torsdag, oktober 08, 2009

Støybelagt Norge

Snart er det ny NØDUTGANG i Bodø og SPRØ MUSIKK i Arendal, i tillegg skal det støyest både i Oslo og i Bergen.

Førstkommende søndag 11 oktober skal Void of Voices og Merzbow sette hverandre stevne på Henie Onstad Kunstsenter

Attila Csihar (f. 1971, Ungarn) er en legende i black metal musikken. Som vokalist har han en helt egen stil å synge på som kombinerer metallmusikkens vokalteknikker med samtidsmusikkens utvidede stemmebruk. På siste halvdel av 80-tallet var han leder for det Ungarske bandet Tormentor, som nå regnes blant grunnleggerne i genren. Da den norske black metal scenen vokste frem på tidlig 90-tall ble Csihar invitert til å synge på den nå legendariske Mayhem-platen De Mysteriis Dom Sathanas. Etter det jobbet Csihar med det mer eksperimentelle bandet Plasma Pool før han i 2004 ble medlem av Mayhem igjen etter at Maniac, bandets vokalist i ti år sluttet. Csihar har de siste årene også vært vokalist i drone-kult-metal bandet Sunn0))). Void ov voices er Csihars nye soloprosjekt hvor han utelukket jobber med stemme og samplere.

Merzbow er den ukronete kongen av støymusikk i verden, no doubt about that. Japaneren Masami Akita (f. 1956, Japan) startet sitt Merzbow-prosjekt i 1979. Inspirert av Kurt Schwitters, Wieneraksjonisme, dada, psychedelia og prog-rock bestemte Akita seg for å skape et nytt sonisk uttrykk som forkastet alle musikalske normer. Målet var å kombinere Schwitters ideer om søppel som materiale, med rockens mest ekstatiske høyder. Resultatet ble den moderne støymusikken, hvor Merzbow i dag er den desidert største og mest anerkjente artisten. Akita er også den mest aktive, med over 300 utgivelser bak seg (inkludert Merzbox; en 50CD-boks) og viser ingen tegn på å slakke ned. De siste årene har Akita, som er veganer, vært opptatt av dyrs rettigheter og brukt sin stemme som støymusikkens ledende navn for å fremme sin sak. Konserten er en del av samtidskunst utstillingen To be heard is to be seen, kuratert av Tone Hansen, Lars Mørch Finborud og Lasse Marhaug.

Sistnevnte har også mer enn en hånd på Bergen støyfest kommende helg. Fredag kommer Consumer Electronics med Philip Best og Marhaug, Skull Defekts og Maranata. Lørdagen byr på Merzbow, Skullflower med Matthew Bower og til slutt John Wise, kunstner og komponist fra Los Angeles.