onsdag, oktober 07, 2009

Sprø musikk festival 10. oktober

Sprø musikk festivalen oppsto 1982 som en liten utendørs festival i skogen på Eydehavn, med vekt på rar musikk utenfor allfarvei. Vokste voldsomt de 3 neste år. festivalen lever fremdeles i manges minner som den fremste happening innen norsk undergrunnsrock på 80-tallet. Fra 1986 til 2005 avholdt årlig, men bevisst redusert til en SPRØ MUSIKK FEST, i skogene på Eydehavn. – Gjenopplivet høst 2008 som et innendørs arrangement på Munkhaugen Kultursenter. Årets SPRØ MUSIKK avholdes også her, den 10. oktober, og mye tyder på at det vil bli en ny, årlig tradisjon på Munkhaugen.

De som deltar i år er;

FAMLENDE FORSØKStartet 1981 av Robert Ommundsen og Dave Jørgensen fra Eydehavn, utvidet året etter med Hans Petter Christensen fra Solåsen, Arendal. Dette er fortsatt besetningen, 23 år etter starten. Utgitt 6 – 7 kassett-album og 2 LP’er under eget navn og deltatt på flere samleplater enn de selv har oversikt over. Gruppen var ikke død, men lagt på is, da de 2008 ble engasjert for å delta på den eksperimentelle Nødutgang Festivalen i Bodø, der de til sin overraskelse opplevde å være dyrket som kult-helter. Deltok etterpå på den doble CD-utgivelsen Maskindans. Spiller nå på Sprø Musikk som en opptakt til en prestisjetung konsert på Høvikodden Kunstsenter søndag 25. oktober.

COALMINE:5
Formet midt på 80-tallet av Øyvind Bjørnsen og Johan Schlanbusch og utvidet med Renato bartolomeo og Pål Mortensen, alle fra Arendal. Etterhvert utvidet med Tore Sten og brødrene Terje og Tore Mentyijærvi. Utgitt 2 kassett-album (hvorav 1 dobbelt) og 1 LP. Gjenoppstått sommeren 2009 for å delta på Sprø Musikk. På mange vis er Coalmine:5 en slags tvilling til Famlende Forsøk i et parallellt univers, men med et helt annen utrykksform. Begge band er unike i norsk sammenheng.

THREE DRUNKEN MAIDENS
Er Signeline Lundstrøm og Signy Haugen fra Eydehavn og Kari K. Kveim fra Arendal. Oppsto 2005 med acapella utgaver av vovede folkeviser, hovedsaklig fra de britiske øyer, nå utvidet med norske skillingsviser av den sørgelige sorten. Deltatt på Kjempestaden 4 siste år, følte seg nødt til å bytte navn til det mildere Three Jolly Maidens, da de i 2007 sang for det norske og europeiske kongehus.

SOLBERGSENGEN
Er ledet av Kjetil Engen, som må betraktes som vår tids Lillebjørn Nilsen eller Finn Kalvik. Textene hans er høyst personlige, intime og hudløse inntil det smertefulle, men med et band av dyktige musikere fra Nitriden, Eydehavn, låter det som smør i øret. Kjetil og gjengen er å regne som veteraner i Sprø Musikk sammenheng.

JØRUND VÅLANDSMYR
Er også en ung, gammel kjenning innen Sprø Musikk, hvor han han spilt i flere sammenhenger. Nå som soloartist med egne låter innen en slags country folk sjanger som du aldri skulle ane hadde norsk opprinnelse. Jørund har vært gjestevokalist på de to siste album med The Smell Of Incense.

ZALVATION
Er et heavy rock band fra Sandefjord hvorav et av medlemmene, Torgeir, har deltatt på flere Sprø Musikk fester enn de fleste. De er i ferd med å øve inn en ny trommeslager, og stiller derfor med elektroniske rytmer. Vi vet ikke så mye om bandet, men det er vår kvailifiserte gjetning at dette blir tungt og støyende!