tirsdag, september 27, 2011

Lifting Iversen (album anmeldelse)

Prosjektet Lifting Iversen er som følger; For tre år siden fant Jan-M. Iversen fram musikk som han hadde komponert og spilt inn. Musikken han fant fram var utvalgt med tanke på hvem som skulle få lov til å remixe musikken hans. I disse dager foreligger resultatet, så hva er det lytteren kan forvente?

Adults With Chicks åpner platen med en svært ambient remix i grenselandet mellom Biosphere og ja Iversen solo. De som likte hans album "Articulating Ideas" vil så absolutt nikke gjenkjennende til dette. Allerede ved neste mix, fra Robert Horton kommer det mere uforutsigbare elementer inn i lydbildet, men ennå ligger det mer ambiente som grunnpilar.

På fjerde mix kommer det mere contemporary influerte innslag inn i musikken og lar de ambiente sidene forfalle til fordel for en mørkere stemning. Kunne med hell vært brukt på soundtracket til en film av David Lynch i hans tidligste produksjonsperiode. Dessverre er mixen på bare 4 og ett halvt minutt. Deretter kommer det gitar improvisasjoner inn, før det blir litt mere ambient igjen.

Åttende mix er fra Kaoss 99 og er mer eksperimentering med rytmiske diskantpregete lydkilder som overtar i starten før andre lyder kommer inn og bidrar til å utvide lydlandskapet. HOH sin mix er nesten pop i sin tilnærming og skiller seg klart ut fra de bidragene som er før på denne remixplaten. Deretter kommer albumets mest i ørefallende bidrag i en mix som kunne vært gjort av Tangerine Dream i deres Force Majore periode. Utrolig vakkert og innsmigrende og overraskende i denne sammenhengen.

Etter dette kommer det tre mere industripregete remixer hvor Kjetil Hanssen sin er mer avdempet rytmisk preget enn de andre, og tjener på det. Den har likevel en stemning som kunne ha vært tatt ut av en depressiv romfarts science fiction. Til sist kommer Sindre Bjerga slik mange har lært han å kjenne. Kompromissløst og uforutsigbart. En verdig avslutting på en meget bra sammensatt plate som klarer å holde oppmerksomheten til lytteren hele veien. Alt i alt en plate det så absolutt er verdt å få inn i samlingen til enhver som liker ambient musikk med industrielle tilnærminger.