torsdag, januar 28, 2010

Trondheim Calling (MBN) CD anmeldelse

I følge presseskrivet er Trondheim Calling lyden av musikkbyen Trondheim anno 2010 i form av 21 band og ditto 21 bidrag. Prosjektet ble startet for å synliggjøre hva trønderhovedstaden har å bidra med. Prosjektet startet senhøsten 2009, og nå under ett halvt år senere og 120 demoer avspilt, er alt skrellet ned til lyden av Trondheim, slik juryen har funnet det rett å presentere byen for omverden. Når det er sagt så må man vel kunne si at savnet av en del UFFA band melder seg, men fortvil ikke, samlingen er solid som bare det. For å virkelig få promotert platen og Trondheim blir tre av bandene på albumet sendt ut på turne (se liste for konsertdato under anm.). Mange har ment at trønderrocken er død, noe kritikken mot årets (og fjorårets og de før der....) by:Larm går ut på. Når man hører denne samlingen så bør i allefall halvparten av disse artistene ha vært selvskrevne ellers må by:Larm gå inn i historien som den beste festivalen i Norge siden Kalvøyafestivalen var på sine glansdager. Nok om det, her er anmeldelsen (låt for låt);

1. St. Helen - As Low As It Can Be
Smekter poprock låt godt plantet inne i indieland et sted, med en happy vokal og med musikk som får man til å tenke på Green Day på sitt mer kommersielle. Låten er forøvrig tittellåten på deres EP som kom ut i fjor høst.

2. Soup - Utopia
En rytmisk melankolsk pop pærle av en låt. Rosinen i pølsen kommer allerede som låt nr 2. Nydelige harmonier, perfekt arrangert munner ut i en selvskreven låt til etthvert vorspiel. Bandet ga ut et album i 2008 og ny utgivelse skal være rett rundt hjørnet. Det er bare å begynne å glede seg.

3. PELbO - Hey People
Festen fortsetter i en litt mer rocka utgave fra ee trio som har spilt på jazzfestival. En stålsikker kvinnelig vokal skjerer igjennom likegyldigheten og blir tett etterfulgt av en musikalsk backing som underbygger det positive inntrykket denne new waveaktige låten.

4. We Were Lightning - A 100 Daggers
We Were Lightning sitt bidrag er hentet fra fjorårets "So You Spat at the Moon" utgivelse. Musikalsk er låten hybrid mellom ska og noe helt annet i en dristig miks som de kommer ifra med æren i behold. Rett og slett en forfriskende låt.

5. Jack Dalton - Manhattan?
Låten kunne vært gjort av Primus men er det ikke, det er Trondheims tighteste band i følge kjennere. Her er taktskiftene hyppige, riffene flerrer hit og dit og innimellom er denne tøffe rockelåta nært å være nu-metal, men er det ikke. I neste måned kommer deres debutalbum “Never mute noise, just turn down sleep” som fort kan bli ett av årets album hvis de klarer å følge opp dette bidraget over et helt album.

6. Liza Vassilieva - Run Run Girl
En lekker R&B/pop låt som minner om noe, uten at man helt klarer å si hva. Dette er en sån låt som spilles over og over igjen til man kapitulerer å innrømmer at pop låter kan være høyverdig kultur. Denne artisten får man garantert høre mer fra i framtiden.

7. Amish 82 - Leaving Jack Wolfskin
Bandet leverer en 80-talls synth pop låt som garantert får folk ut på dansegulvet mer enn å ta plass i godstolen med headphones på. Ga ut et album i fjor, og det kommer helt sikkert flere.

8. 22 - Loopwhole
Den tidligere Gåte gitaristens nye band er vel denne samlingens mest etablerte band, noe som vel sier mer om de andre enn 22. De leverer en uptempolåt som sliter litt med å ta helt av, den blir litt vel grei nok og yter ikke bandet rettferdighet. Ikke deres beste øyeblikk...

9. 1001 - So Beautiful
Låten er hentet fra deres singel som kom i fjor høst. Låten er en drivende låt som minner om en blanding av Depeche Mode og AFI. Nydelig låt som er snedig produsert og på toppen fremfører bandet dette med en selvsikkerhet som smitter over til lytteren.

10. Magnus Sinnes - Woo-Moon
Sinnes er nok mest kjent for sitt bidrag til soundtracket til TV serien Himmelblå. Her bidrar han med en fin viserock låt som mest av alt er poppa og høres fin ut. Tar desverre ikke helt av men man kan forså hvorfor juryen valgte å innlemme låten på samleren.

11. Gode ord dør sist med Bad Spit - Slett håp
Å kalle Gode ord dør sist for fersk er nå ta sterkt i, men de er ikke direkte berømt utenfor rap/hip hop kretser. Her bidrar de med samlealbumets eneste norsk språklige bidrag. erfaringen viser seg raskt i en standard rolig beat som blir utfylt med synth som får låten opp fra det gjennomsnittlige. Sterkt bidrag som virkelig er med å løfte dette samlealbumet.

12. Your Headlights Are On - Sway
Smektrende skranglepop av den typen som har en sterk låt i bunnen og er skramlete framført på en sjarmerende måte. Hør selv her.

13. Ella Guru - Reggae
Her er en låt som heter reggae, men som er en slags afrorock låt der temaet gjentas til en monoton repeterende rytme. På toppen en synth og vokal. Dette klarer de å sy sammen på en særegen måte hvor de klarer å holde på lytterens interesse uten å finne opp ktuttet på nytt.

14. Torch - Lust Trigger
Torch leverer metal med pondus og mørke skyer på en måte som må appelere til mange utenfor den snevreste metal kretsen. Her brennmerker de gitarene og lar trommene banke budskapet hardt inn i en sjanger som fortjener mye mer oppmerksomhet enn det har fått hittil. Denne låten er intet unntak, her er det bare å nyte hver sekund.

15. Pekka volt - Antfarm
En grei nok poprock låt, eller psychpop som de selv beskriver musikken sin. Uansett er dette flott framført, men låten blir litt annonym til tross for et oppløftende taktskifte til noe ska aktig. Sjekk heller ut deres album Whipped Cream and Gasoline.

16. Dog & Sky - Helicopter
Disse karene har holdt på noen år og har gitt ut eget album. Her viser de at de er rutinerte og kan sitt håndtverk. En catchy hook i en lavtempo rocka låt som minner både om Peral Jam i lavmælte øyeblikk og muligens en dæsj Madrugada. Uansett en sterk låt som må få folk til å sjekke ut deres tidligere produksjoner.

17. Blood on Wheels - The Reaper
Låten er en selvskreven nachtspiel klassiker med sin rettfram rock i gata til Big Bang og Nullskattesnylterne.

18. Disco Violente - Panic in the Face of the Wounded
Disco Violente leker med rytmer samtidig som de synger om ting man helst vil glemme. Til slutt kommer de ut med en pærle av en låt. Rock må være stilen, resultatet må uansett høres.

19. Manifest - Irreversible
Med to album i sekken og det tredje rett rundt hjørnet tilhører Manifest av de mer etablere og rutinerte bandene på denne samleren. Deres bidrag er hentet fra det kommende albumet deres og viser et band som behersker sin nu-metal på en utmerket måte. Liker man Slipknot vil man elske dette bandet, sleng inn litt Korn og Discharge i dette så er mixen komplett. Dette er et band som fortjener mye mer respekt for sin musikk enn de har fått hittil. Meget sterkt bidrag.

20. Tonë - Two Steps
Lavmælt vakker låt i et poplandskap som kan minne om electronica uten å være det. Dette er en låt som pirrer nysgjerrigheten og får repeat knappen til å aktivere låten på nytt og nytt og....

21. Oskar - Goodbye
Platens siste låt og eneste vise. Vakker sang om kjærlighet (eller mangel på sådan). En rolig melankolsk sak som viser at også innen visesang har TRondheim kvalitet å by på.

Å som bonus, turnelisten til Gode ord dør sist, Soup og St. Helen.
Jan 28 - Arna - Ådnahall
Jan 29 - Trondheim - UT-Awards
Jan 30 - Bjugn - Kulturhuset
Feb 03 - Levanger - Ungdomsklubben
Feb 04 - Namsos - Lagrè
Feb 05 - Brønnøysund - Kred
Feb 06 - Bodø - Sinus
Feb 11 - Røros - Ungdommens Hus
Feb 12 - Rena - Biblioteket Studentpub
Feb 19 - Oslo - Garage (by:Larm)
Feb 20 - Oppdal - George
Feb 24 - Gjøvik - Ungdommens Hus
Feb 25 - Oslo - Gloria Flames
Feb 26 - Bergen - Garage
Feb 27 - Ørsta - Kaihuset
Mar 05 - Trondheim - Isak