onsdag, september 28, 2011

Against The Grain (album anm.)

12 oktober er en dag å krysse av på kalenderen. Da kommer Bergensgruppen Against The Grain ut med sitt debutalbum. En sniklytt på resultatet tilsier at her bør alle som liker musikk utenfor allfarvei, men innenfor rekkevidde være klar til å investere i ett eksemplar av deres vinyl LP. Platen utgis i et begrenset opplag på 250 eksemplarer og vil i etterkant (etter planen) utgis som en Surround-mixed Blu-Ray film.

Musikalsk må dette betegnes som mørk musikk med klare trekk til elektronisk krautrock, samtidsmusikk og ambient. Dryss på med stemninger fra skikkelig dystre filmer med rolig handlingsforløp og du begynner å ane hva dette dreier seg om.

Musikken er avdempet på det viset at bakgrunnslyden glir sakte forbi og omdannes slik som nordlyset forandrer seg i en konstant artistisk omdannelse. Noe av denne lyden er basert på droner som de har fått av selveste Conrad Schnitzler. Oppå dette ligger det trommer som er i krysningspunktet mellom noe Rolf Wallin kunne ha komponert og noe Faust kunne ha gjort.

Dette er utrolig vakkert på en småskummel måte, da dette er musikk som trigger den del av hjernen som har lagret angstfylte opplevelser. På samme tid er dette en slags musikalsk renselse som røsker tak i tankene og nøytraliserer dem. Alle som har tenkt å lage en psykologisk skrekkfilm burde hyre dette bandet til å lage soundtracket, uten tvil.

Bandet består av folk med bakgrunn i så mange forskjellige miljøer. Alt fra svart metal til samtidsmusikk og det høres på en underfundig måte. Bandet selv skriver på innercoveret at deres musikk er inspirert av arkitektur og er ment å inspirere til ny arkitektur. Tekst informasjonen er akkompagnert av svart/hvitt bilder av bygningsmasse der lyssettingen helt klart trekker fram det dramatiske, noe som også høres på albumet. Against The Grain skaper orden i kaoset med å vise vei inn i en ny arkitektonisk orden. Den veien anbefales alle å følge.