Som vanlig ett meget sterkt og kunstnerisk spennende program. Mye er ved det kjente og for noen kjære. Likefullt noen nyheter er det i år. Dette er første året som ikke har noe tema. I stedet er det lagt opp til en mer åpen meny, om man vil. Alt fra gamle klassikere til en rekke urframføringer.

For å avslutte nyhetene så har de i år for første gang også gått vekk fra å trykke programmet på papir, i år blir den kun tilgjengelig digitalt. For å møte den nye hverdagen har de også pusset opp sin web som fra tirsdag 31 mai fikk helt ny design og brukerløsninger.

Det kunstneriske i år har mange høydepunkter, men gledelig at flere norske komponister får urfremføringer. Kan nevne at Rolf Wallin har Ultimas åpningskonsert med verket The Otheroom. «Oslo rådhus fylles med en oppvisning av glidende, ustanselig bevegelse. Dansere, musikere, svevende svarte og hvite heliumballonger med høyttalere, og til og med publikum kommer til å bevege seg fra sted til sted.» i følge forhåndsomtalen. Verket er kommet i stand i et samarbeid med Heine Avdal & Yukiko Shinozaki/Fieldwork.

I andre enden av skalaen finner vi to av Norges ledende live-remiksere; Jan Bang og Erik Honoré. De gjør sine tolkninger av Beethoven og Jenny Hval spiller utdrag fra sitt kommende album Blood Bitch. I tillegg til urpremierer kan man oppleve Maja Ratkjes Ekkokammer 2.0, KORK spiller Terry Riley i lag med komponisten og Oslo Camerata fremfører både Steve Reich sitt Different Trains i tillegg til nok en urpremiere fra Wallin, med verket Under City Skin.