fredag, oktober 25, 2013

Moe – Oslo Janus (album anm.)

Oslotrioen Moe er ute med nytt album. Like kompromissløst som sist. Vi snakker her om et band som fyrer av låt etter låt i grenselandet mellom Noxagt og Glenn Branca. No wave på norsk!

Dette er utvilsomt rock med røtter i pønk og no wave, men med sterke innslag av støy og improvisasjon. En litt udisiplinert utgave av tidlig Sonic Youth ved første lytt, men det udisiplinære avløses raskt av en forståelse av nye veier å løse overgrodde stier på. Det røskes i vante oppfatninger og bryter ned motstand mot det uvante. De skriver i presseskivet til albumet at de er «...et band som er svært villige til å flytte musikalske grenser.». Det etterlater dette albumet liten tvil om at de ønsker og at de er kommet svært godt i gang med det arbeidet.

Dette er definitivt ikke et band som søker evig berømmelse på radio eller VG lista, tvert imot. Dette er rått som f, på en herlig forfriskende måte. Her er musikken satt i høysetet. Dette er musikk som bør appellere til de med åpne ører for å rive ned sjangerfacismen. Dette er en trykkoker av metal, avantgarde, punk og improvisasjon på en og samme tid. Rått er en rød tråd igjennom albumet, men på en meget fascinerende og interessant måte. Deres måte å sette sammen kjente elementer på er noe av det friskeste som er gjort på lenge. Når lydbildet reflekterer komposisjonenes råhet som her, er dette svært nær perfekt. Dette må høres (og kjøpes).

Bandet starter 1 november på en lengre sør Europa turne, men bør fra nå av hyres inn av samtlige festivaler og konsertscener i Norge som vil med rette hevde at de er mer opptatt av det kunstneriske enn det kommersielle.