søndag, oktober 11, 2009

Valkyrien allstars - To måner (Heilo) CD (anmeldelse)

Så er Valkyrien allstars endelig tilbake med ett nytt album, to år etter debuten. Siden forrige plate har de blitt sikrere på seg selv og funnet sin egen sti i villnisset av band som kombinerer folkemusikk og rock. At de har hørt på Folque, Hedningarna, Gåte og kanskje til og med Kaniner til salgs vitner deres nye album om, like fullt faller de aldri i kopifellen, bare beundring og inspirasjon.

To måner” blir aldri stereotyp og heller ikke så sprikende at den faller i fra hverandre. Tvert imot vitner platen om at bandet oser av kreativitet og tørr å ta i bruk virkemiddler i musikken sin som både rockpuritanere og museumsvoktere innen folkemusiken får åndenød av. Dem om det. For Valkyrien allstars leverer et album som burde få Gåte fansen til å glemme at de er oppløst, samtidig som kanskje flere hardbarka rockere kan finne fram folkemusikkfoten sin. Således er det helt naturlig at Heilo gir ut denne platen for den står fjellstøtt innen folkemusikken selv om uttrykket er elektrisk, bokstavelig talt.

At bandet kan spille på Folkelarm før de under uka senere spiller på åpningen av et nyrestaurert Blitz vitner om et band med stort nedslagsfelt og med troverdigheten i behold. At tekstene er delvis egne og delvis fra dikterhøvdinger som Shakespeare og Ibsen vitner om gutts og selvtillitt. Når sluttresultatet i tillegg blir så bra som dette burde de fleste ta til vettet å sjekke ut bandet. Dette kan fort være the next big thing.